Alle gravide kvinder i Danmark har, ved nakkefoldsscanningen, fået fastsat en terminsdato, men hvad sker der egentlig efter din terminsdato?
Når du er omkring din terminsdato, har man en forventning om, at fødslen finder sted. I artiklen her kan du blive klogere på hvad der sker når du passerer din terminsdato.
Når barnet fødes til termin
I Danmark har man fastsat, at den normale fødsel finder sted mellem graviditetsuge 37+0 og 42+0. Det betyder altså, at alle børn som fødes inden for de 5 uger, er født til termin.
Dermed er det helt normalt at du går over din terminsdato, forudsat du stadig er gravid, når du passerer datoen for din termin.
Selvom det stadig er normalt og til termin at føde 42+0, har man vedtaget at alle gravide kvinder i Danmark, som endnu ikke har født i uge 41+2, skal tilbydes en igangsættelse.
Igangsættelsen bør, ifølge de danske retningslinier, finde sted imellem graviditetsuge 41+2 - 41+5. Målet er, at alle graviditeter er afsluttet inden kvinden når uge 42+0.
Hvorfor igangsættelse efter terminsdato?
Baggrunden for, at man i Danmark er begyndt at tilbyde igangsættelse inden uge 42+0, er en undersøgelse, som viser en meget lille stigning i dødelighed hos ufødte børn efter uge 41.
Mange fagfolk, specielt jordemødre, finder dog denne procedure omkring igangsættelse før uge 42+0 tvivlsom. Årsagen til dette er, at tallene i undersøgelsen er så små, vejet op imod at en igangsættelse også kan være en langstrakt proces med mange indgreb. Indgreb som måske ikke gavner hverken kvinden, den naturlige fødsel eller barnet.
Ikke desto mindre har samtlige fødesteder i Danmark en fast procedure for, hvad der skal ske efter din terminsdato.
Når du går over din terminsdato
De enkelte fødesteder i Danmark har udarbejdet deres egen procedure for hvad der skal ske hvis du passerer din terminsdato. Men fælles for dem alle er, at du efter uge 41 tilbydes flere kontroller og igangsættelse.
Det typiske tilbud vil være, at du inviteres ind til dit fødested den dag du er 41+0 eller 41+3. Her vil du blive undersøgt af en jordemoder. Denne undersøgelse skiller sig ud fra de jordemoderundersøgelser du har modtaget tidligere i din graviditet.
Jordemoderundersøgelse når du er over tid
Når du inviteres ind til dit fødested, til jordemoderundersøgelse over tid, vil jordemoderen lave en udvidet undersøgelse af barnets hjerterytme, en såkaldt CTG (Cardio Toco Graphy) eller strimmel. Det er en undersøgelse, hvor jordemoderen over en længere periode får barnets hjerterytme vist på en graf. Sammenholdt med barnets hjerterytme måles eventuelle veer samt antal af fosterbevægelser og barnets reaktion på veer og bevægelser.
Herudover vil jordemoderen lave en indvendig undersøgelse. Det vil sige, at jordemoderen mærker på din livmodermund for at vurdere hvorledes en eventuel igangsættelse kan foregå. Hvis det er muligt vil jordemoderen tilbyde dig en hindeløsning. Læs mere om hvad en hindeløsning er her.
Når du går hjem fra denne kontrol vil du typisk have fået en tid til igangsættelse. Når du tilbydes igangsættelse er det vigtigt at du husker på at det blot er et tilbud som følger anbefalingerne. Der er ingen som er tvunget til at tage imod denne igangsættelse.
Hent vores app og få fri adgang til alle artikler
Pt. kun for iPhone
eller opret dig her nu og få adgang i 7 dage
Samtidig får du Live Sessioner, en personlig side der følger din graviditet og ugentlig GravidGuide fra jordemoder Berit. Både på web og i app.
Allerede medlem? Log ind her
Resten af artiklen er tilgængelig for betalende medlemmer.
Du kan se mere på vores hjemmeside.