Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder 25+ online videokurser videokonsultationer
Gravid.dk logo
Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder Berit 25+ online videokurser online videokonsultation

Hvad er en molar graviditet?

Hvad er Mola graviditet

Ved en molar graviditet er der tale om, at der opstår en fejl i arveanlægget. På trods af denne fejl vil det give anledning til en positiv graviditetstest, med den lykke dette medbringer. Men desværre vil der aldrig blive tale om  en sund graviditet.

Hvad vil det sige?

En molar graviditet opstår i forbindelse med, at ægget bliver befrugtet. De celler, eller det væv, som skulle have dannet moderkage og foster vokser på en ukontrollerbar og abnorm måde i livmoderen og danner denne molar graviditet. Cellerne, som vokser abnormt i livmoderen, vil have en blære- eller drue-lignende form.

Under en normal graviditet, når æg og sædcelle mødes, forenes 23 par kromosomer – det ene sæt fra moderen og det andet fra faderen. I en molar graviditet er der et ekstra sæt kromosomer, der kommer fra faderen. Når dette sker, kan et befrugtet æg ikke overleve.

Der findes 2 typer af molar graviditet, en komplet, som vil sige fuldstændig, og en partiel som vil sige delvis. Forskellen på de to er:

  1. Komplet Molar
    Betyder at der vokser 2 sæt kromosomer, som udelukkende kommer fra faderen, da ægget ved befrugtningen var tomt.
  2. Partiel Molar
    Betyder at der vokser 3 sæt kromosomer, 2 fra faderen og 1 fra moderen.

Ved en Komplet vil der ikke være et foster i livmoderen, hvor der ved en Partiel, godt kan være et foster tilstede. Uanset om der er tale om partiel eller komplet, vil graviditetshormonet HCG ( Human Chorionic Gonadotropin) dannes. Derfor vil kroppen tro, at der er tale om en normal graviditet og en graviditetstest vil derfor vise sig positiv.

Bliv fulgt i din graviditet af jordemoder Berit. Tilmeld dig babymails og modtag hver uge en informationsrig mail som beskriver hvad der sker for dig og baby i den kommende uge. Du kan altid afmelde dig.

"*" indicates required fields

DD dot MM dot YYYY

Symptomer på tilstanden

Der er ikke specielle symptomer, som afslører molar graviditet. Omkring halvdelen af de tilfælde som forekommer i Danmark, oplever ikke symptomer, hvorfor diagnosen først stilles ved Nakkefoldscanningen. Der kan dermed gå flere uger, i nogle tilfælde et par måneder, før tilstanden opdages.

Langt de fleste kvinder som opdager, at de bærer en molar graviditet, gør det fordi de begynder at pletbløde. En efterfølgende scanning afslører, at der ikke er tale om en normal sund graviditet. I nogle tilfælde opdager kvinden druelignende udflåd, som giver anledning til at undersøge nærmere med scanning eller måling af HCG.

En anden markør som kan afsløre tilstanden, er nemlig HCG hormonet. Niveauet af HCG vil stige markant mere end ved en normal graviditet. Dette bevirker endvidere at i ca. halvdelen af tilfældene, udvikler kvinden cyste på æggestokkene, hvilket i nogle tilfælde giver anledning til mavesmerter. Disse cyster vil forsvinde af sig selv, når molarvævet igen er fjernet.

Behandling & opfølgning

Behandlingen består af et kirurgisk indgreb, hvor de abnorme celler skrabes ud af livmoderen. Et sådant indgreb vil altid være fulgt at yderligere kontroller, som skal sikre, at der ikke fortsat vokser abnorme celler i din livmoder.

Kontrollerne består af blodprøver, hvor man måler HCG-niveauet i kroppen. Dette kan vare helt op til et halv år efter indgrebet og i nogle tilfælde længere. I denne periode er det vigtigt, at I beskytter jer imod en eventuel ny graviditet.

Chancerne for at få en normal vellykket graviditet efter en molar graviditet er gode. Dog er risikoen for en gentagelse øget, sammenlignet med kvinder, som ikke har oplevet en molar graviditet.

Del artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Jordemoder Berit
Jordemoder Berit
Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun medlemsklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.
Andre læste også:
Tigerspring
Baby
De 10 Tigerspring

Tigerspring er en måde at dele babys udvikling op i nogle trin. Forskning på området har vist, at børns udvikling

Babysvøb
Baby
3 ting du skal vide om babysvøb

Babysvøb betyder, at du svøber din baby stramt ind i et klæde. Det er en teknik, som har været brugt