Graviditetssukkersyge
Flere og flere gravide undersøges for graviditetsbetinget sukkersyge.

Hvad er graviditetssukkersyge?

Picture of Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Graviditetssukkersyge, også kaldet graviditetsbetinget sukkersyge eller GDM (gestationel diabetes mellitus), er en tilstand som berører rigtig mange graviditeter i Danmark i dag, selvom blot 2-3 procent af alle gravide udvikler sukkersyge i graviditeten. Årsagen er, at rigtig mange gravide undersøges for om de har udviklet graviditetsbetinget sukkersyge.

I artiklen her kan du læse mere om hvad GDM er, om du skal undersøges for GDM og hvordan du forholder dig, hvis du er bland de 2-3% som rammes af GDM.

Hvad er graviditetssukkersyge?

En graviditet påvirker dit sukkerstofskifte. Det betyder, at alle gravide i den sidste halvdel af graviditeten producerer 50-60% mere insulin end normalt. For langt de fleste sker det helt automatisk, at kroppen har lavet en naturlig justering, som passer til den gravide krops behov.

For nogen kvinder gælder det imidlertid, at kroppen ikke producerer nok insulin under graviditeten og dermed opstår sukkersygen, som på den måde er betinget af graviditeten.

Jordemoder Berit anbefaler Forevig Liv

Når der ikke er tilstrækkelig insulin i kroppen, kan kroppen ikke udnytte det sukker, som indtages og der vil ophobe sig sukker i blodet, som også i nogle tilfælde vil udskilles med urinen. En ophobning af sukker i blodet, vil føre til en øget risiko for, at dit barn vokser sig alt for stor. Barnet vil også risikere at få et alt for lavt blodsukker efter fødslen, fordi det har fået meget sukker i graviditeten og derfor producerer mere insulin end nødvendigt efter fødslen. Heldigvis regulerer barnet det selv, men den lille kan få behov for ekstra mad i reguleringsprocessen.

Hvis du har udviklet graviditetssukkersyge, er der øget risiko for, at din krop også kan udvikle svangerskabsforgiftning, hvorfor der skal holdes mere øje med dig i graviditeten, hvis du har udviklet graviditetsbetinget sukkersyge. Det er årsagerne til, at screening for GDM er vigtigt i din graviditet.

Har du udviklet GDM, skal du også være opmærksom på, at risikoen for at udvikle sukkersyge senere i dit liv, er stærkt forøget, idet 20-40% med alderen udvikler det, som kaldes for gammelmandssukkersyge.

Hvem skal undersøges for graviditetssukkersyge?

Der er en række ting, som vil være afgørende for, om du skal undersøges yderligere for GDM i din graviditet. Tingene er som følger:

  • Hvis du tidligere har haft GDM
  • Hvis du havde et BMI lig med eller større end 27, inden du blev gravid
  • Hvis der er type 1 eller 2 sukkersyge hos dine forældre, bedsteforældre, søskende eller egne børn
  • Hvis du tidligere har født et barn, som vejede mere end 4,5 kg
  • Hvis du har PCOS (polycystisk ovariesyndrom)
  • Hvis du venter mere end et barn
  • Hvis du har sukker i din urin

Hvis du kan sige ja til en af de 7 ovennævnte tilstande, skal du undersøges yderliger for, om din krop er i risiko for at udvikle graviditetsbetinget sukkersyge.

Hvis du tidligere har haft sukkersyge, venter mere end et barn, eller kan sige ja til mere end en af de ovenstående punkter, skal du undersøges flere gange i din graviditet, for om en sukkersyge er under udvikling. Til gengæld er der chance for, at du slipper for yderligere undersøgelse, hvis du tidligere i denne graviditet, har fået udført en undersøgelse for graviditetsbetinget sukkersyge, som viste at dine sukkertal var normale.

Hvis du for eksempel har sukker i din urin ved en kontrol i graviditeten, skal du hurtigst muligt sendes til yderligere undersøgelse, med mindre du inden for de sidste 4 uger, har fået foretaget en undersøgelse for GDM, som viste at alt var normalt.

Ellers er det typisk sådan, at dig der skal undersøges for GDM flere gange, vil blive undersøgt første gang imellem uge 10-20 i graviditeten, og igen i uge 24-28.

Hvis du "kun" skal have foretaget en undersøgelse, vil den typisk finde sted imellem uge 24-28.

Hvordan undersøger man for Graviditetssukkersyge?

Hent vores app og få fri adgang til alle artikler

Pt. kun for iPhone

eller opret dig her nu og få adgang i 7 dage

Samtidig får du Live Sessioner, en personlig side der følger din graviditet og ugentlig GravidGuide fra jordemoder Berit. Både på web og i app.

Allerede medlem? Log ind her

Resten af artiklen er tilgængelig for betalende medlemmer.
Du kan se mere på vores hjemmeside.

Opret et gratis medlemskab

og få ugentlige gravidmails, din personlige gravidside og live sessioner samt 7 dages adgang til alle artikler.

Tilmelding Level1