Der kan være mange grunde til at vælge amningen fra. Og hvis man gør, så kan man give barnet modermælkserstatning og det kan man faktisk gøre lige fra fødslen. I artiklen her kan du læse mere om modermælkserstatning.
Modermælkserstatning er særligt sammensat, så det tilgodeser spædbarnets behov. Derfor behøver et barn, der får modermælkserstatning, ikke væske ud over modermælkserstatningen. Dette gælder for barnet, når det er rask.
Børn, der får modermælkserstatning skal fortsætte med dette sideløbende med overgangskosten, indtil barnet fuldt ud kan ernæres med almindelig mad. Børn, der får modermælkserstatning, ligesom børn, der får modermælk, skal begynde at have introduceret overgangskost ved 4-6 måneders alderen.
Tilberedning af modermælkserstatning
Det er mest normalt at opvarme modermælkserstatningen i en flaske i mikrobølgeovnen. Flasken skal stå i mikroovnen uden låg eller suttehoved, der først påsættes efter opvarmningen. Efter modermælkserstatningen er blevet opvarmet, så skal flasken rystes, så varmen fordeler sig. Det er meget vigtigt at tjekke mælkens temperatur på din håndryg eller undersiden af din arm, hvor huden er tynd, så barnet ikke brænder sig.
Modermælkserstatning gives som regel i flaske, og det er vigtigt at give barnet nærhed og omsorg under flaskegivningen, da børn, der bliver ammet, naturligt opnår denne nærhed med deres mor under måltidet. Dette er vigtigt, også for børn, der får flaske. Derfor hav barnet hos dig, mens det spiser. Giv barnet opmærksomhed, og gør måltidet til noget hyggeligt og intimt.
Modermælkserstatning kan bla. købes i Matas.
Hvis du skal give det helt nyfødte barn modermælkserstatning, er det en god ide, at du rådføre dig med en fagperson, inden du giver erstatning.
Hvis du har brug for vejledning i, hvor meget modermælkserstatning et barn skal have, kan du få et vejledende overblik i tabellen her.