Er du nervøs for du kan blive gravid?
Har du brug for en plan?

Er du nervøs for, om du kan blive gravid naturligt?

Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Et helt nyt koncept fra Babyplan og fertilitetsklinikken VivaNeo Copenhagen skal øge din chance for at blive gravid. Konceptet tilbyder bl.a. en fertilitetssamtale til par, som forgæves har prøvet i seks måneder. Her får du 7 svar – se hvad du kan bruge samtalen til.

”Danske mænds sædkvalitet er den dårligste i Europa”, ”Flere må i fertilitetsbehandling” ”Mange får ikke de børn, de ønsker sig”, sådan lyder mange overskrifter i medierne.

Vi har alle mødt par, hvor babyen er kommet før forventet, men for rigtig mange skal der lidt planlægning til, før drømmen om at blive forældre går i opfyldelse. For nogle bliver ventetiden alligevel en stressfaktor. For er der grund til bekymring, når man har prøvet i seks måneder? Og hvad med alle skræmmehistorierne?

Et nyt koncept mellem Babyplan og fertilitetsklinikken VivaNeo Copenhagen skal hjælpe par med at øge chancen for at blive gravid. Netop de par, som er begyndt at tvivle, kan nu føle sig i trygge hænder. De får nemlig tilbudt en gratis samtale med en fertilitetsklinik, når de har prøvet at blive gravid i seks måneder. Vi har spurgt overlæge i fertilitet og speciallæge i gynækologi og obstetrik, Katrine Haahr, hvad du og din partner kan bruge en fertilitetssamtale til. For hvornår er der egentlig grund til at bekymre sig? Og hvad får du ud af en fertilitetssamtale?

1. Hvad går samtalen ud på?

Vi ved at par, som har prøvet gennem et stykke tid, ofte kører surt i det. De har brugt ægløsningstest for at ramme det rigtige tidspunkt, de tænker over kosten og har måske tabt sig – uden at graviditetstesten er blevet positiv. Så de bliver bekymrede og frustrerede på samme tid. Det gør det bestemt ikke nemmere, hvis flere af deres veninder eller vennepar er blevet gravid. Måske er det blevet en stressfaktor for parforholdet. Så det at få talt om det med andre end deres venner og familie og få manet bekymringerne til jorden kan i sig selv være en stor lettelse. Det giver for de fleste mod til at prøve igen.

Samtalen er derfor en hjælp til selvhjælp, hvor vi med vores viden og erfaring kan guide dem videre – og allerhelst til at de lykkes derhjemme.

2. Hvornår er der grund til at bekymre sig?

Er man en yngre kvinde, så bliver 50 procent gravide inden for tre måneder, 70 procent inden for et halvt år. Har man forsøgt at blive gravid i mere end 12 måneder uden held, så kan der være en årsag til det.

Vi har lagt samtalen efter seks måneder, hvor der endnu ikke bør være grund til panik, men hvor det vil være naturligt for mange lige at stoppe op og kigge på, om der er noget, de selv kan gøre for at øge chancen.

3. Hvad kigger I på til samtalen?

Under samtalen kigger vi på, om parret bare skal tage det med ro og forsøge lidt mere derhjemme, eller om der skulle være grund til at undersøge deres fertilitet nærmere.

Før parret skal til samtale, bliver de bedt om at udfylde en journal med spørgsmål om deres alder, livsstil, menstruationscyklus, sygdomshistorie, sædkvalitet og evt. tidligere graviditeter. I løbet af samtalen spørger vi ind til journalen. Det kan f.eks. være spørgsmål om:

  • – ægløsning
  • – cyklus
  • – vægt
  • – kost
  • – de har sex på det rette tidspunkt i cyklus.
  • – der kan være noget, vi bør undersøge nærmere
  • – der er nogle ting i hverdagen, som bør ændres
  • – sædprøver, hvis det er foretaget.
  • .

Noget af det vi altid bider mærke i, er, hvis cyklus er uregelmæssig, eller kvindens BMI er for høj eller for lav. Undervægtige kvinder har vi meget fokus på, fordi de ofte dyrker for meget motion og spiser for fedtfattigt. Det nedsætter fertiliteten. Andre vigtige faktorer er rygning, stress og sygdom i familien.

Under samtalerne dukker der måske noget op, når vi spørger ind, f.eks.: ”Min mor gik vist tidligt i overgangsalderen”, ”Jeg havde da en infektion dengang, vi var på ferie … ” osv.

Vi ser jævnligt kvinder, som er gået i overgangsalderen i starten af 30’erne, uden de ved det, så her ville vi naturligvis reagere, hvis vi under samtalen f.eks. får at vide, at moderen gik tidligt i overgangsalderen. På samme måde vil vi reagere, hvis der er noget, som tyder på, at kvinden har haft en infektion, som kan gøre, at æggelederne er stoppet til.

I de fleste tilfælde vil vi give nogle råd til, hvad parret kan ændre på nu og her. Opstår der under samtalen noget, som gør, at vi bør reagere, så anbefaler vi f.eks. at de får taget nogle specifikke prøver, taler med deres egen læge, eller at de bør overveje at få lavet en fertilitetsudredning.

4. Hvordan foregår samtalen?

Samtalen foregår typisk via Skype med en specialist i fertilitet – det vil sige, at man får råd fra en af vores fertilitetssygeplejersker eller jordemoder. De kender alle de vigtige spørgsmål.

Vi foretrækker altid et Skype-møde, fordi det er nemt at planlægge et møde. Det er desuden en fordel at kunne se hinandens reaktioner under en samtale som denne, da den er meget personlig. Samtidig kan vi have brug for at vise noget statistisk, tegne noget osv. Vores sygeplejersker kan også skrive noget i chatten, hvis de har nogle gode råd eller andet, som parret skal huske bagefter.

5. Hvor længe varer samtalen?

Den varer ca. 25 minutter.

6. Hvad nu, hvis der er noget galt?

Er der noget i samtalen, som tyder på, at her er en god grund til at undersøge parret nærmere, så vil det være naturligt at anbefale en fertilitetsudredning. En fertilitetsudredning kan i mange tilfælde afdække årsagen til barnløshed. Det er samtidig en lægefaglig prognose, som kan give en idé om chancen for at opnå graviditet. Med en fertilitetsudredning vil man også kunne få klarhed over, hvilken type fertilitetsbehandling som vil være nødvendig.

7. Hvis man ender med at skulle have hjælp – hvad er chancen så?

Heldigvis kan vi faktisk hjælpe rigtig mange, fordi forskningen hele tiden gør behandlingsformerne mere effektive. Tager vi det lidt i grove tal, så kan vi se, at det ca. er 75 procent af dem, vi har i behandling under 40 år, som får et barn via os. De bruger i gennemsnit 50.000 kroner på behandlingen. Hertil er der medicinudgifter, som i stor udstrækning dækkes af sygesikringen.

Læg din babyplan –
øg chancen for at blive gravid

• Babyplan er et nyt dansk koncept målrettet kvinder, der guider kvinder til, hvordan de kan øge sandsynligheden for at blive gravid hurtigere.

• Babyplan tilbyder fertilitetsprodukter til kvinder og mænd i Norden. Når du køber produkterne, får du samtidig en guide og gode råd måned for måned til, hvad du selv kan gøre for at øge chancen for at blive gravid.

• Er du (mod forventning) ikke gravid efter seks måneder med Babyplan, så tilbyder Babyplan i samarbejde med fertilitetsklinikken VivaNeo Copenhagen en fertilitetssamtale. For at blive tilbudt en samtale, skal du som minimum have købt Babyplan Ægløsningstest eller Babyplan Testsæt.

Læs mere om en gratis rådgivningssamtale her.