Grøntsagsmos med kød og fisk fra 6 måneder
Få gode råd til hvad du skal have for øje, når du introducere dit barn for kød.

Grøntsagsmos med kød og fisk fra 6 måneder

Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Når dit barn er 6 måneder, kan du begynde at introducere det for kød. Her får du forskellige opskrifter, som er gode at begynde med.

Når du begynder at give dit barn kød, er det en god ide at starte med en lille smule kød, svarende til en spiseske, som er godt findelt.

Kartoffel- og sellerimos med dampet rødspættefilet – til et barn

· 2 mellemstore kartofler
· 1 lille stykke knoldselleri eller persillerod
· Vand
· 1 tsk. fedtstof
· ½ dl færdig modermælkserstatning eller sødmælk
· 1 lille stykke rødspættefilet

Kartofler og selleri skrælles og skæres i mindre stykker. Grøntsagerne koges i vand under låg i ca. 15 min, til de er møre. Vandet hældes fra, og grøntsagerne moses med en gaffel. Mælk og fedtstof røres i. Rødspættefileten, der skal dampes i lidt vand under låg i 2-3 min, kan serveres sammen med mosen eller røres i.

Kartoffel- og gulerodsmos med kyllingelever – til et barn

  • 1 stor kartoffel
  • 1 gulerod
  • Vand
  • ½ modermælkserstatning eller sødmælk
  • 1 tsk. fedtstof
  • 25-50 g kyllingelever (kan købes frossent i eksempelvis Kvickly eller Netto)

Kartofler og guleroden skrælles og skæres i små stykker. Grøntsagerne koges møre i ca. 15 min, hvorefter vandet hældes fra, og grøntsagerne moses med gaffel. Mælk og fedtstof tilsættes. Kyllingeleveren koges i vand i ca. 5 min, hvorefter den skæres i små stykker, der moses med en gaffel og til sidst røres i mosen.

Kartoffel- og broccolimos med kødboller – til et barn

Der kan med fordel laves en stor portion kødboller, der fryses ned, sådan at det er let at tage én kødbolle op. På denne måde bliver det lettere at have hjemmelavet mad til en travl dag.

Fars til flere portioner:

  • 200 g hakket kød af svin eller kalv (oksekød kan være lidt for sejt i starten, da det ikke indeholder så meget fedt som svine- og kalvekød)
  • 4 tsk. hvedemel eller havregryn
  • 1 æg
  • ½ dl sødmælk eller modermælkserstatning
  • 2 mellemstore kartofler
  • 1 lille stykke broccoli
  • Vand
  • ½ dl færdig modermælkserstatning eller sødmælk
  • 1 tsk. fedtstof

Ingredienserne til farsen blandes, og kødbollerne formes med en teske og lægges forsigtigt ned i kogende vand, hvor de simrer i 5 min.

Kartoflerne skrælles og broccolien renses og skæres i små stykker. Grøntsagerne koger under låg i ca. 15 min, til de er møre. Vandet hældes fra, og grøntsagerne moses med en gaffel. Fedtstof røres i, og mælk tilsættes, indtil konsistensen er passende. Kødbollerne kan serveres ved siden af mosen i små bidder, men kan også røres i mosen.