Motion og graviditet?

Motion når du er gravid

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle gravide motionerer minimum 30 minutter af moderat intensitet hver dag.

Rådet gælder for alle, der oplever en almindelig graviditet. Det vil sige en graviditet, hvor din læge ikke direkte anbefaler dig at lade være med at motionere.

Motion af moderat intensitet betyder, at du med fordel kan løbe en lille tur, cykle, svømme, gå på trapper, lave havearbejde, gå en rask tur, dyrke yoga, pilates eller lave graviditetsgymnastik.

Fysisk hård træning?

De 30 minutter kan sagtens deles op, så du motionerer lidt ad gangen i løbet af dagen. For kvinder, der før graviditeten har været meget fysisk aktive og deltaget i hård fysisk træning, har undersøgelser vist, at det ikke udgør nogen risiko at fortsætte med denne træning under graviditeten, så længe du sørger for at lytte til din krop. Hvis din krop giver tegn på, at træningen er for meget, det vil sige, at træningen føles ubehagelig, så skru lidt ned. Det er ikke en god idé at øge den hårde fysiske træning under graviditeten.

Motion letter fødslen

Studier af gravide, der har dyrket regelmæssig motion under graviditeten, har vist, at disse kvinder har haft lettere ved at føde end gravide, der ikke har motioneret regelmæssigt under graviditeten. Fødslens længde har været kortere for gravide, der har motioneret under graviditeten, mens behovet for klip, epiduralblokade samt kejsersnit også har været mindre end for andre gravide.

Gode motionsformer for gravide

Svømning er en særlig ideel motionsform for gravide, idet den kan dyrkes af de fleste, også selvom man før graviditeten ikke har været vant til at dyrke motion. Desuden egner svømning sig som motionsform for gravide, der døjer med bækkensmerter. Man kan dyrke svømning lige indtil fødslen, da vandet bærer en del af kroppens vægt, og derfor gør det let for den gravide at bevæge sig i vandet, trods de mange ekstra kilo. Svømning kan endvidere være en stor hjælp for gravide, der har problemer med væske i kroppen. Under svømningen presser vandet let på hele kroppen, som en slags massage, og det kan være med til at afhjælpe noget af problemet med væskeophobninger.

Motion rettet mod gravide

Mange aftensskoler eller idrætsforeninger tilbyder idrætshold udelukkende for gravide. Ellers kan jordemoderen nogle gange være behjælpelig med information om, hvor der er deciderede motionshold for gravide. Hvis man gerne vil i kontakt med andre gravide, kan disse tilbud være en god idé. Motionen behøver dog ikke at være så skemalagt. En rask gåtur et par gange om ugen, når det passer ind i dit program, vil også være en fin idé. Du har også mulighed for at dyrke motion hjemme i din egen stue. I Gravidklubben finder du forskellige træningsvideoer, som vil hjælpe dig med at komme i form under din graviditet og til din fødsel.

Motion, der frarådes under graviditeten

Motionsformer, der ikke kan anbefales, er sport, hvor der indgår risiko for stød, fald eller tryk, som kan være til skade for barnet: eksempelvis håndbold, skisport, ridning, ekstrem aerobic samt styrketræning, hvor bækkenbunden og ryggen belastes. Styrketræning, hvor det er muligt at sidde ned, er imidlertid ok. Og så er det ikke en god idé at praktisere dykning under graviditeten, da dette kan medvirke til trykskader på barnet.

Om forfatteren

Jordemoder Berit

Jordemoder Berit

Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun Gravidklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.

Prøv Gravidklubben gratis

Få jordemoderhjælp, kurser, e-bøger, lynguides, ugentlige live sessioner – ALT SAMMEN FOR GRAVIDE OG NYBAGTE FORÆLDRE

Læs mere om Gravidklubben her eller prøv den gratis i 7 dage

Halvårligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 99,- / MÅNED Betal kr. 595,- nu og spar 50% ift. et månedsmedlemskab
  • Personlig sparring med jordemoder Berit
  • Få kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser
Anbefalet

Månedligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 199,- / MÅNED Betal kr. 199,- pr. måned du er medlem
  • Personlig sparring med jordemoder Berit
  • Få kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser

Seneste artikler