NIFTY test er en form for NIPT test (non invasiv prænatal test). Dette betyder, at udførelsen af testen ikke udgør nogen risiko for hverken mor eller barn. Undersøgelsen bruges til at fastslå sandsynligheden for de hyppigste kromosomafvigelser hos det ufødte barn. Testen kan udføres allerede tidligt i graviditeten.
I artiklen her kan du finde information om hvor og hvordan undersøgelsen udføres, samt hvad undersøgelsen kan give dig svar på og om det kunne være relevant for dig at få foretaget undersøgelsen.
Hvor og hvordan udføres en NIFTY test?
Testen udføres via en blodprøve, som tages fra moderens arm, fuldstændig som alle andre blodprøver, du får taget i graviditeten. I det blod, som er tappet fra den gravides arm, kan man finde en lille mængde arvemateriale fra barnet i maven. Det er via dette arvemateriale, at man med en avanceret analyse kan fastslå sandsynligheden for kromosomafvigelser hos det ufødte barn i maven.
Testen er ikke en del af det nationale tilbud, men udføres på private klinikker rundt omkring i Danmark. Dette betyder også, at du selv skal betale for en NIFTY test, hvis du ønsker at få foretaget denne. Prisen på testen ligger i omegnen af 4.300,- kr.
Hvor tidligt kan NIFTY testen udføres?
Selvom man faktisk kan finde arvemateriale fra barnet i moderens blod allerede meget tidligt i graviditeten, skal mængden af føtal arvemateriale i moderens blodbaner, være af en vis størrelse, for at analysen af testen kan give det ønskede resultat. Derfor kan undersøgelsen først udføres, fra du er i uge 10+0 af din graviditet, for på det tidspunkt er der nok arvemateriale.
Men idet testen kan udføres fra uge 10+0, kan du altså få svar på testen allerede et par uger før du skal til nakkefoldsscanning. Det skal dog siges at resultatet af testen først foreligger 10-14 dage efter testen er udført.
Hvad giver NIFTY test svar på?
En NIFTY test giver dig et tidligt svar på sandsynligheden for de hyppigste kromosomafvigelser. Helt præcist tjekkes der for Downs syndrom (trisomi 21), Edwards syndrom (trisomi 18) og Pataus syndrom (trisomi 13), trisomi 22,16 og 9, samt en risikovurdering af fejl på kønskromosomerne.
Herudover vil det være muligt at tjekke barnets køn, som på det tidspunkt kan fastslås med 98% sikkerhed. Dette er dog kun muligt for dig som venter et enkelt barn. Hvis du er gravid med tvillinger eller flere børn, er det ikke muligt at fastslå køn via NIFTY test.
Hvorfor skal jeg få en NIFTY test?
Formålet med denne metode er, at den kan give dig en meget tidlig vurdering af risici, for om dit barn har kromosom fejl. Herudover er det en ikke-invasiv undersøgelse, hvilket betyder, at der ikke udføres et indgreb, som kan give risiko for hverken mor eller barn.
Metoden har en meget lav risiko for at være falsk positiv. Dette betyder, at risikoen for at du får et svar, som viser, at der er noget galt med dit barn, selvom dit barn er sund og rask, er meget lille. Dette betyder, at risikoen for at du får udført et indgreb, uden at det reelt er nødvendigt og som giver risiko for abort eller andet, også er lille.
Dermed kan undersøgelsen med fordel bruges, hvis du har en forhøjet risiko for kromosomfejl hos dit barn. Dette kan f.eks. være ved en høj risikovurdering til nakkefoldsscanningen, ved høj alder hos mor (over 45år), eller hvis andre parametre viser tegn på kromosomfejl hos jeres barn.
Undgår jeg moderkagebiopsi eller fostervandsprøve med en NIFTY?
Det er ikke sikkert, at du undgår, yderligere undersøgelse såsom moderkagebiopsi eller fostervandsprøve. Der kan altså stadig være behov for yderligere undersøgelser, men chancen for at du får udført prøver, som moderkagebiopsi eller fostervandsprøve, uden at det er nødvendigt, nedsættes altså med en NIFTY test.
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du kan have glæde af at få en NIFTY test, vil jeg altid anbefale, at du får en snak med en jordemoder eller en læge.
Du har til en hver tid mulighed for at komme i kontakt med Jordemoder Berit her på Gravid.dk, det kan du læse mere om her.
Video om NIFTY
I videoen herunder kan du få yderligere forklaring på hvad en NIFTY test er, og hvordan den udføres.