Slimprop
Vidste du, at slimproppen går af sig selv i slutningen af graviditeten?

Hvad er en slimprop?

Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

En slimprop er en naturlig del af en sund graviditet. I denne artikel kan du finde ud af hvilken funktion den har, og hvor længe denne funktion er vigtig.

Hvad er en slimprop?

Illustration af slimprop ved livmodermunden

Som ordet ganske rigtig angiver, er der tale om en prop af slim. Proppen bliver dannet i livmoderhalsen allerede tidligt i graviditeten. Gennem hele graviditeten fungerer den som et beskyttende værn, der passer på både graviditeten og babyen.

Der er tale om meget sejt slim, som kan være både klart, hvidligt og gulligt. Det er heller ikke usædvanligt, at der er lidt frisk eller gammel blod i forbindelse med slimet som udgøre proppen.

Proppen af slim er med til at sikre, at der ikke kommer bakterier ind i livmoderhulen. Den fungerer som en barriere, hvormed baby og graviditeten er bedre beskyttet. Altså er hovedformålet med slimen, at beskytte graviditeten og baby.

Hvad sker der med slimproppen?

I slutingen af graviditeten kan livmodermunden begynde at åbne sig, helt uden at du opdager det. Hvis det sker, vil livmoderhalsen også blive mere eftergivelig og måske endda også begynde at åbne sig. Dette vil bevirke, at proppen ikke længere kan blive på sin plads i livmoderhalsen, og vil “glide” ud. Når dette sker kaldes det at slimproppen “går”.

Vil jeg opdage når slimproppen “går”?

Det er langt fra alle gravide kvinder, som opdager når slimproppen “går”. Dette kan skyldes flere forskellige ting:

Først og fremmest kan det skyldes, at proppen kommer ud i små omgange, hvilket bevirker at det kan forveksles med slimet udflåd, eller at du slet ikke opdager slimen.
Det kan også skyldes, at proppen “går” i forbindelse med toiletbesøg, og proppen havner i toilettet, uden at du opdager den. Dermed kan din slimprop altså “gå”, helt ubemærket.

Men hvis du i forbindelse med et toiletbesøg, i slutningen af graviditeten, opdager at der er sejt slim på toiletpapiret, er der stor sandsynlighed for, at din slimprop er “gået”.

Er det tegn på fødsel, når slimproppen “går”?

Hvis du opdager slim på toiletpapiret, kan du fortsat tage den med ro. Proppen kan nemlig “gå” op til flere uger før du føder din baby. Dermed er slimproppen altså ikke tegn på, at du skal føde lige nu, men derimod tegn på, at din livmodermund og livmoderhals er begyndt at forberede sig på, at barnet skal fødes. Denne forberedelse kan begynde mange uger før en egentlig fødsel.

Det skal dog siges, at slimen godt kan “gå” i umiddelbar forbindelse med fødslen. Derfor kan det være en god ide, at kende andre tegn på fødsel, så du kan sammenholde flere tegn, for at vide om det er nu du er på vej i fødsel. Du kan se flere tegn på fødsel her, så du bedre ved, om det er tid til at pakke tasken til hospitalet.

Hvad hvis slimproppen “går” tidligt i graviditeten?

Afgang af slimprop er typisk noget, som finder sted sidst i graviditeten, men nogle kvinder oplever, at se proppen tidligere i graviditeten.
Da dette kan være tegn på, at livmoderhalsen er i bevægelse, er det vigtig, at du overvejer, om du kan have uhensigtsmæssige plukkeveer i forbindelse med tidlig afgang af slimprop. Hvis dette er tilfældet, er det en god ide at få en snak med en jordemoder eller din egen læge, for at sikre, at du ikke er på vej i tidlig fødsel.
Husk at du altid kan få alt den jordemoderkontakt du har brug for, som medlem af Gravid.dk.

I langt de fleste tilfælde, hvor gravide kvinder oplever, at slimproppen går tidligt i graviditeten, har det ingen betydning, og proppen vil gendanne sig i livmoderhalsen, således at barnet og graviditeten fortsat er godt beskyttet i livmoderhulen. Har du lyst til at læse flere gode og informative indslag, så følg med på vores facebook-side lige her.