Få styr på økonomien inden baby og bleer overtager

Få styr på økonomien

Tilstedeværelsen bliver på mange måder vendt rundt, når familien forøges. Du kan med god grund hurtigt blive fanget i babyboblen. Så du kan med fordel godt tage et kig på økonomien inden bleer, babygylp og begejstring overtager hverdagen. Her får du inspiration til hvordan du kan blive økonomisk sikker inden en nyfødt ankommer.

Et barn koster penge

En sød, lille nyfødt ændrer hurtigt hverdagen i husholdningen. Forbruget ændres og der skal indregnes babyudstyr, institutionspladser, fritidsaktiviteter, ferier og meget andet i budgettet. Ifølge beregninger vil barnet, når det er fyldt 18 år, have kostet dig cirka 1 million kroner. Selvom det er alle pengene værd, er det alligevel et stort beløb. For at undgå stress og sikre overskud på kontoen vælger mange at tage et lån. Har du allerede flere lån i boligen, bilen eller generelle forbrug, bør du overveje muligheden for et samlelån. Ved at refinansiere dine lån sparer du penge og får samtidig et bedre overblik over dine lån. Det er også værd at overveje på længere sigt, hvis du ved, at du skal ud og tage mindre lån til det nye babyudstyr eller andet til barnet. 

Mulighed for økonomisk støtte

Hvis du er gravid, eller allerede er forælder, kan du være berettiget til økonomisk støtte. De forskellige typer af støtte afhænger af din indkomst, antal børn og hvorvidt du er enlig forsørger. På borger.dk kan du få overblik over hvilke ydelser og former for støtte du kan tilgå. 

Hvis du er enlig forsørger, kan du søge børnetilskud, hvilket ydes som hjælp til barnets forsørgelse. Du kan få et børnetilskud for hvert barn under 18 år, som du forsøger. Derudover kan du få ekstra børnetilskud, som du får samlet for de børn, der bor og er registreret på din adresse. Hvis du er under uddannelse eller pensioneret kan du også være berettiget til børnetilskud. Beløbet varierer alt efter din situation. 

Der er også mulighed for støtte for forældrepar, og du behøver derfor ikke at være enlig forsørger. Dog afhænger det stadig af jeres indkomst. En af de store udgifter for forældre er betaling af diverse institutioner. Særligt daginstitutionen er dyr i barnets første år, og her kan i få det, der kaldes et økonomisk fripladstilskud. Det er et tilskud fra kommunen, hvilket gør det billigere eller helt gratis at have barnet i daginstitution. Om du er berettiget til tilskuddet eller ej afhænger af din husstandsindkomst. Er jeres årlige husstandsindkomst mindre end 563.799 kr. er I berettiget til et økonomisk fripladstilskud. 

Hvordan du kan spare på udgifterne

Der er flere måder du kan spare penge på, når du skal have et barn. Flere familier har tradition for at videregive tøj og andet babyudstyr til andre i familien. Hvis du ikke har mulighed for dette, kan du i stedet spare penge ved at købe brugt babytøj og udstyr. Barnet udvikler sig hurtigt og vokser ud af tøjet, hvilket gør det relevant at købe brugt. På samme måde kan du også selv sælge dit barns tøj og udstyr, når den lille er vokset fra det. Du kan eksempelvis anvende Danmarks største markedsplads for børnefamilier reshopper.com.

Om forfatteren

Prøv Gravidklubben gratis

Få jordemoderhjælp, kurser, e-bøger, lynguides, ugentlige live sessioner – ALT SAMMEN FOR GRAVIDE OG NYBAGTE FORÆLDRE

Læs mere om Gravidklubben her eller prøv den gratis i 7 dage

Halvårligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 99,- / MÅNED Betal kr. 595,- nu og spar 50% ift. et månedsmedlemskab
  • Personlig sparring med jordemoder Berit
  • Få kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser
Anbefalet

Månedligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 199,- / MÅNED Betal kr. 199,- pr. måned du er medlem
  • Personlig sparring med jordemoder Berit
  • Få kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser

Seneste artikler