fagforening
Har du styr på det med graviditet og arbejde? Ellers kan din fagforening måske hjælpe dig.

3 situationer hvor din fagforening hjælper dig efter fødsel

Picture of Af Gravid.dk
Af Gravid.dk

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Hvis du lige er blevet nybagt mor eller far, så har du en række rettigheder, hvis du er tilmeldt en fagforening. Her vil du få gode vilkår både under din barsel og efter endt barsel, så du på bedst mulig vis kan komme godt tilbage på arbejdsmarkedet. Er du ikke helt klar over, hvad du kan få ud af at være medlem af en fagforening? Så skal du læse med her. Vi giver dig et hurtigt indblik i tre situationer, hvor det kan betale sig for dig, og så giver vi dig gode råd til at finde den bedste og billigste fagforening.

Hvad er en fagforening?

Kigger vi på, hvad det hele handler om, så er det en organisation, der varetager dine interesser som lønmodtager. Det betyder, at du kan få hjælp til f.eks. juridisk arbejde, hvis du ikke får din løn, bliver opsagt på en uretmæssig måde, får en arbejdsskade eller skal på barsel. Du kan ligeledes få hjælp, hvis du ikke trives godt på din arbejdsplads, få hjælp ved en eventuel lønforhandling, karriereudvikling og meget andet. Se priser på fagforeninger her og læs mere om, hvad de enkelte udbydere kan tilbyde dig.

Typisk hører en fagforening sammen med en a-kasse, og det er også noget, du bør overveje. A-kassen sørger for, at du er godt sikret, selvom du er arbejdsløs. Du vil få en månedlig indkomst, så du kan få hverdagen til at hænge sammen.

Planlæg din barsel

Den første situation, hvor du kan få glæde af din fagforening, er ved planlægning af din barsel. Du er nemlig sikret på den måde, at du kan planlægge din barsel og orlov præcis, som du gerne vil. Du kan tage orlov på deltid, dele den med den anden part eller forlænge din orlov, hvis du ønsker dette. Det betyder langt mere fleksibilitet og ro på i din barselsperiode og den efterfølgende periode.

Barselsdagpenge

Når du er på barsel, så får du barselsdagpenge, som er din indkomst under din barsel. Du skal være sikker på, at du altid får tjekket op på din digitale post på e-boks.dk, hvor Udbetaling Danmark vil sende dig post. Besvarer du derimod ikke deres post, så kan du risikere at miste dine barselsdagpenge.

Udskudt forældreorlov

Hvis du ikke vil afholde al den orlov, som du har fået tildelt, så kan du udskyde en del af de 32 uger, som en forældreorlov omfatter. Det betyder, at du kan udskyde den, indtil dit barn er 9 år. Den udskudte forældreorlov skal altså afholdes, inden dit barn fylder 9 år, og du holder den som én samlet periode, medmindre andet er aftalt med din arbejdsgiver. Du kan maksimalt udskyde 13 uger af din forældreorlov og minimum 8 uger, og samtidig er det kun den ene forælder, der har mulighed for at udskyde forældreorlov, men hvor den anden part gerne må lave en intern aftale med sin arbejdsgiver.