vandfødsel
En vandfødsel er muligt på de fleste fødeafdelinger.

Er der fordele ved en vandfødsel?

Picture of Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Går du med tanker om at føde i vand, og få en skøn vandfødsel? Så læs med her i artiklen hvor du får viden om fordele og ulemper ved at vælge en vandfødsel.

Når du skal føde dit barn, har du mulighed for at vælge en vandfødsel. I Danmark foregår langt de fleste fødsler godt nok med kvinden liggende i halvt siddende stilling på en fødebriks. Men sådan behøver det slet ikke at være. Du kan nemlig være i mange forskellige stillinger, når dit barn kommer til verden, med forskellige fordele til følge.

I artiklen her fokuseres på vandfødsel samt de fordele og eventuelt ulemper der findes ved at vælge en vandfødsel.

Hvad er en vandfødsel?

En vandfødsel vil i alt sin enkelthed sige, at dit lille barn kommer til verden i et kar fyldt med vand. Der vil typisk være tale om et specielt designet kar til anledningen, et såkaldt fødekar.

Jordemoder Berit anbefaler Cellaviva

Det er "kun" når selve fødslen af barnet foregår i vand, at man kalder det en vandfødsel. Det vil altså sige, at selvom du bruger fødekaret som smertelindring igennem hele din fødsel, vil der kun være tale om en vandfødsel, hvis du befinder dig i et kar med vand, når dit barn kommer til verden.

Fordele ved at føde i vand

Der er mange fordele ved en vandfødsel. Vandet vil i sig selv have mange positive virkninger på din krop, som alle må anses som værende fordele.

Da varme, og specielt varmt vand, i sig selv kan virke smertelindrende, vil det at føde i vand have en smertelindrende virkning på din fødende krop. Det er en forvirring af nervecellerne i kroppen fra varmen, som i sidste ende har en smertelindrende virkning.
Ydermere vil det varme vand være med til at afslappe din krop. Denne afslapning vil have en positiv indvirkning på såvel dine smerter som dit niveauet af oxytocin (hormonet som skaber veer i kroppen). Dermed er et øget oxytocin niveau også en fordel ved vandfødsel.

Herudover vil vandet give dig opdrift, som giver en lethed i din krop, hvilket vil gøre dig mere mobil og dermed give dig god bevægelsesfrihed i vandet. Dette har en positiv virkning på både dine vesmerter og fødslens fremgang.

En vandfødsel kan også have en vis fordel for din partner. Ofte er der nemlig nogle små opgaver, som din partner kan tage sig af, imens du er i vandet. Det kan f.eks. være, at din partner skal sørger for, at du får hældt vand på de del af kroppen, som ikke er i karret. Herudover tillader de fleste fødekar, at din partner kan komme tættere på dig. Dette kan give partneren en større følelse af deltagelse i fødslen.

Ulemper ved at føde i vand

Det er ikke fordi der er mange ulemper ved en vandfødsel. Hvis jeg alligevel skal nævne nogle af ulemperne, kan vi starte med den hjælp din jordemoder kan give dig. Din jordemoder kan nemlig have svære ved at beskytte dit mellemkød. Dog skal det nævnes, at vandet har en positiv indvirkning på mellemkødet. Nogen mener at vandets påvirkning gør mellemkødet mere elastisk. Hvis vi kigger på forskningen, er det faktisk videnskabeligt bevist, at kvinder som føder i vand, har mindre risiko for at opleve større bristninger.

Selvom en af fordelene ved at føde i vand er mere mobilitet, kan man omvendt også sige, at bevægelserne er begrænset til det kar man opholder sig i. Derfor kan nogen kvinder føle, at de mangler plads og mangler muligheden for at gå rundt i oprejst stilling. Dermed kan karets omfang og begrænsning også ses som en ulempe.

Klyx forud for fødsel i vand

Når man vælger at føde i vand, kan det være en god ide at få et klyx/lavement i fødslens start. Et klyx eller lavement er noget væske, som man via en flaske med en lang tut på, sprøjter op i tarmen. Væsken skal herefter holde i tarmen i 5 min. hvorefter tarmen tømmes for afføring.

Når man sikre sig at der ikke er afføring i tarmen, sikre man sig at der ikke kommer afføring i vandet. Hvis der alligevel kommer lidt afføring i vandet, vil man i første omgang forsøge at fiske det op med en si. Hvis dette ikke er muligt, kan det blive nødvendigt at skifte vandet i karret. Årsagen til dette er at der kan komme colibakterier i vandet med afføringen.

Fødslen af moderkagen

Bliv medlem og læs videre

Gratis adgang til alle artikler i 7 dage.

Samtidig får du Live Sessioner, en personlig side der følger din graviditet og ugentlig GravidGuide fra jordemoder Berit.

Allerede medlem? Log ind her

...eller hent vores nye app

Pt. kun for iPhone

Resten af artiklen er tilgængelig for betalende medlemmer.
Du kan se mere på vores hjemmeside.

Opret et gratis medlemskab

og få ugentlige gravidmails, din personlige gravidside og live sessioner samt 7 dages adgang til alle artikler.

Tilmelding Level1