Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder Berit 25+ online videokurser online videokonsultation
Gravid.dk på Trustpilot

Ligamentsmerter under graviditet

Ligamentsmerter
Bliver du bekymret over de smerter, som følger med en graviditet, så læs med om Ligamentsmerter.

Mange gravide kvinder oplever underlige fornemmelser i  kroppen. Mange af disse fornemmelser vil måske føles ubehagelige og mere eller mindre smertefulde. Ligamentsmerter er noget de fleste gravide oplever i højere eller mindre grad. I artiklen får du svar på, hvad ligamentsmerter er, så du ikke bliver urolig, når du oplever dem.

Ligamentsmerter under graviditet

Ligamentsmerter under gravidtet kan ofte forekomme som smerter i lysken. Det kan næsten føles som et spidst objekt der borer sig ind i siden eller maveregionen. Smerterne forsvinder dog tit rigtig hurtigt igen. Men for nogen kan de virke ekstremt voldsomme, og for andre ikke eksisterende. Man kan have en følelse af der er noget helt galt. Det er dog ganske ufarligt og en naturlig følge af graviditeten.

Smerterne stammer fra de såkaldte ligamenter. Ligamenterne er de små bånd, der sørger for, at livmoderen holdes på plads. De sidder i lyskeområdet, altså nederst på maven og ud mod hofterne. Igennem en graviditet vokser livmoderen rigtig meget. Den går fra at være på størrelse med en mandarin, som ligger gemt under dit skamben, til at være så stor, at toppen af den når helt op til dine ribben.

De små ligamenter skal strække sig så meget, at de fortsat kan udføre deres arbejde i forhold til at holde livmoderen på plads. Man kan sammenligne ligamenterne med køkkenelastikker. I takt med at livmoderen vokser skal “køkkenelastikkerne” strækkes helt ud. Det er når ligamenterne strækkes og vokser med op, at smerterne opstår. Det er typisk smerter, som forværres, når du bevæger dig  og specielt ved vrid i kroppen, idet der derved også kommer vrid i ligamenterne. Ligamentsmerter under graviditet er ganske ufarlige, omend de for mange kan være til stor gene at have.

Det bedste råd mod ligamentsmerter er at forsøge ikke at vride for meget i kroppen. Hvis det er meget slemt, kan du lægge en varmepude på det sted, hvor smerterne er. Hvis det er rigtig slemt, kan du tage 1 g paracetamol (Panodil, Pinex el. lign.). Men husk, at det er ganske naturligt at mærke disse smerter og at der ikke er noget at være bange for.

Vi ønsker dig en god graviditet. Læs mere om nyheder på vores Facebook-side eller udregn hvornår du har termin på vores terminsberegner lige her.

Del artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
Jordemoder Berit
Jordemoder Berit
Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun medlemsklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.
Andre læste også:
Gravid foster uge 18
Gravid
Gravid uge 18 (18. uge 17+0 – 17+6)

Barnet Gravid uge 18 – barnets små knogler er nu i øret forbenet så meget, at ørene kan begynde at opfange lyde. De lyde, som barnet hører, er moderens hjerte, der dunker, blodet, der bruser gennem hendes årer samt lydene fra hendes tarme, når de arbejder. Hvis du

Undersøgelse af fertilitet
Bliv gravid
Undersøgelser af fertiliteten

Mandens og kvindens fertilitet undersøges på forskellige måder Her følger en beskrivelse af de forskellige undersøgelser, I kommer ud for. Hvis I forsøger at blive gravide, uden at der er sker noget, skal I undersøges for at finde ud af årsagen hertil. Både manden og kvinden skal undersøges,