Sådan beskytter du babynumsen mod sommervarmen og bleeksem

Bleeksem og rød numse

Varme sommerdage er dejlige, men de kan hurtigt genere de små babynumser, hvis ikke man passer godt på. Bleeksem eller rød numse er en hyppig hudlidelse hos spædbørn – og sommervarme, fugt og friktion giver perfekte vilkår for at udvikle en rød babynumse.

I denne artikel bliver du klogere på, hvorfor børn får rød numse, og hvordan du nemt forebygger problemerne.

Små børn får nemt rød numse og bleeksem

En rød babynumse er en kendt sag hos rigtig mange småbørnsforældre. Helt op til 75 % af børn, der bruger ble, oplever bleudslæt i løbet af deres første leveår. Det er ubehageligt for den lille baby – og kan betyde mere gråd, dårligere søvn og mindre appetit hos den lille. Når huden er pakket ind i en ble, og temperaturen i sommermånederne stiger, øges risikoen betragteligt.

Hvorfor bliver numsen rød?

Rød numse er en irritationstilstand i huden som er forårsaget af hyppig og direkte kontakt med urin og afføring. Det kan også opstå, hvis huden ikke bliver renset og plejet tilstrækkeligt. Varme, fugt og friktion fra den tætsiddende ble gør det ikke bedre. Det er alt sammen medvirkende til at nedbryde hudens normale og naturlige barriere.

Korrekt hudpleje og beskyttelse er vejen frem

For at bevare den normale og sunde hud i bleområdet skal man tænke daglig forebyggelse ved puslestationen. Mild rens, pleje og beskyttelse af huden kan være helt afgørende for at opretholde hudens normale pH-værdi, det naturlige fedtlag og barrierefunktionen.

Guide til daglig forebyggelse af rød numse og bleeksem:

  • Skift bleen hyppigt.
  • Hold huden ren og beskyttet mod urin og afføring.
  • Vælg et mildt og hudvenligt babyplejeprodukt beregnet til daglig rens, pleje og beskyttelse af huden.
  • Brug vat eller andet blødt materiale, når du renser huden. Rens altid indefra og ud.
  • Anvend produkter, som gør huden i stand til at ånde under bleen. 

Olivenoliebaserede produkter forebygger bleeksem effektivt

Flere studier viser, at daglig brug af olivenoliebaserede rense- og plejeprodukter virker effektivt forebyggende mod bleeksem. Hvis du vil vide mere om hvad du kan gøre for at forebygge bleeksem kan du læse mere her. 

Om forfatteren

Amalie Grut Dahl

Amalie Grut Dahl

Amalie Grut Dahl har over 20 års pædiatrisk erfaring. Hun er uddannet sygeplejerske i 1995 og har mange års klinisk erfaring fra blandt andet intensiv og almen børneafdeling. De seneste 10 år har Amalie beskæftiget sig med børneallergi, hud, - og sårplejeprodukter og hun har blandt andet arbejdet for virksomhederne Coloplast, Mead Johnson og Abigo Pharma.

Seneste artikler