Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder Berit 25+ online videokurser online videokonsultation
Gravid.dk på Trustpilot

Lider din baby af refluks eller kolik?

Refluks og kolik

Kolik og/eller refluks hos det lille barn kan skabe store udfordringer for en lille ny familie.

Græder dit barn meget? Sover dit barn dårligt og uroligt? Tager dit barn ikke nok på i vægt? Så kan der måske være tale om refluks.

I denne artikel får du viden om refluks, samt hvad du kan gøre, hvis du mistænker at dit barn har refluks eller kolik.

Artiklen er skrevet af Mathilde Juhl Lyneborg, Zoneterapeut & Børnesundhedsvejleder. Mathilde ejer i øvrigt Refluksfamilie.dk og er selv mor til et barn der tidligere led af svær refluks mm.

Hvad er refluks?

Refluks betyder tilbageløb af maveindhold fra mavesækken til spiserøret. Alle babyer har tilbageløb, ligesom de fleste babyer gylper efter måltider. Denne form for tilbageløb/refluks, der er uden ubehag, kræver ikke behandling. Babyerne kaldes “glade gylpere”, de trives og tager på i vægt.

De babyer der derimod gylper med voldsomt ubehag og/eller græder meget og ofte, sover dårligt eller ikke tager på i vægt bør vurderes om hvorvidt de lider af refluks sygdom.

Refluks sygdom findes i 2 former:

 1. Refluks med gylp:
  Her er der tale om voldsom og hyppig gylp, der kommer ud af munden med ubehag til følge for den lille baby.
 2. Silent refluks:
  Her er der tale om tilbageløb uden gylp. Ved silent refluks “ætser” maveindholdet både på vej op igennem spiserøret og igen på vej tilbage ned i mavesækken.

Refluks sygdom forekommer i forskellige sværhedsgrader. De fleste babyer kan afhjælpes uden medicinsk behandling.

Ved refluks sygdom har barnet hyppige og vedvarende gener, fordi det maveindhold der løber fra mavesækken op igennem spiserøret, har et højt indhold af syre.

Hvad kan du gøre hvis du mistænker refluks hos dit barn ?

Det er altid en god idé at opsøge sin læge, for at få udelukket andre alvorlige sygdomme.

I svære tilfælde kan lægen vurdere at refluks kræver medicinsk behandling. Ofte udskriver lægen protumpumpehæmmende medicin, hvilket er en medicin som virker ved at blokere de celler i mavesækken som producerer mavesyre. Lægen ordinerer ofte medicinen som en kur på 2-8 uger.

Vær opmærksom på at denne medicin har en del bivirkninger og derfor ikke bør være første tiltag man afprøver.

Refluks er oftest et symptom på en anden ubalance i kroppen. Derfor kan det være godt at forsøge at finde årsagen til ubalancen som det første man gør for at hjælpe barnet med refluks.

Jeg oplever at ubalancerne ofte stammer fra:

 • Låsninger og spændinger i kroppen, f.eks efter en hård, hurtig eller langsom fødsel.
 • Dårlig sammensætning af bakterier i tarmene der kan give en dårlig fordøjelse, f.eks med forstoppelse, diarré og eller ildelugtende afføring.
 • Fødevareintolerance, allergi eller overfølsomhed.
  Hos babyer er der ofte tale om en reaktion på komælk. Over 40 % af børn med refluks er overfølsomme overfor komælk i spædbarnsårene.
 • Stort luftindtag under amning/flaske.

Øvrige årsager som kan forårsage refluks hos det lille barn

 • Stramt tungebånd.
 • mineral og vitaminmangel.

Hvordan kan du selv afhjælpe Refluks?

Mathildes råd:

 1. Hæv hovedgærdet på barnets seng, i barnevognen på puslebordet og alle steder barnet ellers ligger fladt. Da det vil være sværere for maveindholdet at løbe op i spiserøret.
 2. Opsøg en kropsbehandler
  Spændinger og låsninger i kroppen kan medføre ubehag, smerte og være årsag eller medårsag til refluks-symptomerne.
 3. God bøvseteknik og ammeteknik. Hvis barnet sluger meget luft under amningen og ikke kommer af med luften, kan luften medføre stor smerte, når den udvider de små tarme. Luften kan også medføre reflukssymptomer.
 4. Mælkefri diæt
  I følge “Børnelægernes officielle guide mod refluks” skal lægerne som det første anbefale en diæt uden komælk. Det vil sige, at hvis moderen ammer, skal hun udelukke alt komælk fra sin kost. Hvis barnet får flaske skal der gives en (ko)mælkefri modermælkserstatning. Det anbefales, at man holder en diætperiode på 3 uger, for at se om det mindsker eller fjerner symptomerne.
 5. Mælkesyrebakterier
  Refluks hænger sammen med fordøjelsen. En god fordøjelse er alfa og omega for vores sundhed. Over 70% af vores immunforsvar sidder i vores tarme, nemlig som tarmbakterier. Det gælder om at have rigtig mange gode tarmbakterier, for at have en sund fordøjelse og et godt immunforsvar. Vi kan tilføje gode bakterier til tarmen ved at give vores barn mælkesyrebakterier. På apoteket kan du købe nogle gode dråber med D-vitamin, som er tilsat mælkesyrebakterier.

Vigtigt for dig der har et barn som græder meget

At have et barn der græder meget og sover dårligt er ekstremt opslidende for forældrene. Man er bekymret, ked af det, frustreret og totalt udmattet.

Jeg vil råde til at man melder situationen ud til sit netværk og tager imod alt den hjælp de kan tilbyde.

Det kan være små ting som at andre:

 • Går en tur med barnet.
 • Køber ind for jer.
 • Laver mad til jer (fryser rester ned til en anden dag)
 • Gør rent og vasker tøj
 • Bare holder en med selskab. Det kan være enormt ensomt, frusterende og sorgmodigt at have et barn der græder og som man ikke er i stand til at fjerne smerten fra.

Har du brug for mere personlig rådgivning kan Mathilde kontaktes på mail@refluksfamilie.dk, eller via Facebook & Instagram

Del artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
Jordemoder Berit
Jordemoder Berit
Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun medlemsklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.
Andre læste også: