Fordele og ulemper ved hjemmefødsel

Fordeleog ulemper ved hjemmefødsel

Fordelene ved hjemmefødsel er mange. Direkte ulemper er til gengæld svære at finde. Herunder har jeg samlet et overblik over de mange fordele samt de ting, der kan tale imod en hjemmefødsel, og som er rare at have med i sine overvejelser, hvis I overvejer at jeres barn skal komme til verden hjemme.

Fordele ved hjemmefødsel

Herunder finder du listen over fordele ved en hjemmefødsel. Ved at klikke på hvert enkelt punkt kan du læse mere om den enkelte fordel.

Du slipper for turen i bil med veer
Trygheden er større hjemme hos dig selv (ude godt hjemme bedst)
Ved en hjemmefødsel er det jer og ikke jordemoderen, der er på hjemmebane
I har hele tiden jordemoderen lige i nærheden
Der er bedre mulighed for at større søskende deltager i fødslen på deres præmisser
I slipper for turen hjem efter fødslen
Far/partner føler sig hjemme og mere deltagende
Bedre mad når du har lyst

 

Du slipper for turen i bil med veer

Uanset om man skal køre en lille tur eller en lang tur for at komme på hospitalet, er det sikkert og vist, at kroppen i et eller andet omfang vil forsøge at nedsætte ve-produktionen. Derfor er det altid en fordel at lade jordemoderen bruge tiden i bilen i stedet for jer.

Trygheden er større hjemme hos dig selv (ude godt hjemme bedst).

Trygheden er en af de store fordele ved at føde hjemme, de fleste af os har nemmere ved at føle os trygge i eget hjem, og tryghed er en stor faktor for en vellykket fødsel. Det samme gælder for den første tid med jeres nyfødte baby. I vil få mere ro omkring jer i eget hjem sammenlignet med det postyr, der oftest opstår, når mange mennesker er samlet, som det er tilfældet på de fleste barselsgange.

Når man skal føde, er det hormonet oxytocin (også kaldet fødselshormonet eller love-hormon) i kroppen, der skaber veerne. Niveauet af fødselshormonet oxytocin er betinget af ro og tryghed. Det er derfor nemmere for kroppen at lave veer hjemme i egen stue end på en ukendt klinisk hospitalsstue.

Ved en hjemmefødsel er det jer og ikke jordemoderen, der er på hjemmebane

Det betyder, at I lettere kan få den lange ventetid, som ve-arbejde oftest er, til at gå. I ved, hvor I finder de ting, I kan få behov for. Specielt for den vordende far kan det have stor betydning, idet det bliver lidt lettere at tage del i det praktiske arbejde i stedet for at side passivt ved siden af et fødeleje på hospitalet. Ydermere kan man, hvis vejret og muligheden er der, benytte have eller altan til luft, sol og en lille gåtur under ve-arbejdet.

I har hele tiden jordemoderen lige i nærheden

Når I føder hjemme, slipper I for, at jordemoderen ind imellem må forlade stuen for at tage en telefon, hente ting eller for at tilse andre fødende. Jordemoderen er der kun for jer, og I har hendes fulde opmærksomhed.

Der er bedre mulighed for at større søskende deltager i fødslen

Når større søskende deltager i en hjemmefødsel bliver det på deres præmisser og i deres vante omgivelser

Det er meget forskelligt, om man ønsker, at ens andre børn skal deltage i fødslen. Hvis I er i tvivl om, hvorvidt jeres børn skal være med, er det en god ide at tage en snak med jeres jordemoder, eller læs med her hvor I kan få vejledning i, hvilket overvejelser I kan gøre jer, i forhold til hvem der skal med til jeres fødsel.

I slipper for turen hjem efter fødslen

Mange fødesteder i Danmark er under hårdt pres fra sparekniven; det har mange steder betydet, at mange, oftest flergangsfødende, sendes hjem få timer efter fødslen. Når I føder hjemme, slipper I for at skulle ud og køre efter en hård fødsel og med et meget lille barn. Denne ro samt den tryghed, der er hjemme, har også positiv effekt på amningen.

Far/partner føler sig hjemme og mere deltagende

Som partner til en fødende på et hospital placeres man ofte på en stol ved siden af fødelejet, og opgaverne på fødestuen er meget få. Når fødslen foregår i jeres eget hjem, er det langt mere åbenlyst, at partneren kan deltage og hjælpe med at finde ting frem osv. Ligeledes er det lettere for partneren at gå i seng og få et hvil, hvis fødselsprocessen tillader det.

Bedre mad når du har lyst

Hjemme hos jer selv kan I selv sørge for at fylde køkkenet med det, I kan lide og tænker vil være godt for jer både under og efter fødslen.

Gode overvejelser inden en hjemmefødsel (ulemper)

Herunder finder du listen over ulemper ved en hjemmefødsel. Som nævnt er direkte ulemper svære at finde, derfor kalder jeg det for overvejelser som er vigtige at gøre sig inden en hjemmefødsel. Ved at klikke på hvert enkelt punkt kan du læse mere om den enkelte ulempe/overvejelse. Hvis du ønsker at kende mere til sikkerheden ved en hjemmefødsel kan du læse med her.

Medicinsk smertelindring
• Risiko for overflytning
• Pas på med de besøgende i dagende efter

Medicinsk smertelindring

De fleste hjemmefødselsjordemødre har mulighed for at give dig akupunktur og masser af anden ikke-medicinsk smertelindring. Men skulle du få brug for medicinsk smertelindring, er det altid en mulighed at overflytte til hospitalet. Men de fleste, der har prøvet både en hospitalsfødsel og en hjemmefødsel, fortæller, at smertelindringsbehovet er mindre i eget hjem. Dette skyldes, at kroppen er bedre til at producere adrenalin og oxytocin ved en hjemmefødsel.

Risiko for overflytning

Når det kommer til overvejelsen omkring overflytning, er det vigtigt at have for øje at også kvinder, som på forhånd har planlagt en hospitalsfødsel, på et eller andet tidspunk må flytte sig fra eget hjem til hospitalet. På den måde kan man diskutere om overflytning er en risiko eller blot en del af de fleste fødsler.

Men ja ved alle hjemmefødsler er der også risiko for at skulle overflyttes på alle tidspunkter under og efter fødslen. Selvom risikoen ikke er særlig stor, er det en god ide at pakke en taske før fødslen går i gang. Det er nemlig meget svært at overskue, hvad der skal i tasken, når først ve-arbejdet er i fuld gang.

Pas på med besøg i dagene efter

De fleste har mange venner og familie, som har glædet sig til at komme og se den lille ny. Men pas på med besøgende i eget hjem; de har nemlig en tendens til at blive længere, når man er hjemme sammenlignet med på en barselsgang.

Det bedste råd er at lave nogle regler for de besøgende. Det kunne være, at de kun må blive en halv time. Eller det kunne også være, at I fastsætter nogle klokkeslæt, hvor alle er velkomne og ellers er jeres hjem lukket for besøgende. Andre har glæde af, at nogen sørger for at komme med mad, når de skal besøge jer for at se den lille. Tænk over, hvad der kunne passe jer.

Hvis du ønsker flere gode råd om hjemmefødsel, finder du et af jordemoder Berits populære webinar om netop dette emne her.

Om forfatteren

Jordemoder Berit

Jordemoder Berit

Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun Gravidklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.

Prøv Gravidklubben gratis

Få jordemoderhjælp, kurser, e-bøger, lynguides, ugentlige live sessioner – ALT SAMMEN FOR GRAVIDE OG NYBAGTE FORÆLDRE

Læs mere om Gravidklubben her eller prøv den gratis i 7 dage

Halvårligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 99,- / MÅNED Betal kr. 595,- nu og spar 50% ift. et månedsmedlemskab
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser
Anbefalet

Månedligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 199,- / MÅNED Betal kr. 199,- pr. måned du er medlem
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser

Seneste artikler