Ligamentsmerter
Bliver du bekymret over de smerter, som følger med en graviditet, så læs med om Ligamentsmerter.

Ligamentsmerter under graviditet

Picture of Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Mange gravide kvinder oplever underlige fornemmelser i  kroppen. Mange af disse fornemmelser vil måske føles ubehagelige og mere eller mindre smertefulde. Ligamentsmerter er noget de fleste gravide oplever i højere eller mindre grad. I artiklen får du svar på, hvad ligamentsmerter er, så du ikke bliver urolig, når du oplever dem.

Ligamentsmerter under graviditet

Ligamentsmerter under gravidtet kan ofte forekomme som smerter i lysken. Det kan næsten føles som et spidst objekt der borer sig ind i siden eller maveregionen. Smerterne forsvinder dog tit rigtig hurtigt igen. Men for nogen kan de virke ekstremt voldsomme, og for andre ikke eksisterende. Man kan have en følelse af der er noget helt galt. Det er dog ganske ufarligt og en naturlig følge af graviditeten.

Smerterne stammer fra de såkaldte ligamenter. Ligamenterne er de små bånd, der sørger for, at livmoderen holdes på plads. De sidder i lyskeområdet, altså nederst på maven og ud mod hofterne. Igennem en graviditet vokser livmoderen rigtig meget. Den går fra at være på størrelse med en mandarin, som ligger gemt under dit skamben, til at være så stor, at toppen af den når helt op til dine ribben.

De små ligamenter skal strække sig så meget, at de fortsat kan udføre deres arbejde i forhold til at holde livmoderen på plads. Man kan sammenligne ligamenterne med køkkenelastikker. I takt med at livmoderen vokser skal “køkkenelastikkerne” strækkes helt ud. Det er når ligamenterne strækkes og vokser med op, at smerterne opstår.

Det er typisk smerter, som forværres, når du bevæger dig  og specielt ved vrid i kroppen, idet der derved også kommer vrid i ligamenterne. Ligamentsmerter under graviditet er ganske ufarlige, omend de for mange kan være til stor gene at have.

Det bedste råd mod ligamentsmerter er at forsøge ikke at vride for meget i kroppen. Hvis det er meget slemt, kan du lægge en varmepude på det sted, hvor smerterne er. Hvis det er rigtig slemt, kan du tage 1 g paracetamol (Panodil, Pinex el. lign.). Men husk, at det er ganske naturligt at mærke disse smerter og at der ikke er noget at være bange for.