Vil du gerne lytte til babys hjerte derhjemme?

Derfor skal du ikke have din egen doptone

Dit svar vil højst sandsynligt være ja. Men hvis du spørger en jordemoder til råds, vil hun til enhver tid på det kraftigste fraråde dig at anvende en maskine, som kan bringe hjertelyden ud til dig.

Netto stopper salg af “Babylytter”

Som jordemoder er jeg selvfølgelig enig med alle mine kollegaer i, at dit barns hjertelyd kun skal lyttes hos jordemoderen. I Nettos tilbudsavis, som de i dag sendte på gaden, kunne du netop finde en maskine, som kan lytte til det ufødte barns hjertelyd, en såkaldt doptone eller en ”Babylytter”.
Dette tilbud resulterede i, at landets jordemødre og jordemoderforeningen i dag gav travlhed i Nettos kundeservice. Heldigvis lever Netto op til deres eget udsagn, om at det forpligter at være store og at de derfor har et stort ansvar, for hvad de bringer videre til deres kunder. Netto har nemlig valgt at tilbagetrække deres udgave af en doptone ”Babylytter”. Så den vil dermed, ikke være at finde i Nettos mange butikker når de åbner på lørdag.

Derfor fraråder jordemoderen

Som jordemoder ved jeg godt at noget af det bedste, for de kommende forældre, er, at komme så tæt på det ufødte barn som muligt. Det at se eller høre sit ufødte barn er en måde at komme helt tæt på. Når vi jordemødre så alligevel vælger at fraråde alle gravide at anvende et apparat, som kan give de kommende forældre en mulighed for at høre deres barn, er det ikke fordi, at vi ikke under dem noget godt. Det er blandt andet fordi, det er fagligt uforsvarligt at lege sin egen jordemoder eller læge, det er så uforsvarligt, at det faktisk kan bringe dit barns liv i fare!

En falsk tryghed kan udsætte dit barn for fare

Forestil dig en situation hvor en gravid kvinde mærker sit barn mindre end normalt. Hun lytter derfor lige, med sit hjemmekøbte apparat og hører en hjertelyd. Dette giver hende ro i sindet og hun fortsætter dagen. Problemet er, at hun ikke er trænet, til at høre om hjertelyden lyder normal. Hun kan sågar tage fejl af sin egen og barnets hjertelyd. Med andre ord har kvinden opnået en falsk tryghed, som resulterede i, at hun ikke henvendte sig til sin jordemoder eller læge.
I ovennævnte situation var kvindens barn måske mindre stille, fordi den ikke havde det godt i maven. Jordemoderen og lægen fik ingen mulighed for at hjælpe barnet i tide, da kvinden ikke henvendte sig hos jordemoder eller læge.

Manglende viden på området

Dette er dog ikke den eneste grund til at undgå brugen af denne slags maskiner. Måden maskinen kan fremkalde barnets hjertelyd på, er ved brug af ultralydsbølger. Brugen af ultralydsbølger til gravide er et område som ikke er gennemundersøgt. Vi ved derfor ikke, om det kan have nogen ukendt betydning. Det vi til gengæld ved, er at ultralydsbølgerne varmer cellerne op. Det vil altså sige, at der hvor bølgerne rammer dit lille barn, altså ved hjertet, varmes cellerne op. Denne opvarmning kender vi ikke betydningen af, så for at være på den sikre side, er det en god ide, ikke at udsætte baby for ultralydsbølger “bare for sjov”. Derfor vil jeg på det klareste anbefale dig fremover at svare nej til mit udgangs spørgsmål: ”Vil du gerne lytte til din babys hjerte derhjemme?”

Så vær ikke ked af at du alligevel ikke får mulighed for at købe en Babylytter i Netto fra på lørdag.

Om forfatteren

Jordemoder Berit

Jordemoder Berit

Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun Gravidklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.

Prøv Gravidklubben gratis

Få jordemoderhjælp, kurser, e-bøger, lynguides, ugentlige live sessioner – ALT SAMMEN FOR GRAVIDE OG NYBAGTE FORÆLDRE

Læs mere om Gravidklubben her eller prøv den gratis i 7 dage

Halvårligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 99,- / MÅNED Betal kr. 595,- nu og spar 50% ift. et månedsmedlemskab
  • Personlig sparring med jordemoder Berit
  • Få kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser
Anbefalet

Månedligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 199,- / MÅNED Betal kr. 199,- pr. måned du er medlem
  • Personlig sparring med jordemoder Berit
  • Få kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser

Seneste artikler