Parforhold og graviditet
At få en baby er hårdt for et parforhold.

Graviditet og parforhold: Guide til at løse de mest almindelige konflikter

Picture of Af sponsor
Af sponsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Graviditeten burde være med til at styrke parforholdet. Desværre sker der ofte det stikmodsatte; der opstår en masse unødvendige konflikter.

Det er ikke unormalt at skændes under en graviditet, men det er ikke desto mindre vigtigt, at man tager hånd om konflikterne. I denne guide kan du blive klogere på, hvorfor graviditeten helt naturligt vil komme til at påvirke parforholdet, og hvad man kan gøre for at løse eventuelle konflikter.

Strukturen på parforholdet ændrer sig

Det er ikke kun kroppen, som ændrer sig under en graviditet. Det er også meget almindeligt, at der sker nogle mentale ændringer.

Ens fokus ændrer sig – fra kun at fokusere på ens partner til at bruge al sin tid og energi på at blive klar til at blive mor. Ikke alle mænd er lige gode til at tackle det ændrede fokus, hvilket kan føre til mange misforståelser, miskommunikation m.v. En mindre misforståelse kan hurtigt udvikle sig til en reel konflikt, hvis man ikke skrider til handling i tide. Derfor er det vigtigt, at man ikke lader konflikter udvikle sig.

Som kommende mor er det alfa og omega, at du husker på, at du ikke kun har et barn inde i maven at koncentrere dig om, men også en kæreste eller ægtefælle, som regner med dig. Det kan være svært at balancere graviditet og parforhold, men det er en disciplin, som du skal mestre, hvis du skal undgå at sætte dit parforhold over styr.

Manglende overskud

For lidt søvn fører ofte til manglende overskud, hvilket igen kan præge parforholdet negativt. Man har nemlig mindre energi til at pleje kærligheden, hvilket er trist, når man i virkeligheden er forelsket i ens partner, men ikke er i stand til at vise det. Det er en kendsgerning, at man bliver både mindre tålmodig, mere irritabel og har lettere ved tårer, når man er i søvnunderskud. Af følgende grund kan søvnproblemer være en tikkende bombe i et parforhold.

Kunsten er at give hinanden plads og respektere, at man ikke altid har overskud til at putte og nusse. Alle har behov for alenetid fra tid til anden – også i forbindelse med en graviditet.

Manglende respekt

I skal som par forvente at opleve nye sider af hinanden. Der kan for eksempel være forskellige holdninger til, hvordan man bør håndtere pres, gråd, opdragelse m.v. Det er i den anledning vigtigt, at I lytter til hinanden og respekterer hinandens meninger og holdninger. Manglende respekt fører aldrig noget godt med sig.

En ellers rolig diskussion kan hurtigt udvikle sig til et voldsomt skænderi, hvis man ikke husker den gode tone og den gensidige respekt.

En anbefalelsesværdig løsning kan være at opsøge en parterapeut. Du finder nemt og hurtigt en lokal parterapeut ved at søge på parterapi + bynavn. Du kan for eksempel søge efter parterapi i Svendborg, hvis du er bosat i eller omkring Svendborg. Udgifterne til parterapi er ofte givet godt ud, da det i princippet kan være med til at redde parforholdet. Derfor bør man ikke tøve med at gribe muligheden, hvis behovet er der.