Kemiske stoffer og miljømærkning

Kemiske stoffer og miljømærkning

Picture of Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Vi er omgivet af kemiske stoffer i de ting, vi omgiver os med. Forskerne har en mistanke om, at det kan være de kemiske stoffer, der er med til at skabe et øget antal af kræftsygdomme, allergi og fertilitetsproblemer. For at undgå skadelige kemiske stoffer er det vigtigt at være opmærksom på de produkter, vi bruger på kroppen – plejeprodukter og tøj, da kroppen kan optage kemiske stoffer.

Det er særlig vigtigt at være opmærksomme overfor produkter til børn, da børn er mere følsomme end voksne overfor de kemiske stoffer. Imidlertid kan farlige stoffer også overføres til fostre under graviditeten, så det er også vigtigt, at voksne er bevidste om stoffernes virkninger. Nogle forskere mener, at de kemiske stoffer kan forårsage skader på børns nervesystemer og på den måde være kilden til forskellige adfærdssygdomme.

En jungle af produkter

Forskerne er langt fra færdige med at afdække de forskellige kemiske stoffers skadesvirkninger, og derfor er det også vanskeligt at lovgive imod stofferne. Man skal nemlig kunne bevise, at et stof er skadeligt, før man kan forbyde det.

Dette gøres ekstra besværligt af, at nogle stoffer ikke er skadelige i sig selv, men kan være det, hvis det indgår i en sammenhæng med andre stoffer. Indtil der foreligger beviser, er det således overladt til den enkelte forbruger at guide sig selv igennem en jungle af produkter. Og selvom man har de bedste intentioner om at købe de mest sunde og naturlige produkter, så kan det mildest talt forekomme ret uoverskueligt!

Blomsten og Svanemærket

Der findes flere forskellige typer miljømærkning, men de eneste to miljømærkninger, der er officielt godkendt i Danmark er det europæiske mærke, Blomsten, og det nordiske Svane-mærket. Produkter, der er mærket med det økologiske Ø-mærke, er ikke altid en garanti for uskadelige stoffer. Økologiske produkter kan sagtens indeholde naturlige parfumestoffer, der kan være lige så skadelige som kemiske.

www.ecolabel.dk : Miljømærkning Danmarks hjemmeside. Her kan man få et overblik over, hvilke produkter, der besidder Blomsten og Svane-mærket. Der er oversigter over lotion, bleer, babyolie, shampoo, babymad osv.

www.astma-allergi.dk : Astma og Allergi Forbundets hjemmeside. Her bla.a et leksikon, hvor man kan slå alle kemikalier op.

www.videncenterforallergi.dk : Videnscenter for Allergis hjemmeside. Informationer om allergi

www.mst.dk : Miljøstyrelsens hjemmeside. Ny viden omkring miljø.

www.fbr.dk : Forbrugerrådets hjemmeside.

www.taenk.dk : Forbrugerrådets blad med artikler om tests og ny viden angående produkter.

www.foedevarestyrelsen.dk : Fødevarestyrelsens hjemmeside.

www.okologi.dk : Økologisk Landsforenings hjemmeside.

Læsning om dette emne: Familie uden kemi af Tino Rabe Tønnesen og Lene Midtgaard