Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder 25+ online videokurser videokonsultationer
Gravid.dk logo
Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder Berit 25+ online videokurser online videokonsultation

Ligamentsmerter under graviditet

Humørsvingninger under graviditeten

Ligamentsmerter under graviditet

Mange gravide kvinder oplever underlige fornemmelser i  kroppen. Mange af disse fornemmelser vil måske føles ubehagelige og mere eller mindre smertefulde. Ligamentsmerter er noget de fleste gravide oplever i højere eller mindre grad.

Ligamentsmerter under gravidtet kan ofte forekomme som smerter i lysken. Det kan næsten føles som et spidst objekt der borer sig ind i siden eller maveregionen. Smerterne forsvinder dog tit rigtig hurtigt igen. Men for nogen kan de virke ekstremt voldsomme, og for andre ikke eksisterende. Man kan have en følelse af der er noget helt galt. Det er dog ganske ufarligt og en naturlig følge af graviditeten.

Smerterne stammer fra de såkaldte ligamenter. Ligamenterne er de små bånd, der sørger for, at livmoderen holdes på plads. De sidder i lyskeområdet, altså nederst på maven og ud mod hofterne. Igennem en graviditet vokser livmoderen rigtig meget. Den går fra at være på størrelse med en mandarin, som ligger gemt under dit skamben, til at være så stor, at toppen af den når helt op til dine ribben.

De små ligamenter skal strække sig så meget, at de fortsat kan udføre deres arbejde i forhold til at holde livmoderen på plads. Man kan sammenligne ligamenterne med køkkenelastikker. I takt med at livmoderen vokser skal “køkkenelastikkerne” strækkes helt ud. Det er når ligamenterne strækkes og vokser med op, at smerterne opstår. Det er typisk smerter, som forværres, når du bevæger dig  og specielt ved vrid i kroppen, idet der derved også kommer vrid i ligamenterne. Ligamentsmerter under graviditet er ganske ufarlige, omend de for mange kan være til stor gene at have.

Det bedste råd mod ligamentsmerter er at forsøge ikke at vride for meget i kroppen. Hvis det er meget slemt, kan du lægge en varmepude på det sted, hvor smerterne er. Hvis det er rigtig slemt, kan du tage 1 g paracetamol (Panodil, Pinex el. lign.). Men husk, at det er ganske naturligt at mærke disse smerter og at der ikke er noget at være bange for.

Vi ønsker dig en god graviditet. Læs mere om nyheder på vores Facebook-side eller udregn hvornår du har termin på vores terminsberegner lige her.

Del artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Jordemoder Berit
Jordemoder Berit
Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun medlemsklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.
Andre læste også:
Tigerspring
Baby
De 10 Tigerspring

Tigerspring er en måde at dele babys udvikling op i nogle trin. Forskning på området har vist, at børns udvikling

Babysvøb
Baby
3 ting du skal vide om babysvøb

Babysvøb betyder, at du svøber din baby stramt ind i et klæde. Det er en teknik, som har været brugt