Hvis du er overvægtig, når du bliver gravid, er det vigtigt, at du laver en livsstilsændring, som sikre dig at du spiser sundt og varieret, du kan se hvad og hvordan du bør spise under din graviditet her. Det er også vigtigt, at du dyrker motion, så du prøver at undgå at tage alt for meget på under din graviditet. Du kan læse mere om motion og graviditet her.
Kroppen har behov for ekstra energi, men hvor meget?
Alle der har været gravide, ved, at det kan være svært ikke at rette sig efter kroppens signaler under graviditeten. Man kan få en uhæmmet lyst til mad på alle tidspunkter af døgnet. Men kroppens reelle behov for ekstra energi under graviditeten svarer faktisk kun til 1/7-1/8 ud over det normale energibehov.
Derfor er graviditet ikke en tilstand, hvor man ’bare skal spise løs.’ En graviditet er en krævende tilstand for kroppen, der betyder, at du skal styrke og pleje din krop, så den er i stand til at klare den krævende opgave, det er at være gravid i 9 måneder og den efterfølgende fødsel.
Flere og flere overvægtige gravide
I Danmark er antallet af svært overvægtige gravide steget drastisk de senere år. I 1986 var antallet af kvinder med BMI over 30 inden opnået graviditet 3%. I 2011 var dette tal steget til 13,1%. Andre tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at 31,7% af de gravide i 2004 havde et BMI over 25 - i 1. halvår af 2008 var dette tal steget til 33,7%.
Problemer forbundet med overvægt under graviditeten
Der er masser af problemer forbundet med overvægt i graviditeten. De fleste gravide oplever at have lidt lavere blodtryk under graviditeten, mens overvægtige gravide har en stor risiko for at få forhøjet blodtryk. Der er også forhøjet risiko for at få graviditetssukkersyge, hvilket udgør en væsentlig risiko for barnet, men også for kvinden selv. Hvis man er overvægtig, vil man blive tilbudt en undersøgelse, der viser, om man er ved at udvikle graviditetssukkersyge.
Anbefalet vægtøgning under graviditeten
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at det er hensigtsmæssigt at tage mellem 6-10 kg på, hvis man er overvægtig eller svært overvægtig. Er man er undervægtig, skal man tage lidt mere på, mellem 13-18 kg. Kvinder med almindelig BMI skal tage mellem 10-15 kg på under graviditeten.
Sundhedsstyrelsen har desuden udgivet en pjece, hvor du kan finde råd om mad og motion, når du er gravid. Du kan også finde en tabel over, hvor meget man bør tage på under sin graviditet afhængig af, hvilket BMI man har inden graviditeten. Du kan finde pjecen her.
Overvægtige gravide og fødslen
Kvinder, der er overvægtige og gravide, har øget risiko for, at fødslen går i gang før tid og disse kvinder oplever hyppigere indgreb og komplikationer i forbindelse med fødslen. Fødsel ved kejsersnit forekommer langt hyppigere for overvægtige gravide, end det gør for normalvægtige gravide.
Hent vores app og få fri adgang til alle artikler
Pt. kun for iPhone
eller opret dig her nu og få adgang i 7 dage
Samtidig får du Live Sessioner, en personlig side der følger din graviditet og ugentlig GravidGuide fra jordemoder Berit. Både på web og i app.
Allerede medlem? Log ind her
Resten af artiklen er tilgængelig for betalende medlemmer.
Du kan se mere på vores hjemmeside.