Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder 25+ online videokurser videokonsultationer
Gravid.dk logo
Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder Berit 25+ online videokurser online videokonsultation

Krampe i læggen under graviditet

Lægkrampe graviditet

Krampe i læggen

Lægkramper i graviditeten er noget, som mange gravide oplever. Af ukendte årsager er det typisk i netop læggen, at krampen opstår. En lægkrampe vil sige, at musklerne i læggen laver en smertefuld sammentrækning.

Den præcise årsag til lægkramper kendes ikke. Dog kan krampen opstå på grund af livmoderens tryk på bækkenområdet, hvilket gør, at blodet får sværere ved at strømme til og fra benene. Det typiske er, at krampen opstår, mens du ligger og sover om natten. Det er ikke unormalt, at krampen varer mellem 1 og 10 minutter.

Findes der en behandling mod lægkramper?

Enkelte undersøgelser tyder på, at daglig udspænding og moderat aktivitet af lægmusklerne kan være gavnlig. Men både for lidt og for meget motion har vist sig at kunne have en negativ effekt på krampe i læggen. Du kan overveje at starte til fødselsforberedelse med fysisk træning. Her burde øvelserne være tilpasset gravide, og dermed tage højde for tilpasset træning. Fx. i form af yoga for gravide.
Behandling med magnesiumtilskud er ligeledes blevet undersøgt nærmere, men uden tydelige tegn på at have effekt på lægkramper hos gravide. Dog mener mange gravide at have glæde af magnesiumolie creme eller som badesalt. Der findes også nogle gode råd, som menes at kunne mindske kramperne.

Gode råd mod krampe i læggen

En af de ting som kan afhjælpe natlige lægkramper, er, at du hæver benenden af din seng. Dette kan du gøre ved at lægge store bøger under fodenden, eller en stor pude under madrassen.
Herudover kan du sørge for at massere fødder og lægge inden sengetid.
Du kan også have gavn af at bruge støttestrømper i dagtimerne. Dette vil optimere din venepumpe, og vil også have positiv effekt på eventuel væske i benene.

En sidste ting du kan gøre, hvis du lider meget af krampe i læggen, er venepumpeøvelser. Dem laver du på følgende måde:
Du ligger på ryggen med benene 90° op i luften. I denne stilling bevæger du først dine tæer på den ene fod og dernæst ankelen, stille og roligt, frem og tilbage, så langt du kan. Derefter gentager du øvelsen med det andet ben. Når du har været igennem begge ben, sætter du fødderne i gulvet, og løfter din numse op fra gulvet. Ryst stille og roligt numsen, så højre og venstre side af bækkenet på skift hæves mod loftet.

Mens du har krampe, hjælper det som regel bedst at gå lidt rundt. Sørg for at strække godt i den berørte muskel. Hvis smerten i benenet fortsætter mere end 10 minutter, bør du kontakte læge eller jordemoder, da smerte i det ene ben også kan skyldes dyb venetrombose. Læs mere om graviditet på vores facebook side lige her

Del artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Jordemoder Berit
Jordemoder Berit
Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun medlemsklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.
Andre læste også:
Tigerspring
Baby
De 10 Tigerspring

Tigerspring er en måde at dele babys udvikling op i nogle trin. Forskning på området har vist, at børns udvikling

Babysvøb
Baby
3 ting du skal vide om babysvøb

Babysvøb betyder, at du svøber din baby stramt ind i et klæde. Det er en teknik, som har været brugt