Ægløsning? Vores ægløsningsberegner finder din mest frugtbare periode
Hvis du gerne vil være gravid, betaler det sig at kende sin ægløsning.

Ægløsningsberegner: Hvornår er der størst chance for at blive gravid?

Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Hvornår får du ægløsning?

Med vores ægløsningsberegner skal du indtaste din sidste menstruations første dag samt hvor lang tid din menstruationscyklus plejer at være. Derved får du den periode, hvor det er mest sandsynligt, at du kan blive gravid.

Beregn din ægløsning

Indtast din sidste menstruations første dag, og dernæst hvor mange dage der typisk er i din cyklus, altså imellem dine menstruationer.

Beregn her

Første dag i din seneste menstruation

Længde på din cyklus

HUSK, at dette kun er vejledende og ikke en sikker metode til at blive gravid! Er du allerede gravid, kan du i stedet bruge vores terminsberegner, som giver dig en masse information om din graviditet uge for uge. 

Køb en ægløsningstest nemt og diskret online.

En kvinde fødes med alle de æg, hun nogensinde får. Kroppen laver altså ikke flere æg som teenager eller voksen. Æggestokkene i det lille pigefoster indeholder i 4. måned omkring 6-7 millioner æganlæg. Allerede inden fødslen starter en naturlig reduktion af æg-anlæggene og ved pubertetens start har hun omkring 1 million æganlæg i æggestokkene.

Den naturlige reduktion af æggene slutter i overgangsalderen, hvor der ikke er flere æg tilbage. En kvinde kommer kun til at bruge mellem 200 og 400 æg til ægløsninger gennem sin fertile alder. Den fertile alder for kvinder begynder første gang, hun får menstruation og slutter, når hun er i overgangsalderen. Det giver kvinder omkring 35 års frugtbarhed.

5-7 dage med mulighed for graviditet

I hver menstruationscyklus frigives der et æg af æggestokkene, der er klar til at blive fertiliseret. Dette kaldes ægløsning. Det er ikke muligt at have dette to gange inden for den samme menstruationscyklus, men nogle gange frigives to æg inden for et tidsinterval på 24 timer. Hvis begge æg befrugtes kan det give tveæggede tvillinger.

Efter ægget er blevet frigivet fra æggestokken, vandrer det over de næste par dage ned gennem æggelederen til livmoderen. Ægget er kun frugtbart i 12-24 timer under denne rejse, men da sperm kan holde sig i kroppen og være levedygtigt i 3-5 dage, så siger man, at muligheden for at blive gravid i hver menstruationscyklus ligger på omkring 5-7 dage.

Hvis ægget når livmoderen uden, at det er blevet fertiliseret, så går det til grunde med menstruationen. Her skylles ægget ud af livmoderen sammen med blodet.

Hvornår har man ægløsning?

Hvis du vil være gravid, så drejer det sig om at kunne lokalisere de 5-7 dage, hvor der er mulighed for at befrugte ægget. Engang mente man, at kvinder havde ægløsning på den 14. dag efter menstruationen. Sådan er det ikke for alle kvinder. Varigheden af en gennemsnitlig menstruationscyklus er 28 dage, men menstruationscyklussens længde er forskellig fra kvinde til kvinde. Voksne kvinder kan opleve en menstruationscyklus fra 21 dage og helt op til 35 dage, mens den for teenagere kan variere fra 21-45 dage.

Fordi menstruationscyklussens længde er individuel fra kvinde til kvinde, så er ægløsningstidspunktet det også.  Ægløsningen kan forekomme lige fra 11 dage til 21 dage efter sidste menstruations start. Under en 28-dages cyklus, så foregår den typisk fra 12.-19. dag efter sidste menstruations begyndelse.

Hvis din cyklus er meget længere eller kortere end de 28, er det normalt, at ægløsningen finder sted mellem 12-16 dage, inden din forventede menstruation. Men som sagt kan det variere meget, selv for den samme kvinde, hvornår ægløsningen falder i en cyklus.

Køb en ægløsningstest online nemt og diskret.

3 gode råd til at blive gravid


Se med når Kathrine fra Rigshospitalets Fertilitetsklinik giver 3 gode råd til at øge chancerne for at blive gravid. Læs mere på vores facebook-side.

Symptomer på ægløsning

Der findes andre og mere eller mindre individuelle symptomer på ægløsning. Nogle kvinder kan mærke ægløsningstidspunktet, idet de oplever en stikkende fornemmelse i den ene side af underlivet, hvor æggestokken sidder placeret. Nogle føler sig oppustede, får bumser, humørsvingninger eller føler sig trætte. Det er ikke sikkert, at du oplever nogle af disse symptomer, og det kan også være, at du kun oplever nogle af dem.

Igen er det individuelt fra kvinde til kvinde, hvordan kroppen føles, og det kan også sagtens være, at du efter en graviditet pludselig kan mærke din ægløsning tydeligt hver måned, selvom du aldrig har bemærket den førhen.

Fertilt udflåd under ægløsning

Det kan være vanskeligt teoretisk at bestemme, hvornår ægløsningen indtræffer for den enkelte kvinde. Men der er andre og mere konkrete metoder til at bestemme tidspunktet. For eksempel ændrer kvindens udflåd fra skeden sig under ægløsningen. Lige efter menstruationen oplever man normalt ikke så meget udflåd, mens der omkring 8-10 dage efter menstruationens start begynder at vise sig en del mere.

Omkring ægløsningen er kvindes udflåd karakteriseret ved, at det er gennemsigtigt, vandigt og elastisk. Dette udflåd stammer fra livmoderhalsen og kaldes fertilt. De dage, hvor udflåddet er kraftigst, er tidspunktet, hvor du er mest fertil. Efter ægløsningen forsvinder det elastiske og fertile udflåd igen og erstattes af en mere hvidlig og tyk udflåd.

Det fertile udflåd er konstrueret sådan, at det hjælper sædcellerne på vej til ægget. Udover det kan give dig et fingerpeg om ægløsning, giver udflådet dig også en idé om din egen frugtbarhed. Hvis ikke du har løsning, vil du heller ikke opleve det fertile udflåd. Så hvis du har mistanke om, at du ingen ægløsninger har, så prøv at tjekke konsistensen af dit udflåd i løbet af en måneds tid.

Måling af temperatur

En anden metode til at finde ud af, hvornår ægløsningen finder sted, foregår ved at måle sin temperatur hver morgen. Den normale kropstemperatur ligger på ca. 37°c, det er vel at mærke, når du ikke lige har udført motion eller andre ting, der kan få temperaturen til at stige. Det er derfor en god idé at tage din temperatur lige når du er stået op. På den måde får du også den mest regelmæssige måling, da kroppen når sin basale kropstemperatur efter mindst fire timers hvile. Lige efter ægløsningen stiger den basale kropstemperatur med 0,2°c. Den temperaturstigning holder sig cyklussen ud.

Da 0,2°c ikke er en ret stor afvigelse, er det vigtigt, at målingen bliver helt korrekt og ensartet udført fra gang til gang. Det nemmeste er at benytte et digitalt termometer, der bipper efter et minut.

Man kan vælge at måle temperaturen i munden, skeden eller i endetarmen, men det skal være det samme sted hver gang, da temperaturmålingen godt kan være lidt forskellig alt efter, hvor man måler. Hvis du eksempelvis har været ude at rejse, drukket alkohol, er syg eller tager medicin, kan det påvirke din basale kropstemperatur og så det ikke er muligt at bruge denne målingsmetode.

Ægløsningstest – beregn ægløsning

Ægløsningstest er en håndkøbstest, der måler koncentrationen af LH-hormon i urinen. Det er bedst at anvende testen om morgenen, da urinen er mest koncentreret på dette tidspunkt. Et par dage inden ægløsningstidspunktet stiger koncentrationen af LH-hormon. Du vil nu være mest fertil de næste to dage, og da sædcellerne kan holde sig i kroppen 3-5 dage, er der ingen grund til at vente med at have samleje. En pakke med ægløsningstest indeholder som regel 5 ægløsningstest.

Du skal derfor kende til længden af din menstruationscyklus for at vide, hvornår du skal gå i gang med at teste. Som en tommelfingerregel kan du begynde at teste 17 dage før, du forventer din menstruation. Når testen viser positiv for LH-hormonet, er der ingen grund til at bruge flere tests i samme menstruationscyklus.

Artiklen indeholder sponsoreret links.