Hvad er Mola graviditet
Bliv klogere på hvad en Mola graviditet er, og hvilke symptomer der følger med.

Hvad er en molar graviditet?

Picture of Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Ved en molar graviditet er der tale om, at der opstår en fejl i arveanlægget. På trods af denne fejl vil det give anledning til en positiv graviditetstest, med den lykke dette medbringer. Men desværre vil der aldrig blive tale om  en sund graviditet.

Hvad vil det sige?

En molar graviditet opstår i forbindelse med, at ægget bliver befrugtet. De celler, eller det væv, som skulle have dannet moderkage og foster vokser på en ukontrollerbar og abnorm måde i livmoderen og danner denne molar graviditet. Cellerne, som vokser abnormt i livmoderen, vil have en blære- eller drue-lignende form.

Gravid.dk anbefaler Babyplan

Under en normal graviditet, når æg og sædcelle mødes, forenes 23 par kromosomer - det ene sæt fra moderen og det andet fra faderen. I en molar graviditet er der et ekstra sæt kromosomer, der kommer fra faderen. Når dette sker, kan et befrugtet æg ikke overleve.

Der findes 2 typer af molar graviditet, en komplet, som vil sige fuldstændig, og en partiel som vil sige delvis. Forskellen på de to er:

  1. Komplet Molar
    Betyder at der vokser 2 sæt kromosomer, som udelukkende kommer fra faderen, da ægget ved befrugtningen var tomt.
  2. Partiel Molar
    Betyder at der vokser 3 sæt kromosomer, 2 fra faderen og 1 fra moderen.

Ved en Komplet vil der ikke være et foster i livmoderen, hvor der ved en Partiel, godt kan være et foster tilstede. Uanset om der er tale om partiel eller komplet, vil graviditetshormonet HCG (Human Chorionic Gonadotropin) dannes. Derfor vil kroppen tro, at der er tale om en normal graviditet og en graviditetstest vil derfor vise sig positiv.

Symptomer på tilstanden

Der er ikke specielle symptomer, som afslører molar graviditet. Omkring halvdelen af de tilfælde som forekommer i Danmark, oplever ikke symptomer, hvorfor diagnosen først stilles ved Nakkefoldscanningen. Der kan dermed gå flere uger, i nogle tilfælde et par måneder, før tilstanden opdages.

Langt de fleste kvinder som opdager, at de bærer en molar graviditet, gør det fordi de begynder at pletbløde. En efterfølgende scanning afslører, at der ikke er tale om en normal sund graviditet. I nogle tilfælde opdager kvinden druelignende udflåd, som giver anledning til at undersøge nærmere med scanning eller måling af HCG.

En anden markør som kan afsløre tilstanden, er nemlig HCG hormonet. Niveauet af HCG vil stige markant mere end ved en normal graviditet. Dette bevirker endvidere at i ca. halvdelen af tilfældene, udvikler kvinden cyste på æggestokkene, hvilket i nogle tilfælde giver anledning til mavesmerter. Disse cyster vil forsvinde af sig selv, når molarvævet igen er fjernet.

Behandling & opfølgning

Bliv medlem og læs videre

Gratis adgang til alle artikler i 7 dage.

Samtidig får du Live Sessioner, en personlig side der følger din graviditet og ugentlig GravidGuide fra jordemoder Berit.

Allerede medlem? Log ind her

...eller hent vores nye app

Pt. kun for iPhone

Resten af artiklen er tilgængelig for betalende medlemmer.
Du kan se mere på vores hjemmeside.

Opret et gratis medlemskab

og få ugentlige gravidmails, din personlige gravidside og live sessioner samt 7 dages adgang til alle artikler.

Tilmelding Level1