Plukkeveer eller ej, når du er gravid

Plukkeveer

Plukkeveer i graviditeten er normalt, nogle kvinder er generet af dem, andre opdager slet ikke at de er der. Bliv klogere på hvad plukkeveer er her.

Plukkeveer er en naturlig del af graviditeten. Nogle kvinder mærker dem meget og føler sig generet af dem. Andre kvinder opdager slet ikke, at de er der. Men sikkert og vist er det, at de er der!
Livmoderen er en stor muskel, som skal trænes til den forestående fødsel. Og det er netop det, der sker, når du har en plukkeve. Det er livmoderen, som øver sig i at lave veer. Men livmoderen er en af de få muskler i kroppen, vi ikke kan styre med vores vilje. Det er altså derfor ikke muligt for dig at vælge, hvor meget træning din livmoder skal træne, altså hvor mange plukkeveer du skal have.

Er du i tvivl

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har plukkeveer eller ej, er det som regel et godt tegn. Hvis du ikke mærker plukkeveerne, er de sjældent i et omfang, som er bekymrende. Hvis du imidlertidig stadig gerne vil vide, hvad en plukkeve er, og ikke er sikker på, om du mærker dem, er der to tidspunkter, hvor livmoderen typisk laver plukkeveer.

Det ene er, når du lægger dig ned. Dette bliver mere og mere udbredt, jo længere du når hen i din graviditet. Det andet tidspunkt hvor livmoderen meget tydeligt laver en kraftig plukkeve, er efter en orgasme. Det er altså to tidspunkter, hvor du kan lægge din hånd på maven og mærke, hvordan det føles, når livmoderen bliver hård på grund af en plukkeve.

Du kan prøve at mærke på din store lårmuskel, når den er helt afslappet og låret er blødt. Hvis du så spænder op i musklen, kan du mærke låret bliver hårdt. Det er samme forskel, du mærker på maven, når du mærker forskel på en plukkeve og ingen plukkeve.

Tre ting du skal være opmærksom på

I forhold til plukkeveer er der tre vigtige forhold, du skal være opmærksom på.

  • Du må ikke have for mange
  • De må ikke gøre ondt
  • De må ikke komme regelmæssigt

Du må ikke have for mange
Det er som nævnt meget individuelt, hvor mange plukker du som gravid mærker, men det er også forskelligt, hvor mange plukkeveer den enkelte egentlig har. Når du ikke må have for mange, betyder det, at du ikke må have mere end omkring 25 plukkeveer på et døgn.

De må ikke gøre ondt
Dine plukkeveer må ikke gøre ondt. Hvis de begynder at nive, skal du forsøge at give din krop ro. Hvis ikke det hjælper, skal du kontakte din læge eller jordemoder, idet plukkeveerne måske kan ændre sig til at blive “rigtige” veer.

De må ikke komme regelmæssigt
Hvis veerne begynder at komme regelmæssigt, kan det ligeledes være et tegn på, at du har fødselsveer og ikke “kun” plukkeveer. Det er derfor vigtigt, at du kontakter din læge eller jordemoder, hvis du føler du har regelmæssige plukkeveer.

Er din krop presset?

Plukkeveer er en af de måder, hvorpå kroppen reagerer, når den gravide krop er overbelastet. Derfor er det altid vigtigt, i tilfælde af mange plukkeveer, at du forsøger at hvile og stresse ned. Det er nemlig ikke nødvendigvis kun fysisk pres, som får kroppen til at lave mange plukkeveer, men også psykisk pres kan være med til at give mange plukkeveer. Derfor kan du altid starte med at slappe af og stresse ned. Hvis det hjælper på dine plukkeveer, var det “bare” det, der skulle til. Husk, at hvis du er i tvivl om, hvorvidt dine plukkeveer må være der, er det altid en god idé at kontakte en jordemoder.

Har du en infektion?

Mange plukkeveer kan også skyldes en urinvejsinfektion/blærebetændelse. Det er nemlig ikke altid, at du som gravid har symptomer på en blærebetændelse. Da det er vigtigt at få behandlet en blærebetændelse, skal du altid kontakte din læge eller jordemoder, hvis du har mistanke om, at dine mange plukkeveer skyldes en blærebetændelse. Du kan læse mere om blærebetændelse her.

Hvornår må du have plukkeveer?

For de fleste begynder plukkeveerne at kunne mærkes fra ca. halvejs i graviditeten. Igennem graviditeten vil de gradvist blive kraftigere og kraftigere. Når du når din termin, altså fra uge 37+0, er det ikke længere bekymrende, hvis du har mange plukkeveer. På det tidspunkt vil det være helt fint, hvis fødslen begynder. Du skal selvfølgelig fortsat være opmærksom på, om dine plukkeveer kan skyldes en blærebetændelse, og kontakte læge eller jordemoder, hvis du er i tvivl om noget.

Om forfatteren

Jordemoder Berit

Jordemoder Berit

Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun Gravidklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.

Prøv Gravidklubben gratis

Få jordemoderhjælp, kurser, e-bøger, lynguides, ugentlige live sessioner – ALT SAMMEN FOR GRAVIDE OG NYBAGTE FORÆLDRE

Læs mere om Gravidklubben her eller prøv den gratis i 7 dage

Halvårligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 99,- / MÅNED Betal kr. 595,- nu og spar 50% ift. et månedsmedlemskab
  • Personlig sparring med jordemoder Berit
  • Få kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser
Anbefalet

Månedligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 199,- / MÅNED Betal kr. 199,- pr. måned du er medlem
  • Personlig sparring med jordemoder Berit
  • Få kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser

Seneste artikler