Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder 25+ online videokurser videokonsultationer
Gravid.dk logo
Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder Berit 25+ online videokurser online videokonsultation

Mindre liv fra maven når du er gravid

Mindre liv og spark i den gravide mave

Mindre liv fra maven, er noget der kan skramme de fleste gravide. Men hvad er egentlig mindre liv, og hvornår skal du egentlig mærke liv fra maven? 

Alt dette får du jordemoderens svar på i denne artikel.

Spark og liv fra maven er dejligt

En af de rigtige dejlige oplevelser ved at være gravid, er at mærke den lille baby sparke inde fra maven. Sparkene starter allerede relativt tidligt, mere præcist omkring 9. uge af din graviditet. Her vil den lille baby have de første bevægelser inde i maven. Det er spontane bevægelser, som ikke koordineres af barnet, da den endnu ikke er udviklet til at kunne dette.

Du vil ikke mærke alle disse tidlige bevægelser, som barnet har. Barnet er ikke stort nok til at sparke så kraftigt at du mærker det, og der er masser af plads inde i din livmoder, så barnet kan sparke uden at ramme livmodervæggen.

Hvornår kan jeg mærke liv/spark?

Der går normalt mange uger, før du mærker noget til den lille i maven. De fleste gravide mærker sparkene, når de er omkring uge 18-20. Det har dog stor betydning, om du har været gravid før og hvor din moderkage er placeret.

Det er rigtig nemt at blive i tvivl omkring alt det med spark fra maven. Derfor finder du her en guide, som altid kan hjælpe dig med, om det du mærker er okay. 

Hvis du før har været gravid, kan du måske allerede omkring uge 14 mærke små bobler. Årsagen til dette er, at du dels ved hvad du skal mærke efter og at din livmoder er lidt mere gennemtrængelig for spark.

Foranliggende moderkage

En foran liggende moderkage kan blokere så meget for sparkene, at du først mærker dem, når du er omkrig uge 22-24, også selvom du før har været gravid og ved hvad du skal mærke efter. Når vi snakker om at moderkagen ligger foran, betyder det, at den er vokset fast på det stykke af livmoderen, som ligger ud mod din mave.

Hvornår skal jeg mærke liv/spark?

Når du er i uge 25 af din graviditet, altså 24+0, skal du mærke liv fra maven. Din baby er nu så stor, at den kan sparke så kraftigt, at selvom du har en foranliggende moderkage, skal du kunne mærke disse spark. Det er forskelligt om du mærker mange spark eller få spark. Men minimum 4-6 gange i døgnet skal du mærke din baby sparke. For de fleste er det mere end de 4-6 gange dagligt.

Det vigtigste er, at du mærker din baby, og at det føles normalt. De fleste oplever et mønster i hvornår og hvordan, deres barn sparker. Hvis det mønster ændrer sig markant, kan det være en god ide at snakke med din jordemoder eller læge, samt læse videre i denne artikel. Her kan du få en vejledning i hvordan du skal mærke liv fra maven.

Hvad gør jeg hvis ikke mærker liv/spark?

Hvis du mærker markant anderledes eller mindre liv fra maven, efter du har rundet uge 24, kan du starte med at gøre følgende. Drik noget iskoldt væske, læg dig derefter i din seng eller på din sofa. Læg dine hænder på din mave. Skub lidt til maven og sørg for at du lukker resten af verden ude.

Dette er en stund, du skal hellige til “dig og din baby”. Du skal nu blot koncentrere dig om, at mærke efter om baby svarer igen når du puffer til maven. Bliv liggende i ca. en halv time, hvis du fortsat ikke kan mærke din baby, skal du kontakte din jordemoder eller læge.

Hvad gør min jordemoder hvis jeg ikke mærker liv?

Hvis du efter at have gennemført ovenstående, stadig ikke kan mærke din baby, skal du til kontrol hos jordemødrene på hospitalet. Her vil du blive undersøgt nærmere. Du vil blandt andet få undersøgt din urin, målt et blodtryk, samt få kørt det som kaldes en strimmel eller en CTG. En CTG er en undersøgelse af dit barns hjerterytme og bevægelser. Herudover vil man på en CTG også kunne se, om du har plukkeveer eller veer.

Disse 3 ting holdt op mod hinanden, giver jordemoderen et billede af, om dit barn har det godt. Hvis du gentagne gange ikke kan mærke dit barn, eller hvis du er over termin og mærker mindre liv, kan en scanning komme på tale. Når man scanner på grund af mindre liv, vil man undersøge om barnets navlesnor forsyner barnet med den ilt og næring, som er nødvendig for at barnet kan vokse og trives i maven.

Hvad kan årsagen til mindre liv være?

For langt de fleste gravide som kommer til undersøgelse på hospitalet på grund af mindre liv, er årsagen uden betydning. Meget hurtigt konstateres det, at barnet trives fint. Her kan årsagen være, at du som gravid har haft alt for meget om ørene, og derfor ikke været opmærksom på, om du egentlig har mærket den lille sparke.

Den har altså sparket, men du har ikke mærket efter og dermed ikke været klar over, at der egentlig var liv. En anden årsag kan også være, at dit barn har lagt sig på en anden måde inde i maven og at sparkene derfor ikke mærkes lige så tydeligt som de plejer. Men årsagen kan være langt mere alvorlig end det, og derfor er det vigtigt, at du henvender dig til læge eller jordemoder, hvis du mærker markant anderledes liv end normalt.

Del artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Jordemoder Berit
Jordemoder Berit
Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun medlemsklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.
Andre læste også:
Tigerspring
Baby
De 10 Tigerspring

Tigerspring er en måde at dele babys udvikling op i nogle trin. Forskning på området har vist, at børns udvikling

Babysvøb
Baby
3 ting du skal vide om babysvøb

Babysvøb betyder, at du svøber din baby stramt ind i et klæde. Det er en teknik, som har været brugt