Måske har du allerede hørt om opsamling af stamceller fra navlesnoren, måske er det helt nyt for dig, men uanset hvad kan du i denne artikel bliver klogere på, hvilket stort potentiale cellerne fra dit barns navlesnor har, hvorfor det er en god ide at få opsamlet cellerne samt hvad de kan bruges til og hvordan man får dem opbevaret.
Når et barn bliver født, efterfølges det af moderkagen med tilhørende navlesnor, som faktisk har et stort potentiale, men som i de fleste tilfælde “bare” bliver smidt ud.
Efter at have læst artiklen her, vil du nemmere kunne tage stilling til om dit barns stamceller skal opsamles og gemmes, eller smides væk.
1. Hvad kan stamceller fra navlesnoren bruges til?
Efter fødslen, når navlesnoren er klippet over, findes to slags stamceller i den og i moderkagen. Disse celler kan vise sig at blive afgørende i fremtidens sygdomsbehandling. Der er lovende forskningsresultater som viser, at stamcellerne kan bruges til behandling af blandt andet diabetes type-1, hjerneskader, alzheimers, sclerose og gigt samt lidelser som autisme.
Aktuelt behandles 80 sygdomme med stamceller. En af de hyppigste sygdomme er leukæmi hos børn, hvor man fra nyfødte søskende tager stamceller fra navlesnoren, og bruger disse til at helbrede bror eller søster. Blandt andet på Rigshospitalet bruges denne behandlingsform, dette kaldes en navlesnorstransplantation.
Der foregår i øjeblikket omfattende forskning med stamceller fra navlesnoren i hele verden. Aktuelt er 2.500 kliniske forsøg i gang globalt med eksperimentelle terapier for sygdomme såsom kræft, diabetes, CP-skader, Alzheimers, MS, ALS og mange flere.
Forskere på området oplever også lovende resultater indenfor behandling for autisme, behandling efter traume, hjerneskader, hjertetilfælde, sclerose, gigt og mange flere.
2. Kan man finde stamceller andre steder end i navlesnoren?
Tidligere var knoglemarv den eneste kilde til stamceller. Proceduren til opsamling af knoglemarv er omfattende og skal finde sted tæt på den transplantation, der skal udføres. Hvis man skal bruge sine egne stamceller, og de skal høstes fra knoglemarven, skal man være rask/stabil nok til at kunne gennemføre det. Hvis man har et stamcelledepot fra fødslen, er dette ikke et problem. Dette er en af grundene til, at det kan være en god ide at få opbevaret sit barns stamceller fra navlesnoren.
3. Hvorfor er stamceller så værdifulde?
Stamceller er intelligente og vitale.
De er intelligente fordi deres naturlige funktion er, at finde sårede celler i kroppen og starte helings- og regenereringsprocessen. Kort sagt, de kan være med til at helbrede kroppen.
De er vitale fordi de anvendes indenfor flere forskellige sygdomsområder, og der forskes på endnu flere. Navlesnorsblod anvendes i behandlingen af 80 alvorlige sygdomme, såsom leukæmi og en række sjældne arvelige blodsygdomme.
4. Hvem kan opsamle stamceller?
Hvis man ønsker at få opsamlet stamceller fra barnets navlesnor, skal man kontakte et firma, som har specialiseret sig i at opsamle, klargøre og opbevare cellerne.
Typisk vil det være en jordemoder, som kommer med til jeres fødsel, hvor hun kort efter fødslen opsamler cellerne fra navlesnoren.
5. Hvordan foregår det – er det jordemoderen på hospitalet der gør det?
Processen med opbevaring af stamceller fra navlesnoren ved fødslen starter så snart du har kontaktet et firma, som kan stå for opsamlingen. Firmaet vil sende en boks, med de nødvendige redskaber til din hjemmeadresse.
Nogle dage efter din bestilling vil du modtage din boks samt nogle dokumenter, som du skal udfylde digitalt og underskrive med NemId. Herefter vil en jordemoder fra firmaet ringe til dig i god tid inden din fødsel, og tale med dig om hvilke ønsker du har til din fødsel fx. til afnavlingstidspunkt og til den jordemoder som kommer ud til dig, for at opsamle cellerne når du er i fødsel.
Når din fødsel starter ringer du til firmaet. Når du tager afsted til fødestedet medbringer du din boks. Firmaet sender en speciel uddannet jordemoder, som kommer til fødestuen og sørger for opsamlingen efter navlesnoren er klippet over. Hun sørger også for at stamcellerne bliver fragtet til laboratoriet.
Herefter går der nogle dage, inden de første resultater foreligger og efter ca 3 måneder er alle de komplicerede laboratorieprocesser afsluttede og de endelige resultater foreligger. Du vil modtage et certifikat, hvor du kan se det nøjagtige antal blodstamceller og vævsstamceller, der er opbevaret i jeres famliedepot. Først herefter vil du modtage faktura og påbegynde betaling.
6. Kan jeg få opsamlet stamceller fra navlesnoren, som expat?
I andre lande end Danmark er det mere normalt, at familier ønsker opbevaring af stamceller. Derfor oplever flere firmaer stor interesse for stamcelleopbevaring fra kommende forældre, som bor og arbejder i Danmark i en periode. Det kan for eksempel være par fra USA eller England, hvor det er mere almindeligt at få opsamlet og opbevaret sit barns stamceller fra navlesnoren ved fødslen, sandsynligvis fordi der i de lande også findes offentlige stamcellebanker.
Det er ikke afgørende om man bor og opholder sig i sit hjemland. Alle som er bosiddende i Danmark og føder i Danmark, kan bestille en privat stamcelle opsamling.
7. Kan jeg donere mit barns stamceller?
I Danmark findes der ikke en offentlig stamcellebank, hvilket gør det umuligt at donere cellerne fra dit barns navlesnor. Dermed er det altså kun muligt, at opsamle og opbevare stamceller i en privat stamcellebank, hvor det udelukkende er dig der råder over dit barns celler.
8. Hvad koster det?
En familieopbevaring af stamceller fra navlesnoren er noget, man i Danmark selv skal betale for. Men man betaler heldigvis ikke det hele på en gang, men månedsvis hen over en årrække.
Set over de 20 år hvor stamcellerne er opbevaret, er det billigere at have stamcelledepot (som mange betragter som en forsikring) end at have for eksempel en husstandsforsikring. Du kan se de aktuelle priser her.
Efter bestilling får du en box tilsendt med nødvendigt udstyr og der kommer en jordemoder ud, som opsamler stamcellerne ved fødslen, der hvor du skal føde. Hun sørger ligeledes for at boxen med cellerne bliver sendt til laboratoriet. Her udføres komplicerede processer i op til 14 uger, indtil cellerne er klar til nedfrysning. Prisen er også inklusiv 20 års opbevaring og hvis du efterfølgende vil forlænge opbevaringen, er det muligt for et mindre beløb.
9. Hvem vælger at få opsamlet stamceller?
Det er alle slags kommende forældre, som vælger at få et familiedepot med stamceller. Her kan du læse et udpluk af enkelte familiers grunde til at få opbevaret celler fra navlesnoren i et familiedepot:
- Jeg er sikker på det bliver fremtidens medicin
- Vi har sygdomme i familien og håber vores biologiske backup kan hjælpe os
- Jeg ser det som en forsikring, selvom jeg håber jeg aldrig får brug for den
- Jeg fik det ikke gjort ved mine andre børn, fordi jeg ikke vidste det kunne lade sig gøre. Nu skal jeg have mit sidste barn og denne gang skal vi have opsamlet stamceller
- Det er ret udbredt i mit hjemland, så det vidste jeg allerede inden jeg blev gravid at jeg ville vælge til
- Jeg forsker i stamceller og derfor var jeg ikke i tvivl
10. Jeg ønsker sen afnavling, kan det lade sig gøre?
I dag er der gode erfaringer med opsamling af stamceller i forbindelse med sen afnavling. Firmaet du bestiller hos, vil tale med dig i god tid inden fødslen, så de er sikre på, at de kender dine ønsker til, blandt andet, afnavling.
Jordemoderen som kommer ud for at opsamle cellerne, arbejder tæt sammen med din fødejordemoder, om at give dig den bedst tænkelige fødselsoplevelse.
11. Hvad hvis jeg skal føde hjemme?
Det er ikke noget problem at få opsamlet stamceller, hvis du vil føde hjemme. Jordemoderen som skal stå for opsamlingen kommer i så fald med til jeres hjemmefødsel. Hvis du mod al forventning skulle blive overflyttet til hospitalet under fødslen, følger jordemoderen selvfølgelig med dig.
12. Hvad hvis jeg skal føde i vand?
Det kan sagtens lade sig gøre for jordemoderen at gennemføre opsamlingen, hvis du ønsker at føde i vand. Jordemødrene som står for opsamlingen er rutinerede og specialuddannede til, at opsamle cellerne fra navlesnoren i enhver situation.
13. Hvorfor skal der tages en blodprøve fra moderen?
Det er et lovkrav at der bliver testet for visse sygdomme, når blod og væv ankommer til laboratoriet. For at prioritere så meget af det opsamlede navlesnorsblod som muligt til nedfrysning, bruges moderens blod til at teste på, i stedet for at teste på blodet fra navlesnoren.
14. Hvad nu hvis firmaet går konkurs?
Det er fastlagt ved lov at stamcellebanker skal sikre hinanden, hvis en stamcellebank går konkurs.
I praksis vil det betyde, at en anden bank vil overtage dine stamcelledepoter og at du vil blive informeret om, hvor dine celler er opbevaret. Hvis du skal bruge dine celler til behandling, har det ingen betydning, for cellerne kan fragtes over store afstande på kort tid.
Hvis du ønsker at vide mere, kan du kontakte en jordemoder med speciale i netop dette på telefonnummer 89880288 eller se mere på Cellaviva.dk