Hvem kan få en hjemmefødsel
Overvejer du hjemmefødsel? Så får du her styr på, hvem hjemmefødsel anbefales til.

Hvem kan få en hjemmefødsel?

Picture of Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Om du som gravid kan få en hjemmefødsel, er faktisk noget du selv er med til at bestemme. Men rent fagligt er der nogle overvejelser, som er gode at have for øje, hvis du ønsker en tryg og sikker hjemmefødsel. I denne artikel kan du blive klogere på hvornår jordemoderen og lægen vil anbefale dig at føde hjemme.

Alle har ret til fødselshjælp

I Danmark har alle kvinder ret til fødselshjælp; det betyder, at man, hvis man vælger en hjemmefødsel, har krav på, at der skal være en jordemoder til stede.

Men det er altid vigtigt at have sikkerhed ved hjemmefødsel med i overvejelserne og for at jordemoderen og lægen finder det sikkert og dermed kan anbefale dig, at din fødsel foregår hjemme, kræver det at du opfylder betingelserne som du finder herunder.

Betingelser for hjemmefødsel

Herunder ser du hvilke betingelser, du gerne skal opfylde, for at din fødsel hjemme kan blive så sikker som mulig.

• Du skal være sund og rask,
• Du har haft en ukompliceret graviditet
• Du har ”kun” en baby i maven
• Du skal føde til tiden (altså fra uge 37+0 til uge 42+0)
• Du har ikke tidligere født ved kejsersnit.

Hvis du kan svare ja til de 5 ovenstående punkter, opfylder du kravende for, at lægen og jordemoderen kan anbefale dig, at din fødsel foregår hjemme.

I dag er det knapt 3% af alle fødsler i Danmark som foregår som en fødsel i eget hjem. Det er et tal som har haft en stor stigning hen over de sidste 15 år. Dengang var det kun under 1% af alle fødsler, som foregik i hjemmet.

Det at tallet er stigende betyder også, at vi jordemødre bliver mere rutineret i at varetage en hjemmefødsel, hvilket i sidste ende også får sikkerheden til at stige ved en hjemmefødsel.

Men uanset om du opfylder betingelserne eller ej, har du altså krav på at få en jordemoder med til din fødsel. Det betyder at det fødested, som du er knyttet til i forhold til din folkeregisteradresse, skal stille en jordemoder gratis til din rådighed, når du går i fødsel.

Hvis du ønsker at føde hjemme imod anbefalinger

Bliv medlem og læs videre

Gratis adgang til alle artikler i 7 dage.

Samtidig får du Live Sessioner, en personlig side der følger din graviditet og ugentlig GravidGuide fra jordemoder Berit.

Allerede medlem? Log ind her

...eller hent vores nye app

Pt. kun for iPhone

Resten af artiklen er tilgængelig for betalende medlemmer.
Du kan se mere på vores hjemmeside.

Opret et gratis medlemskab

og få ugentlige gravidmails, din personlige gravidside og live sessioner samt 7 dages adgang til alle artikler.

Tilmelding Level1