HCG hvad er det og hvad bør tallet være?

Hvad er HCG?

HCG (Human Chorionic Gonadotropin) er et hormon som produceres ved graviditet,  og kaldes derfor også graviditetshormonet.

Det produceres af moderkage-cellerne og produktionen starter allerede inden det befrugtede æg har sat sig fast i livmoderen. Hormonet er også kendt som det graviditetsbevarende hormon. Det er det fordi det virker ved at give besked til hypofysen i din hjerne om, at den sædvanlige menstruationscyklus skal stoppes.

HCG som markør for din graviditet

Hormonet HCG kan kan måles i urin og blodprøve. Det kan måles i serum i blodet allerede 9-10 dage efter at ægget er blevet befrugtet, og det kan måles i urinen allerede 14 dage efter ægget er befrugtet.

Det er de færreste som i dag får taget en blodprøve for at se om de er gravide. Langt de fleste bruger en hjemmetest til at af- eller bekræfte en mulig graviditet. Dette gøres som bekendt via en urinprøve.

Der findes mange forskellige udgaver af graviditetstest. Muligheden for hvor tidligt en graviditetstest kan udføres kan variere fra test til test, men fælles for dem alle er, at jo længere du er henne jo mere sikre er de. Derfor kan det være en god ide at vente med at tage en graviditetstest til et par dage efter du burde have haft din menstruation.

Måling af HCG i blodet

Hvis du af de ene eller anden grund får målt hvor meget HCG du har, giver det for rigtig mange anledning til bekymring. Niveauet kan variere fra kvinde til kvinde, og både et for højt, men også for lavt, niveau, kan have betydning for om der er grund til bekymring.

Målet af HCG i dit blod kan være en indikator for, om alt er som det skal være med din graviditet og det voksende barn i din mave. HCG niveauet kan også være en indikator for om du er gravid med mere end et foster, samt om du er ved at abortere.

Her ser du et skema som viser hvordan HCG niveauet bør ligge. Vær opmærksom på at tallene gælder for en graviditet med et enkelt barn, og at det er vejledende idet niveauet kan være individuelt for kvinde til kvinde.

Tabel over hcg niveau
Tabel over hCG niveau hos gravide

Hvad kan forårsage højt eller lavt HCG niveau?

Herunder kan du se hvad der kan være årsag til henholdsvis for højt og for lavt HCG niveau. Men husk at tabellen blot er vejledende og at du altid bør rådføre dig med en læge eller jordemoder, hvis du bliver bekymret over det målte niveau af HCG.

Lavt niveau kan være tegn på flere forskellige ting:

 • Forkert beregning af graviditetens længde
 • Graviditet uden for livmoderen
 • Tom graviditets sæk

Højt niveau kan være tegn på flere forskellige ting: 

 • Forkert beregning af graviditetens længde
 • Molar graviditet
 • Flerfoldsgraviditet (tvillinger mm)

Sammenhæng med graviditetskvalme

Man ved ikke præcis hvorfor gravide kvinder får kvalme, men man mener at der er en sammenhæng mellem det høje niveau af HCG i kroppen og den kvalme som mange gravide døjer med. Dermed kan der også være en tendens til, at gravide med et meget højt niveau af HCG, kan have mere graviditetskvalme end hvis niveauet ikke var så højt.

Omvendt betyder det dog ikke, at dit niveau af HCG er lavt, hvis du ikke har graviditetskvalme.

Om forfatteren

Jordemoder Berit

Jordemoder Berit

Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun Gravidklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.

Prøv Gravidklubben gratis

Få jordemoderhjælp, kurser, e-bøger, lynguides, ugentlige live sessioner – ALT SAMMEN FOR GRAVIDE OG NYBAGTE FORÆLDRE

Læs mere om Gravidklubben her eller prøv den gratis i 7 dage

Halvårligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 99,- / MÅNED Betal kr. 595,- nu og spar 50% ift. et månedsmedlemskab
 • Personlig sparring med jordemoder Berit
 • Få kurser, konsultationer, e-bøger mm.
 • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser
Anbefalet

Månedligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 199,- / MÅNED Betal kr. 199,- pr. måned du er medlem
 • Personlig sparring med jordemoder Berit
 • Få kurser, konsultationer, e-bøger mm.
 • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser

Seneste artikler