Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder Berit 25+ online videokurser online videokonsultation
Gravid.dk på Trustpilot

Toxoplasmose og graviditet

Toxoplasmose og graviditet

Frygt for toxoplasmose er noget, mange gravide kan nikke genkendende til, men hvorfor er det egentlig farligt at blive smittet med toxoplasmose og hvad er det i det hele taget?

I artiklen her kan du blive klogere på, hvad risikoen egentlig er og hvad du selv kan gøre, for at undgå smitte med parasitten.

Indholdsfortegnelse

  Hvad er toxoplasmose?

  Toxoplasmose er smitte med parasitten Toxoplasma gondii. Parasitten kan smitte os mennesker på flere forskellige måder:

  1. Dens æg kan gemme sig i katteafføring og dermed blive spredt til jord og planter vi indtager.
  2. Den kan sidde som vævscyster i muskulaturen på smittede dyr, altså i kødet vi mennesker spiser.
  3. Nyere forskningen peger på, at den også kan gemme sig i upasteuriseret mælk.

  Hvordan minimerer jeg risiko for toxoplasmose?

  Heldigvis kan du selv gøre en indsats for at undgå eller minimere smitte med parasitten.

  Kat og katteafføring

  Hvis du har kat, er det vigtigt, at du undlader at skifte kattebakken. Parasitten gemmer sig i katteafføring, og derfor bør du undgå al kontakt med din kats afføring.
  Uanset om du har kat eller ej, skal du være opmærksom på, at der i jorden kan gemme sig parasitter, der hvor katte har udgydt deres afføring. Derfor skal du altid skylle alt frugt og grønt grundigt, for at sikre, at der ikke gemmer sig parasitter i dine grøntsager og lignende. Det samme gælder, hvis du har været i haven og rodet rundt i jorden, eller i sandkassen, hvor parasitten også kan gemme sig i katteafføring.
  Så din køkken og håndhygiejne kan altså hjælpe dig med at minimere risiko for smitte med toxoplasmose.

  Kødprodukter

  Ud over at være bevidst om hygiejne, skal du også være opmærksom på, hvordan du indtager dine kødprodukter, så du undgår smitte.

  Da parasitten kan gemme sig i muskulaturen, på de dyr vi spiser, er det vigtigt, at dit kød har fået en form for behandling, inden du spiser det. Helt basalt skal dit kød enten være opvarmet til mere end 67 grader, eller nedfrosset til mindre end minus -20 grader. Eller det skal være røget eller saltet. Har kødet gennemgået en af de 4 behandlingsmetoder, kan parasitten ikke længere overleve, og du er sikret at undgå smitte med toxoplasmose i det kød du spiser.

  Upasteuriseret mælk

  Ifølge nyere forskning mener man at der er usikkerhed omkring, hvorvidt parasitten kan smitte gennem upasteuriseret mælk. Derfor er det en god ide, at sikre sig, at alle de mælkeprodukter du indtager, er lavet på pasteuriseret mælk. Det vil de typisk være i Danmark, men hvis du bevæger dig ud over landets grænser, skal du være ekstra opmærksom.

  Smitte med toxoplasmose som gravid?

  Hvis du tidligere i livet har været smittet med toxoplasmose, vil dit ufødte barn være beskyttet mod smitte med parasitten. Hvis du derimod smittes med toxoplasmose for første gang under en graviditet, vil der være risiko for, at du overfører parasitten til dit ufødte barn.
  Hvis parasitten overføres, kan det føre til øjen og/eller hjerneskade hos det ufødte barn. Dog er det vigtigt at huske på, at risikoen for at det smittede barn får et alvorligt forløb, er meget lille og oftest fødes barnet uden symptomer.

  Ca. 1 ud af 5.000 børn fødes med smitten. På trods af det, vil der, ud af de ca. 62.000 børn der fødes årligt, statistisk set “kun” være 0,5 – 1 barn, der får et alvorligt forløb i forbindelse med smitte med toxoplasmose. Altså er der usandsynlig lille risiko for dit barn, også selvom du smittes med parasitten.

  Undersøgelser har vist, at hvis en gravid kvinde smittes, er risikoen for at overføre parasitten størst i slutningen af graviditeten. På det tidspunkt er barnet mere modstandsdygtigt over for smitten, og risikoen for et alvorligt forløb pga. smitten minimeres.
  Hvis barnet smittes tidligt i graviditeten (før uge 16-18), vil risikoen for et alvorligt forløb være større, til gengæld er risikoen for at overføre parasitten tidligt i graviditeten langt mindre.

  Ca. hver 3. kvinde i den fødedygtige alder, har tidligere haft smitten. Da sygdomsforløbet godt kan gå ubemærket hen, kan du altså være i den gruppe, som tidligere har været smittet uden at vide det.

  Ved mistanke eller frygt for smitte med toxoplasmose

  Hvis du som gravid har mistanke om, at du er smittet med toxoplasmose, er det vigtigt, du tager kontakt til din læge eller jordemoder.

  Hvis lægen finder det nødvendigt, kan der indledes undersøgelser, som kan fastslå om der er grund til bekymring, samt lægge en plan for hvordan der skal holdes øje med dig og din baby igennem resten af graviditeten.

  Hvis du ikke har en konkret situation, som giver anledning til mistanke om smitte, men du føler at frygten for smitte fylder meget i din hverdag, er det en god ide at snakke med en jordemoder. Hun kan hjælpe dig med, hvordan du kan undgå at lade problematikken fylde for meget i din hverdag.

  Vores jordemødre møder ofte gravide, som i hverdagen er påvirket af frygten for smitte med toxoplasmose. Vi er derfor altid klar til at hjælpe dig igennem denne, og andre problematikker, i din graviditet. Du kan som medlem af Gravid.dk altid få alle de konsultationer du har brug for, se mere her. 

  Del artikel:

  Facebook
  Twitter
  Pinterest
  Jordemoder Berit
  Jordemoder Berit
  Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun medlemsklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.
  Andre læste også: