Kost du bør undgå som gravid
Her får du styr på, hvilken kost du bør undgå under din graviditet

Kost du bør undgå eller begrænse som gravid

Picture of Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Der findes kost du bør undgå som gravid, selvom man som udgangspunkt bør fortsætte sit normale liv, på trods af graviditeten.

En graviditet er altid en god mulighed, for at kigge nærmere på hvorvidt en kostomlægning vil gavne dig og din familie. Men for at vide mere om hvordan din kost bør se ud, skal du vide, hvad du bør undgå eller begrænse.  Dette kan du blive klogere på i artiklen her.

Begrænset koffein indtag

I både kaffe, the, cola og energidrik findes koffein.  Koffein er et naturstof som kan have en række positive såvel som negative virkninger på kroppen.

Når du er gravid bør du begrænse indtage af koffein, idet det i større mængder er mistænkt for at øge risikoen for spontan abort, for tidlig fødsel samt lille fostervægt. Herudover har koffein en vanedannende effekt, som også vil påvirke dit barn.

Som gravid bør du max indtage 2 kopper kaffe dagligt, samt drikke din the lidt tynder end normalt. Sort te kan nemlig indeholde koffein og fluorid og urtete kan indeholde naturlige toksiner, som kan være skadelige for dit barn.
Du kan med fordel vælge at drikke koffeinfri the og kaffe.

Cola og energidrikke indeholder et kunstigt fremstillet koffein, som er lige så skadeligt, som det naturligt koffein. I forhold til cola er det en god ide, at du begrænser dit indtag, af hensyn til både koffeinindhold og sukker indholdet i cola.

Når det kommer til energidrikke er indholdet af koffein relativt højt, hvorfor du helt bør undgå at drikke energidrik som gravid.

Undgå lever

Lever indeholder store mængder af A-vitamin. Hvis man som gravid indtager store mængder af A-viamin, kan dette forårsage skader på det lille foster. Derfor befinder lever sig under den kost, du bør undgå som gravid. Ligeledes bør du undgå levertran samt leverpaté.

Når det kommer til leverpostej, er indholdet af A-vitamin ikke så højt. Meget leverpostej indeholder nemlig ikke særlig meget lever. Du kan derfor spise leverpostej i begrænsede mængder, når du er gravid.

Begræns indtaget af lakrids

Lakrids indeholder et stof, som kan medvirke til at du får væske i kroppen samt få dit blodtryk til at stige. Derfor bør gravide kvinder max. indtage 50 gram lakridser om dagen.

Råt kød & upasteuriseret oste

Dette bør du undgå som gravid, da det kan indeholde bakterien Listeria. Som gravid bliver du ikke nødvendigvis selv syg af bakterien, men bakterien vil blive overført til dit barn i maven. Hvis dette sker, kan det få fatale konsekvenser for dit barn.

Du skal derfor sørger for, at de oste du spiser, kommer fra pasteuriseret mælkeprodukter, samt at din bøf ikke er rå i midten. Herudover frarådes gravide kvinder at spise tatar og generelt at spise pålæg og røget fisk så frisk som muligt.

Fisk under graviditeten.

Når du er gravid, bør du undgå at spise store rovfisk. Dette skyldes, at de store rovfisk ligger sidst i fødekæden, hvilket giver dem et stort indhold af kviksølv. Dermed hører store rovfisk til, under den kost du bør undgå som gravid.

Hvis du har svært ved at spise den anbefalede mængde fisk, er det en god ide at tage et supplement med fiskeolie. Dette kan du roligt gøre som gravid. Faktisk viser nyere forskning, at det kan have visse fordele for dit ufødte barn, at du dagligt indtager et tilskud af fiskeolie. Dette kan du læse mere om her.

Bliv medlem og læs videre

Gratis adgang til alle artikler i 7 dage.

Samtidig får du Live Sessioner, en personlig side der følger din graviditet og ugentlig GravidGuide fra jordemoder Berit.

Allerede medlem? Log ind her

...eller hent vores nye app

Pt. kun for iPhone

Resten af artiklen er tilgængelig for betalende medlemmer.
Du kan se mere på vores hjemmeside.

Opret et gratis medlemskab

og få ugentlige gravidmails, din personlige gravidside og live sessioner samt 7 dages adgang til alle artikler.

Tilmelding Level1