Ønske om bestemt køn

Ønske om bestemt køn

Nogle par ønsker sig brændende et barn med et bestemt køn. Det kan der være forskellige årsager til. Man bør altid tale om dette ønske som par og tænke over grunden. Måske har man en bestemt opfattelse af, hvordan drenge og piger opfører sig? Eller måske er man ikke en ’rigtig’ mand, hvis ikke man kan ’lave’ drenge? Det er vigtigt at finde ud af, hvorfor den ene af forældrene ønsker et bestemt køn, for et barn bør være lige velkomment, uanset hvilket køn det har. Et barn bør ikke kunne have et ’forkert’ køn.

I Vesten er kønnet på dit barn ikke bundet op på familiens økonomiske fremtid, sådan som det er i mange U-lande, men mange spekulerer alligevel over barnets køn under graviditeten og måske endda inden undfangelsen. Det er underholdende og spændende at fundere over, hvad der ligger i kortene. Og mest af alt er kønnet noget, som den vestlige verden med dens høje tekniske viden og levemåde stadig ikke har lært at kontrollere. Derfor skorter det ikke på teorier om, hvordan man ’laver’ et bestemt køn.

Her er en samling af forskellige teorier om, hvordan man laver et bestemt køn. Der er ikke nogen af teorierne, der med sikkerhed giver et bestemt resultat. De er ment som underholdning, og der gives ikke nogen garanti om et bestemt resultat.

Det er kun sædcellens indhold af kromosomer, der bestemmer barnets køn. Der fødes indenfor normale forhold 105 drenge for hver 100 piger, så der er næsten 50% chance for hvert køn.

Pigeperioder og drengeperioder

Nogen hævder, at sædceller der indeholder et y-kromosom, og som skaber drenge, er lettere og hurtigere, mens sædceller med x-kromosomet, der danner piger er tungere og langsommere. Til gengæld lever pige-sædcelelrne længere og er mere syreresistente. Skeden er naturligt let sur, men livmoderhalsslimen – det fertile udflåd – er basisk. Det udflåd, der kommer et par dage før ægløsningen, er ikke så basisk, som det fertile udflåd under selve ægløsningen.

Drenge
Udflådet under ægløsningen skulle ifølge denne teori favorisere sædceller med y-kromosomet, det vil sige drenge-sædcellerne. Hvis man ønsker en dreng, er det derfor en god ide at have sex tæt på ægløsningstidspunktet. Manden bør få udløsning så højt oppe i skeden som muligt, og hvis kvinden får orgasme, skulle det også hjælpe de hurtige y-kromosomer på vej.

Piger
Hvis man ønsker en pige, skulle det være en god ide at have samleje et par dage inden ægløsning, og derefter holde en pause i en uge. For at hjælpe pige-sædcellerne på vej er det vigtigt, at manden får udløsning så lavt i skeden som muligt, og kvinden bør helst ikke få orgasme.

I USA kan man købe præparater, der skulle hjælpe sædcellerne på vej. En sur gelé eller en basisk gelé til at smøre skeden med, til at fremme hvilket køn man nu foretrækker.

Samlejestillinger

I forlængelse af teorien om de forskellige perioder, hvor der er størst sandsynlighed for det ene eller det andet køn, er det blevet anbefalet, at hvis man ønsker en pige, så skal manden få udløsning lavt i skeden. På denne måde skulle de mere syreresistente pige-sædceller få en større chance. Omvendt hvis man ønsker en dreng, så anbefales udløsning højt i skeden. Skeden er mere sur end tættere på livmoderhalsen og udflådet. Dette er dog ikke så sandsynligt, da det fertile udflåd findes overalt i skeden.

Hvis kvinden får orgasme skulle det styrke chancen for en dreng, og omvendt ingen orgasme = større chance for en pige.

Sandsynlighedsregning, når du har flere børn af samme køn

Der er ikke helt enighed om sandsynlighedsregningen, når det kommer til at forudsige, hvor stor en sandsynlighed man har for et bestemt køn, hvis man har børn i forvejen. Selv ikke jordemødrene er enige. Nogle hævder, at sandsynligheden for et barn af det modsatte køn falder, jo flere børn man har af et bestemt køn. Andre hævder, at hver gang, man bliver gravid, så er sandsynligheden for et bestemt køn 50/50 – uafhængigt af, hvor mange børn man så har i forvejen af et bestemt køn.

Kinesisk kalender

Den kinesiske kalender skulle efter sigende være fundet i en royal grav i Kina for over 700 år siden. Kalenderen skulle eftersigende kunne forudsige kønnet på barnet ud fra en kombination af hvilken måned undfangelsen finder sted, samt moderens alder på tidspunktet for undfangelsen. Det ser ud til, at der findes flere forskellige kinesiske kalendere på nettet – med forskellige resultater. Prøv den kinesiske kalender og se hvilket køn, du venter dig. Det er også sjovt at tjekke, om dine tidligere graviditeter holder stik!

Kostens betydning

Der er mange teorier om, hvilken rolle kosten betyder for kønnet på et kommende barn. Det er blandt andet blevet hævdet, at kvinder der er vegetarer før graviditeten i højere grad får piger, end kvinder der foretrækker røde bøffer. En anden teori er, at kvinder der spiser kost med et højt kalkindhold i højere grad får piger. Intet er dog videnskabeligt bevist.

Sædens ’opbevaring’

Nogle hævder, at sæd der opbevares varmt fører til piger. Det er i den forbindelse blevet påpeget, at piloter ofte får piger. Tilhængere af denne teori mener derfor også, at mænd der går med stramtsiddende undertøj, trusser, i højere grad får piger, end mænd der går med boxershorts.

Dominerende kvinder får drenge

En interessant teori er fremsat af den amerikanske Dr. Valerie Grant, hvis speciale er psykologi. Hun hævder, at dominerende kvinder får drenge. Det skyldes, at dominerende kvinder har et højere niveau af testosteron – det mandlige kønshormon – end andre kvinder. Afhængig af kvindens niveau af testosteron, så er de æg, som udskilles under kvindens ægløsning, disponeret til at modtage enten en sædcelle med et y-kromosom eller et x-kromosom.

Med denne opfattelse af, hvad der afgør kønnet, så er det ikke en tilfældighed, der afgør kønnet, men derimod en social biologisk bestemmelse. Bestemmelsen af kønnet sker så at sige på baggrund af, hvilken type miljø, både i og udenfor livmoderen, fosteret og barnet skal opfostres i. Med til denne teori hører altså, at der fra naturens side er en bestemt opfattelse af, hvilken type kvinde der egner sig bedst til at opdrage drenge og piger.

I forhold til denne teori er det et problem, hvis man forsøger at manipulere sig til et bestemt køn, da du som kvinde kan være bedst egnet til at tage dig af et bestemt køn.

Om forfatteren

Jordemoder Berit

Jordemoder Berit

Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun Gravidklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.

Prøv Gravidklubben gratis

Få jordemoderhjælp, kurser, e-bøger, lynguides, ugentlige live sessioner – ALT SAMMEN FOR GRAVIDE OG NYBAGTE FORÆLDRE

Læs mere om Gravidklubben her eller prøv den gratis i 7 dage

Halvårligt

INKL. GAVEKORT PÅ 250,- TIL VORES FORLØB
PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 99,- / MÅNED Betal kr. 595,- nu og spar 50% ift. et månedsmedlemskab
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser
  • Velkomstgave på 250 kr. til et valgt frit forløb hos Berit
Anbefalet

Månedligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 199,- / MÅNED Betal kr. 199,- pr. måned du er medlem
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser

Seneste artikler