At blive far er en lige så stor omvæltning, som det er at blive mor, men omvæltningen kan opleves og takles forskelligt fra mand til kvinde, men også fra mand til mand. Hvordan den enkelte mand bliver som far, kan dermed være meget forskelligt. Læs mere om alt dette i artiklen.
Det er forskelligt, hvordan mænd reagerer på, at de skal være fædre. Nogle føler sig maskuline og stolte, andre er bekymrede og spændte. De fleste mænd føler, at graviditeten er et synligt bevis på, at de er virile og potente. Nogle mænd bliver jaloux på barnet, fordi det tager opmærksomheden fra kvinden fra dem. Andre er jaloux på kvinden, fordi hun kan bære barnet.
Mange mænd føler et større ansvar for hele familien. De skal sørge for, at familien kan hænge sammen økonomisk, og de tvivler på, om de kan klare opgaven. Mange mænd er bekymrede for, om de nu bliver en god far.
Faren er den vigtigste støtte for moren
Den seneste generation af nye forældre føler sig meget ’sammen’ om det at skulle have et barn. Der foregår ikke en udveksling af erfaringer mellem generationer, fra mor til datter, på samme måde som hos tidligere generationer. Derfor er den nye far som regel den vigtigste støtte for moren i tiden, efter barnet er født, og det er derfor vigtigt, at han er godt forberedt på sin nye rolle som far. Det er en god ide, hvis faren deltager i fødselsforberedelse og anden information vedrørende fødslen af barnet.
Forskellige oplevelser af graviditeten
Når en mand skal vænne sig til tanken om at blive far, så sker det gradvist, ligesom hos kvinden. Men mandens udvikling er en smule anderledes, da han ikke er i stand til at føle barnets bevægelser, før ca. halvvejs i graviditeten.
Derfor går der længere tid, inden det går rigtigt op for manden, at han skal være far. Kvinden erkender før manden, at barnet eksisterer, og den forskel i udviklingen hen imod at blive forældre, kan det være svært at for de nye forældre at dele. Da der allerede tidligt i graviditeten sker en adskillelse af kvinden og mandens måde at opleve og erkende barnet på, så kan det måske være en af årsagerne til, at manden og kvinden ofte har forskellige tilgange til forældreskabet.
Manden oplever allerede tidligt i graviditeten en distance til barnet i forhold til kvinden, der bærer barnet og i højere grad indgår i en symbiose med det. Forskelligheden i oplevelserne af graviditeten er måske også med til at fastholde det kønsrollemønster, der stadig er mest fremherskende – at kvinden primært bliver den, der tager sig af børnene, mens manden arbejder mere.
Hvilken type far vil jeg være
Når manden har forstået, at han skal være far, så starter der en fase, hvor han begynder at redefinere sig selv som far. Han begynder at se verden fra en fars synspunkt. Dette medfører som regel, at der dukker gamle barndomserindringer op, som skal bearbejdes igen.
Mange oplever, at de bliver klar over, hvad de ønsker at gøre anderledes i forhold til, hvad deres forældre gjorde. Det er godt at have tanker om, hvilken en far man ønsker at blive – og det er også vigtigt, at man sammen med sin partner får talt om, hvilket værdigrundlag, man ønsker, familien skal grundlægges på. Selvom man kommer fra omtrent samme familiemønster, så kan små forskelle blive store, når barnet er der, og man som nye forældre skal forsøge at finde ståsted.
Hvis du vil vide mere om forskellige fadertyper kan du se mere her.
Far kan også tage sig af barnet
Faderen er lige så god til at drage omsorg for barnet, men gør det ofte anderledes end moderen. I en periode med mange forandringer og stress for parret kan det være en belastning at skulle give hinanden plads til at være forskellige, men det er nødvendigt for at begge parter skal have en lige stor grad af tilknytning til barnet. Faderen glider ofte i baggrunden i forhold til barnet, når moderen er til stede.
Undersøgelser har vist, at i tilfælde, hvor barnet ikke ammes, men får flaske, bliver farens forhold til spædbarnet mere intenst. Sådan er det også, hvis barnet fødes ved kejsersnit. Så kan omstændighederne gøre, at moren ikke kan bevæge sig så godt eller løfte barnet – og det betyder, at faren må træde til og hjælpe, hvilket igen fører til at tættere forhold for far og barn. Dette tæller naturligvis kun den tidlige kontakt til barnet.
Farens rolle under fødslen
Hvad angår fødslen, så er det i dag sådan, at alle forventer, at faren vil være med til fødslen. Dette gælder både sundhedspersonale, men også den vordende mor. I gamle dage var det ikke tilladt for mændene at være med til fødslen, men i dag skal de deltage. Derfor kan det være vanskeligt at opnår accept, hvis manden ikke har lyst til at være med til fødslen.
Det kan imidlertid være til mere besvær for kvinden, hvis manden mod sin vilje bliver tvunget til at være til stede under fødslen. I sådan et tilfælde er det bedre at alliere sig med en god veninde, en søster eller sin mor under fødslen.
Hvis du som mand ønsker at få god viden og værktøjer, så du kan befinde dig bedre til fødslen af dit eget barn, kan du deltage i vores online kursus "Fødselsforberedelse - forbudt for gravide". Dette er en del af vores Gravidklub hvor både mand og kvinde får mulighed for at forberede sig til den kommende fødsel. Derudover er der også en masse andre vigtige kurser, events, eBøger og privat rådgivning af jordemoder Berit når du er medlem af Gravid.dk.
At være til stede
Hent vores app og få fri adgang til alle artikler
Pt. kun for iPhone
eller opret dig her nu og få adgang i 7 dage
Samtidig får du Live Sessioner, en personlig side der følger din graviditet og ugentlig GravidGuide fra jordemoder Berit. Både på web og i app.
Allerede medlem? Log ind her
Resten af artiklen er tilgængelig for betalende medlemmer.
Du kan se mere på vores hjemmeside.