Kan man se kønnet med NUB teorien?

Kan man se kønnet med Nub teorien

Afsløring af det kommende barns køn er noget mange forældre venter på med længsel. Med Nub teorien kan ventiden måske afkortes. I artiklen her kan du læse om hvad Nub teorien er og om den er pålidelig.

Hvad er Nub teorien?

Før det egentlige køn bliver dannet på det kommende barn, er der et lille fremspring, der hvor kønnet er ved at blive dannet. Dette fremspring kaldes den genitale tuberkel og det er helt ens hos både drenge og piger i de første mange uger.

Det er vinklen på dette lille fremspring, som ifølge teorien kan sige noget om kønnet på det kommende barn. Vinklen på fremspringet skal måles i forhold til den nederste del af barnets rygrad og princippet er, at hvis vinklen på fremspringet er mere end eller lig med 30 grader, bliver det en dreng. Hvis vinklen er mindre end 30 grader, vandret med rygraden eller peger lidt ned af, bliver det en pige.

Hvor sikker er teorien?

Der er ikke forsket i hvorvidt Nub teorien i virkeligheden holder stik. Dermed er det altså ikke bevist, at man ud fra Nub teorien kan kønsbestemme barnet allerede ved nakkefoldsscanningen. Når det er sagt, høre jeg mange fortælle, at det passede på deres barn, så måske er der noget om, at man kan forudsige om det bliver en dreng eller pige ud fra Nub. Men jeg ville ikke vælge farve til børneværelset eller købe kønsbestemt tøj ud fra en Nub teori.

Udfordringer ved Nub teorien

For at kunne se det lille fremspring og lave et mål i forhold til rygraden, skal barnet ligge så fladt som muligt og ses fra siden. Det er ikke altid en mulighed at få et sådanne billede til nakkefoldsscanningen og allerede der kan Nub reglen være en udfordring.

I og med den genitale tuberkel (det lille fremspring) er helt ens hos både drenge og pige fostre i de første mange uger af graviditeten, kan kønnet være svært at fastslå tidligt i graviditeten. Det er først når den genitale tuberkel begynder at forme sig som enten en penis eller en klitoris, at der kan skelnes og kønnet kan fastslåes. Det betyder derfor også, at man skal 14 uger hen i graviditeten, før man med sikkerhed kan se hvad kønnet på barnet bliver.

I danmark har man ikke ret til at kende kønnet på sit barn ved de offentlige scanninger, som finder sted på det hospital I er tilknyttet. Det betyder derfor, at man selv må have penge op af lommen, hvis man med sikkerhed vil have fastslået kønnet på sit barn. Til gengæld giver de fleste privat scanningsklinikker garanti for, at du får kønnet på dit kommende barn fastslået.

Hvis du vil vide mere eller har brug for sparring med en jordemoder eller sonograf, kan du altid komme i kontakt med en af vores eksperter her.

Om forfatteren

Jordemoder Berit

Jordemoder Berit

Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun Gravidklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.

Prøv Gravidklubben gratis

Få jordemoderhjælp, kurser, e-bøger, lynguides, ugentlige live sessioner – ALT SAMMEN FOR GRAVIDE OG NYBAGTE FORÆLDRE

Læs mere om Gravidklubben her eller prøv den gratis i 7 dage

Halvårligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 99,- / MÅNED Betal kr. 595,- nu og spar 50% ift. et månedsmedlemskab
  • Personlig sparring med jordemoder Berit
  • Få kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser
Anbefalet

Månedligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 199,- / MÅNED Betal kr. 199,- pr. måned du er medlem
  • Personlig sparring med jordemoder Berit
  • Få kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser

Seneste artikler