Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder 25+ online videokurser videokonsultationer
Gravid.dk logo
Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder Berit 25+ online videokurser online videokonsultation

Overvægt og graviditet

Overvægt og graviditet

Hvis du er overvægtig, når du bliver gravid, er det vigtigt, at du laver en livsstilsændring, som sikre dig at du spiser sundt og varieret, du kan se hvad og hvordan du bør spise under din graviditet her. Det er også vigtigt, at du dyrker motion, så du prøver at undgå at tage alt for meget på under din graviditet. Du kan læse mere om motion og graviditet her.

Kroppen har behov for ekstra energi, men hvor meget?

Alle der har været gravide, ved, at det kan være svært ikke at rette sig efter kroppens signaler under graviditeten. Man kan få en uhæmmet lyst til mad på alle tidspunkter af døgnet. Men kroppens reelle behov for ekstra energi under graviditeten svarer faktisk kun til 1/7-1/8 ud over det normale energibehov. Derfor er graviditet ikke en tilstand, hvor man ’bare skal spise løs.’ En graviditet er en krævende tilstand for kroppen, der betyder, at du skal styrke og pleje din krop, så den er i stand til at klare den krævende opgave, det er at være gravid i 9 måneder og den efterfølgende fødsel.

Flere og flere overvægtige gravide

I Danmark er antallet af svært overvægtige gravide steget drastisk de senere år. I 1986 var antallet af kvinder med BMI over 30 inden opnået graviditet 3%. I 2011 var dette tal steget til 13,1%. Andre tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at  31,7% af de gravide i 2004 havde et BMI over 25 – i 1. halvår af 2008 var dette tal steget  til 33,7%.

Problemer forbundet med overvægt under graviditeten

Der er masser af problemer forbundet med overvægt i graviditeten. De fleste gravide oplever at have lidt lavere blodtryk under graviditeten, mens overvægtige gravide har en stor risiko for at få forhøjet blodtryk. Der er også forhøjet risiko for at få graviditetssukkersyge, hvilket udgør en væsentlig risiko for barnet, men også for kvinden selv. Hvis man er overvægtig, vil man blive tilbudt en undersøgelse, der viser, om man er ved at udvikle graviditetssukkersyge.

Anbefalet vægtøgning under graviditeten

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at det er hensigtsmæssigt at tage mellem 6-10 kg på, hvis man er overvægtig eller svært overvægtig. Er man er undervægtig, skal man tage lidt mere på, mellem 13-18 kg. Kvinder med almindelig BMI skal tage mellem 10-15 kg på under graviditeten.

Sundhedsstyrelsen har desuden udgivet en pjece, hvor du kan finde råd om mad og motion, når du er gravid. Du kan også finde en tabel over, hvor meget man bør tage på under sin graviditet afhængig af, hvilket BMI man har inden graviditeten. Du kan finde pjecen her.

Overvægtige gravide og fødslen

Kvinder, der er overvægtige og gravide, har øget risiko for, at fødslen går i gang før tid og disse kvinder oplever hyppigere indgreb og komplikationer i forbindelse med fødslen. Fødsel ved kejsersnit forekommer langt hyppigere for overvægtige gravide, end det gør for normalvægtige gravide. Hvor 20% af de normalvægtige gravide føder ved kejsersnit, så er andelen på 36% for de overvægtige. Kejsersnit og narkose er også forbundet med øget risiko, når man er overvægtig. Derfor vælger mange af landets fødesteder at anbefale den overvægtige fødende et forebyggende epiduralkatheter ved fødslens begyndelse.

Overvægtige gravide har  dobbelt så stor risiko for at føde børn over 4500 gr. Der er endvidere en større risiko for interuterin fosterdød og flere børn lider af iltmangel under fødslen af overvægtige gravide. Endelig er overvægtige gravide i gennemsnit indlagt flere dage efter fødslen end normalvægtige.

Graviditet og motion

Når man betragter de risici, der er forbundet med at være overvægtig som gravid, er det enormt betydningsfuldt, at man gør en indsats for at undgå disse. Det sker for det første ved at spise sundt, men også gennem motion. Der er mange typer motion, man må dyrke, mens man er gravid og det er ikke for sent at gå i gang, selvom du ikke har dyrket motion før graviditeten.

Del artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Jordemoder Berit
Jordemoder Berit
Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun medlemsklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.
Andre læste også:
Tigerspring
Baby
De 10 Tigerspring

Tigerspring er en måde at dele babys udvikling op i nogle trin. Forskning på området har vist, at børns udvikling

Babysvøb
Baby
3 ting du skal vide om babysvøb

Babysvøb betyder, at du svøber din baby stramt ind i et klæde. Det er en teknik, som har været brugt