Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder Berit 25+ online videokurser online videokonsultation
Gravid.dk på Trustpilot

Fiskeolie gravid – Tilskud som dette kan gøre en forskel

fiskeolie til gravide

Forskningen om fiskeolie i graviditeten

Fiskeolie gravid – Der er igennem tiden lavet mange studier om fiskeolie, men når det kommer til tilskud af fiskeolie i graviditeten, kunne man godt ønske sig mange flere studier. I 2016 publicerede et dansk forskerhold et studie om tilskud af fiskeolie til gravide. Studiet er yderst interessant og af dette fremgår det, at der kan være fordele ved at indtage et tilskud af fiskeolie i graviditeten. I studiet var der fokus på om fiskeolie i sidste del af graviditeten, kan have betydning for, om dit barn udvikler astma i de første 5 leveår.

Det er COPSAC (Copenhagen Prospective Studies on Astma in Childhood) der står bag det store studie. I studiet indgik der omkring 700 gravide kvinder. Den ene del af kvinderne fik 2400mg (2,4 gram) omega 3 fedtsyre daglig i sidste trimester af deres graviditet. Den anden del fik olivenolie i samme periode.
Kvinderne fik først fortalt flere år efter om de fik fiskeolie eller olivenolie.

Den sundhedsfremmende effekt i fiskeolien kaldes EPA & DHA, bedre kendt som omega 3 fedtsyre. De 2400mg kvinderne i studiet fik, bestod netop af EPA & DHA.

Du kan mindske risikoen for astma hos dit barn

I følge COPSAC studiet havde børnene, født af mødrene i gruppen som fik fiskeolie gravid, reduceret risikoen for at få astma før 5 års alderen med 31%. Faktisk var det tilfældet, at de mødre som havde et lavt niveau af omega 3 fedtsyre, EPA & DHA, ved undersøgelsens start, havde reduceret risikoen for astma med hele 54%.
Noget tyder altså på, at det har stor betydning for udviklingen af astma, at en gravid kvinde har et højt indhold af omega3 fedtsyre i den sidste del af graviditeten. Så det er værd at overveje at indføre mere fisk i kosten, eller et tilskud af omega 3 fedtsyre.

Der er fordele ved at få omega 3 fedtsyre som tilskud i form af fiskeolie, i stedet for igennem mere fisk i kosten. En af disse er, at du som gravid også skal tænke på at undgå de tungmetaller som specielt store rovfisk indeholder. Hvis du vil vide mere om resultaterne finder du nederst i artiklen en video som skitserer resultaterne fra COPSAC studiet.

Hvor meget fiskeolie?

De daglige 2400mg omega 3 fedtsyrer er en relativ høj dosis sammenlignet med de fiskeolier som findes på marked i dag. De fiskeolie produkter du kan købe i Danmark, kan variere meget i dosis. Et fiskeolie produkt ligger typisk omkring 500 mg til 1500 mg. Du kan dog finde produkter som ligger lavere og enkelte som ligger højere.

Du skal derfor være meget opmærksom på hvor stor dosis der er i den fiskeolie du evt. indtager. For at sætte perspektiv på de forskellige doser og overvejelsen om hvorvidt du kan indtage for meget fiskeolie gravid, kan jeg nævne at en traditionel grønlandsk kost efter sigende skulle give en mængde på 3-4 gram fiskeolie dagligt. Dermed skulle der ikke være nogen fare hvis du ønsker at gå efter den dosis på 2400mg som blev anvendt i forsøget hos COPSAC.
Dog skal det understreges, at en lavere dosis af daglig omega 3 kunne have ledt forskerne frem til samme resultat. Det kan dermed ikke udelukkes at en lavere dosis end 2400mg (2,4 gram) også vil kunne mindske risikoen for astma hos dit barn.

Det vil dog kræve mere forskning på området at få udelukket dette.

Hvorfor ændre Sundhedsstyrelsen ikke deres anbefalinger?

Det kan undre en hvorfor de danske myndigheder, altså sundhedsstyrelsen, ikke straks går ud med nye anbefalinger til gravide om at indtage et kosttilskud på omega 3, specielt sidst i graviditeten. Årsagen til dette er igen den manglende forskning. Når sundhedsstyrelsen laver anbefalinger til os danskere, er de baseret på mange forskellige studier af forskning, og et enkelt studie er altså ikke nok forskning til at danne en anbefaling ud fra dette.

Det er derfor op til dig selv om du som gravid vil vælge at lytte til forskningsresultatet fra COPSAC, og tage et dagligt tilskud af omega 3 i din graviditet.

Hvad siger jordemødrene?

I Danmark har mange jordemødre gennem mange år frarådet gravide kvinder at spise et tilskud af fiskeolie gravid, da dette skulle menes at have en øget blødningstendens, altså større risiko for at bløde mere til din fødsel.
Det er dog ikke lykkedes mig at finde forskning der bakker op omkring dette råd. Jeg har derfor taget kontakt til COPSAC som kunne fortælle at der ikke findes forskning som understøtter dette. Der er derfor ingen forskning der hverken peger i retningen af om du bløder mere eller mindre til din fødsel, hvis du tager et tilskud af fiskeolie igennem din graviditet og specielt sidst i din graviditet. Jeg forsøgte at få svar fra COPSAC om hvorvidt de havde observeret mere blødning hos deres forskningsdeltagere som tog et tilskud af omega 3. Desværre er det ikke umiddelbart et parameter de har medtaget i deres forskningsstudie, og kunne derfor ikke give mig et svar på dette.

Så igen er det op til dig selv, om du vil indtage fiskeolie gravid sidst i din graviditet. Ønsker du at begynde på fiskeolie, kan du få 2000mg piller fx . Du kan også vælge at få din fiskeolie som en del af et abonnement, det kan du læse mere om her.

Du kan læse mere om COPSAC på deres hjemmeside.

Del artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
Jordemoder Berit
Jordemoder Berit
Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun medlemsklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.
Andre læste også:
Toxoplasmose og graviditet
Gravid
Toxoplasmose og graviditet

Frygt for toxoplasmose er noget, mange gravide kan nikke genkendende til, men hvorfor er det egentlig farligt at blive smittet

Kejsersnit - planlagt eller akuut
Kursus
Kejsersnit – Planlagt eller akut

Online kursus Kejsersnit – Planlagt eller akut Her får du en sjælden mulighed for fødselsforberedelse omkring kejsersnit. Du kan tilegne