Hvor meget motion har børn egentlig brug for og hvorfor?
Får dit barn nok motion?

Hvor meget motion har børn egentlig brug for og hvorfor?

Picture of Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Hvad gør motion for dit barn?

Motion er vigtigt på mange områder. Motion udvikler motorikken og frigør endorfiner, der er kroppens naturlige lykkestof. Men motion spiller også en rolle i forhold til boglige præstationer, da det er bevist, at motion påvirker koncentrationsevnen og hukommelsen.

 • Motion styrker kroppen, men skaber også selvtillid og glæde
 • Holdsport udvikler barnets sociale kompetencer
 • Børn, der dyrker regelmæssigt motion er bedre til at koncentrere sig, husker bedre og klarer sig bedre bogligt
 • De børn der er dygtige til sport, de er ofte populære hos deres kammerater

Nu handler motion jo ikke om en popularitetskonkurrence mellem børnene, men om, at det er vigtigt at skabe en god kvalitet i hverdagen for sine børn. Samtidig kan man med en bevidsthed om sundhed og motion i hverdagen være med til at styrke barnets chancer for at undgå sygdomme som voksen.

Almindelig hverdagsaktivitet er afgørende

Undersøgelser har vist, at overvægtige bevæger sig radikalt mindre end normalvægtige i løbet af dagen. Man er nået frem til dette ved at måle forskellige personers NEAT-niveau.

Et NEAT-niveau handler ikke om dyrkning af sportsaktiviteter, men er de bevægelser, man laver i løbet af dagen, når man laver almindelige dagligdags ting. Gennem undersøgelser har man fundet ud af, at den energi man bruger ved at bevæge sig rundt i dagligdagen (ikke struktureret motion) har en stor betydning for, om man er overvægtig eller normalvægtig. Det at stå op i stedet for at sidde, sidde i stedet for at ligge, den måde man bevæger sig rundt på og den måde, man udfører en lang række dagligdagsaktiviteter.

Et menneskes NEAT-niveau fastlægges tidligt i livet, og det energiniveau, vi vænner vores børn til, er afgørende for, hvordan de kommer til at bevæge sig resten af livet. Daglig fysisk aktivitet ved en lav intensitet er vigtigt for stofskiftet samt et lavere kolesterol, blodtryk og blodsukker. Du kan hjælpe dit barns aktivitet på vej ved at vænne det til at:

 • cykle eller gå til og fra skole
 • tage trapperne i stedet for elevatoren
 • gå hen til en kammerat i stedet for at sende en sms
 • hjælpe til med huslige ting i hjemmet eller på anden måde sikre en jævn fysisk aktivitet i løbet af dagen

Hvilken slags motion skal børn dyrke?

Det er vigtigt, at børn får bevæget sig, men også at der bliver skabt en naturlig ’bevægelseskultur’ i familien. Det kan være en god ide at lave en målrettet indsats som forældre, men

 • For børn i førskole-alderen er det ikke en god ide at dyrke struktureret motion.
 • Børn i denne alder skal lære at motionere gennem leg. Motion skal være naturligt og sjovt.
 • Derfor er det en god ide, hvis du som forældre er med til at motionere sammen med barnet. Deltag i fodboldkampe eller med sjippetovet, på trampolinen eller tag ud at svømme sammen.
 • Vis barnet, at du selv kan lide at bevæge dig, så understøtter du barnets naturlige glæde ved aktivitet.

Fra barnet bliver født, indtil det er omkring 6 års alderen, da er alle fysiske udfoldelser rettet mod udviklingen og styrkelsen af motoriske færdigheder. Først når barnet bliver 6-14 år gammel, er det vigtigt, at det bevæger sig for at styrke kondition og styrke på lige fod med udviklingen af motoriske færdigheder. I puberteten, mellem 14-18 år, parallelt med den naturlige vægtstigning, bliver det gradvist vigtigere at dyrke motion med henblik på kondition og styrke.

Læs mere om børn og motion her:
Bente Klarlund Pedersen – Børn og motion