Gode råd om jerntilskud i din graviditet

jerntilskud når du er gravid

Jern – hvilket tilskud skal du vælge under din graviditet

Jerntilskud? Under graviditeten øges dit blodvolumen og kroppen går i gang med at producere en masse nye røde blodceller. Derfor stiger dit jernbehov og de fleste kvinder vil have behov for at tage et ekstra tilskud af jern, for at undgå jernmangel under graviditeten. Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor gravide at tage et tilskud af jern fra 10. graviditetsuge.

Men hvilket tilskud skal du vælge og hvad skal du tage hensyn til? Og kan man få et tilskud, der ikke giver mavegener?

Der er forskel på jernpræparater

Den officielle anbefaling fra Sundhedsstyrelsen lyder på 40-50 mg jern fra 10. graviditetsuge. Men der er ikke nogen yderligere anbefalinger om, hvilken kilde jernet skal være fra og det er rigtig ærgerligt, for jern er ikke bare jern. Hvis du vender bøtterne med jern om i forretningerne, vil du se, at produkterne er meget forskellige.

I traditionelle jerntilskud er jernatomet ofte bundet som et salt, og bag på kosttilskuddet kan du se kemiske navne som “ferrous sulfat” og “ferrous fumarate”. Disse salte gør det svært at optage jernet og giver de kendte symptomer som forstoppelse, kvalme, oppustet mave og mavepine. Da man som gravid i forvejen er ekstra påvirkelig og maven nemt kan gå i stå, er det en fordel at gå efter et skånsomt jernprodukt, som samtidig er let optageligt.

Jern bundet til en aminosyre

Det er videnskabeligt bevist, at jernkilden med det kommercielle navn Ferrochel, giver færre mavegener end jernsalte. Det skyldes blandt andet den bedre optagelighed. Studier på gravide danske kvinder viste en 2-4 gange så høj optagelighed med Ferrochel, som med traditionelle jerntilskud.

Derfor kan du med et jerntilskud, indeholdende Ferrochel, tage en mindre dosis jern, men få den samme effekt. Du kan nøjes med 25 mg i stedet for 50 mg. Det er positivt på flere områder, dels at du undgå mavegener og dels at bakterierne i tarmene ikke bliver eksponerede for høje mængder jern – de dårlige bakterier i tarmene elsker nemlig jern.

Ferrochel er som nævnt det kommercielle navn, og den kemiske betegnelse er keleret jern eller ferrobisglycinat, kært barn har som bekendt mange navne. Men det betyder altså, at jernatomet er bundet til en aminosyre, hvilket giver større biotilgængelighed og dermed øget optag og færre gener så som kvalme, oppustethed, forstoppelse, mavepine.

Tag tilskuddet når det passer dig

Ud over at være mere skånsomt har jern bundet til en aminosyre også den fordel, at det ikke reagerer sammen med andre næringsstoffer. Du har sikkert hørt, at du skal tage jern mellem måltiderne, eller inden du skal sove. For rigtig mange gravide betyder det desværre, at de glemmer at tage deres tilskud.

Keleret jern reagerer ikke på de andre komponenter i kosten, og du kan derfor tage det sammen med måltidet og dine andre kosttilskud. Hvis du skal gøre det ekstra godt, kan du vælge producenter, der bruger long-term-release. Det betyder,at tabletten er behandlet på en måde, så den går i opløsning senere i tarmen og derfor har så lille interaktion med maden som muligt – dette sikrer igen et øget optag.

Her finder du kelerede jerntabletter med long-term-release

Hvis du gerne vil sikre dig, at din jern er keleret og har en long-term-release, kan du købe dit jern og dine vitaminer hos Zentabox.dk. Her er du nemlig sikret, at du på bedste og mest skånlige vis følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger, når det kommer til vitaminer før og under din graviditet.

Af Karen Lindegaard Lauterlein
Cand. Scient. Klinisk Ernæring

Om forfatteren

Jordemoder Berit

Jordemoder Berit

Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun Gravidklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.

Prøv Gravidklubben gratis

Få jordemoderhjælp, kurser, e-bøger, lynguides, ugentlige live sessioner – ALT SAMMEN FOR GRAVIDE OG NYBAGTE FORÆLDRE

Læs mere om Gravidklubben her eller prøv den gratis i 7 dage

Halvårligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 99,- / MÅNED Betal kr. 595,- nu og spar 50% ift. et månedsmedlemskab
  • Personlig sparring med jordemoder Berit
  • Få kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser
Anbefalet

Månedligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 199,- / MÅNED Betal kr. 199,- pr. måned du er medlem
  • Personlig sparring med jordemoder Berit
  • Få kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser

Seneste artikler