Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder 25+ online videokurser videokonsultationer
Gravid.dk logo
Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder Berit 25+ online videokurser online videokonsultation

Regler og rettigheder om faderskab

Regler og rettigheder om faderskab

Alle børn i Danmark har ret til at vide, hvem deres far er. Derfor er der i Danmark fastsat regler og rettigheder om faderskab. Dette betyder at det er et krav, at moderen oplyser, hvem der er far til hendes barn senest 14 dage efter fødslen.

Ligeledes kan en mand, hvis han har mistanke om at han er far til et barn, rejse en faderskabssag senest 6 måneder efter barnet er født.

Sådan fastslås et faderskab

Førhen, hvis der var tvivl om faderskabet, altså at den mand moderen opgav som far til sit barn, ikke anerkendte faderskabet, eller en mand mente at være far til et barn uden at moderen ville anderkende ham som far, så endte disse sager som oftest i retten.
Sådan er det ikke mere, idet Familiehuset (den tidligere Statsforvaltning) som regel kan benytte en DNA-test i tilfælde af flere mulige fædre eller tvivl fra faderens side. Derved kan faderskabet slås videnskabeligt fast, og de fleste retssager bliver overflødige.

Der er visse forhold, som allerede ved barnets fødsel fastslår, hvem faderen til barnet er:

  • Hvis man er gift, bliver ægtefællen automatisk registreret som barnets far, når barnets fødsel registreres og man deler automatisk forældremyndigheden.
  • Hvis moderen og faderen ikke er gift, men allerede inden fødslen har udfyldt en blanketten som kaldes ’Omsorgs- og Ansvarserklæring’.

Fastslå faderskabet allerede i graviditeten

Hvis man ønsker at dele forældremyndigheden, så skal dette ske ved hjælp af en blanket, der hedder ’Omsorgs- og Ansvarserklæring’. Denne blanket finder I på Borger.dk, hvor begge forældre får mulighed for at godkende den delte forældremyndighed med NemId.

Det er en god ide at udfylde blanketten allerede i løbet af graviditeten. Når man vælger at fastslå faderskabet  imens barnet er i maven, får en nybagt far ret til sit barn allerede lige efter fødslen. Det kan få betydning for en nybagt far, hvis der imod forventning skulle ske moderen noget.
Er uheldet ude og barnet “kun” har registreret en mor, vil barnets far ikke have de samme rettigheder til barnet, som når faderskabet er fastslået. Derfor bør alle par overveje at fastslå faderskabet allerede under graviditeten.

Når faderskabet ikke er afgjort

Hvis I ikke fik udfyldt blanketten ’Omsorgs- og Ansvarserklæring’ allerede i graviditeten og I har alt for travlt med at nyde jeres lille ny og derfor ikke får udfyldt den i løbet af de første 14 dage efter barnet er født, vil Familiehuset rejse en faderskabssag, idet faderskabet skal fastslås.

For de kvinder som ikke kender den mand, de har lavet et barn med, hvis det for eksempel er et tilfældigt engangs møde, sker der det, at moderen vil blive indkaldt til en samtale i Familiehuset. Her vil man forsøge at hjælpe med at finde frem til faderen.

Hvis Familiehuset har mistanke om at moderen lyver, måske fordi hun ikke ønsker, at faderen skal registreres, henvises sagen til domstolen.

Faderens rettigheder

Hvis en mand har begrundet mistanke om, at han er far til et barn, så kan han fremsætte en anmodning om, at få rejst en faderskabssag for at få anerkendt faderskabet. Dette kan også gøres selvom faderskabet allerede er fastslået, men en anden mand eller kvinde er registreret som far eller medmor.  Dette skal dog gøres inden der er gået 6 måneder efter barnets fødsel.

Hvis du står i den situation, at du har en mistanke om at være far og ønsker at få anerkendt faderskabet, kan du forsøge at få hjælp via “Foreningen Far, til støtte for børn og forældre” som arbejder for ligeværdighed mellem forældre i tilfælde af skilsmisser og lignende.

Del artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Jordemoder Berit
Jordemoder Berit
Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun medlemsklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.
Andre læste også:
Tigerspring
Baby
De 10 Tigerspring

Tigerspring er en måde at dele babys udvikling op i nogle trin. Forskning på området har vist, at børns udvikling

Babysvøb
Baby
3 ting du skal vide om babysvøb

Babysvøb betyder, at du svøber din baby stramt ind i et klæde. Det er en teknik, som har været brugt