Kan man se kønnet med Nub teorien
Kan man se kønnet med Nub teorien?

Kan man se kønnet med NUB teorien?

Picture of Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Afsløring af det kommende barns køn er noget mange forældre venter på med længsel. Med Nub teorien kan ventiden måske afkortes. I artiklen her kan du læse om hvad Nub teorien er og om den er pålidelig.

Hvad er Nub teorien?

Før det egentlige køn bliver dannet på det kommende barn, er der et lille fremspring, der hvor kønnet er ved at blive dannet. Dette fremspring kaldes den genitale tuberkel og det er helt ens hos både drenge og piger i de første mange uger.

Det er vinklen på dette lille fremspring, som ifølge teorien kan sige noget om kønnet på det kommende barn. Vinklen på fremspringet skal måles i forhold til den nederste del af barnets rygrad og princippet er, at hvis vinklen på fremspringet er mere end eller lig med 30 grader, bliver det en dreng. Hvis vinklen er mindre end 30 grader, vandret med rygraden eller peger lidt ned af, bliver det en pige.

Hvor sikker er teorien?

Der er ikke forsket i hvorvidt Nub teorien i virkeligheden holder stik. Dermed er det altså ikke bevist, at man ud fra Nub teorien kan kønsbestemme barnet allerede ved nakkefoldsscanningen. Når det er sagt, høre jeg mange fortælle, at det passede på deres barn, så måske er der noget om, at man kan forudsige om det bliver en dreng eller pige ud fra Nub. Men jeg ville ikke vælge farve til børneværelset eller købe kønsbestemt tøj ud fra en Nub teori.

Udfordringer ved Nub teorien

For at kunne se det lille fremspring og lave et mål i forhold til rygraden, skal barnet ligge så fladt som muligt og ses fra siden. Det er ikke altid en mulighed at få et sådanne billede til nakkefoldsscanningen og allerede der kan Nub reglen være en udfordring.

I og med den genitale tuberkel (det lille fremspring) er helt ens hos både drenge og pige fostre i de første mange uger af graviditeten, kan kønnet være svært at fastslå tidligt i graviditeten. Det er først når den genitale tuberkel begynder at forme sig som enten en penis eller en klitoris, at der kan skelnes og kønnet kan fastslåes. Det betyder derfor også, at man skal 14 uger hen i graviditeten, før man med sikkerhed kan se hvad kønnet på barnet bliver.

Bliv medlem og læs videre

Gratis adgang til alle artikler i 7 dage.

Samtidig får du Live Sessioner, en personlig side der følger din graviditet og ugentlig GravidGuide fra jordemoder Berit.

Allerede medlem? Log ind her

...eller hent vores nye app

Pt. kun for iPhone

Resten af artiklen er tilgængelig for betalende medlemmer.
Du kan se mere på vores hjemmeside.

Opret et gratis medlemskab

og få ugentlige gravidmails, din personlige gravidside og live sessioner samt 7 dages adgang til alle artikler.

Tilmelding Level1