Huskeliste over babyudstyr

Det kan virke meget uoverskueligt at købe ind til sit ufødte barn. Især som førstegangsforældre kan man have svært ved at afgøre, hvad der er absolut nødvendigt, og hvad der er et supplement. De forskellige babybutikker indeholder så mange forskellige produkter, at det ikke er til meget hjælp at gå sig en tur her. Man bliver bare rundtosset af alle de muligheder, og ifølge en måling foretaget af Forbrugerstyrelsen, så køber 35% af vordende forældre babyudstyr, de aldrig får brug for.

Et er, hvad man har behov for, et andet er, hvad man har lyst til at købe. Mange kvinder er i dag i 30erne, når de får deres første barn. De har luft i økonomien, og de har måske en længe opsparet trang efter at blive mødre eller fædre. Når de så bliver gravide, så køber de alt det, de har lyst til, fordi de har råd og lyst til det. Det er der ikke noget forkert i, så længe der ligger et bevidst valg bag.

Det er imidlertid ikke så hensigtsmæssigt, hvis man får købt for meget babyudstyr, fordi man er forvirret, eller fordi sælgerne i babybutikken råder en til det. Derfor følger nu en vejledende liste til, hvad der er grundlæggende nødvendigt at anskaffe sig i forbindelse med det første barn.

Indkøbsliste

Stofbleer

Stofbleer kan bruges til mangt og meget. De er gode til at lægge under baby på puslebordet og til at lægge over tøjet under amning, så baby ikke gylper på dit tøj. De er også rigtig bløde og kradser ikke, hvilket skumklude godt kan gøre på babyens sarte hud. Det er en god ide at klippe et par stofklude i mindre firkanter og bruge dem som vaskeklude. De mindre klude kan både bruges til badet eller til skiftningen. Man kan også bruge en stofble som varmepude (du skal bare gøre den våd, putte den i en pose og varme den i mikroovnen). Så stofbleer skal du nok få brugt.

Bodystockings

Bodystockings i str. 50, 56 eller 62. Det er meget forskelligt, hvor store nyfødte babyer er, så pejl dig frem til den rigtige størrelse ved hjælp af din jordemoders vægtskøn. Og ellers køb ikke for mange i str. 50, for babyen vokser hurtigt. Antallet af bodystockinger, der er nødvendige, er nok omkring en 6-8 stykker.

Engangsbleer

Engangsbleer str. nyfødt. Køb ikke for mange pakker ind på forhånd, da baby hurtigt vokser sig større.

Babydyne

Babydyne – nogle foretrækker 2, men det er ikke strengt nødvendigt.

Lift og madras

Lift og madras – er uundværlige. I dag kan man få mange forskellige former for lift. Nogle bruger en babynest andre en voksipose.

Barnevogn – kan godt købes efter fødslen. Men da er det måske svært at overskue en tur til babyforretningen med en nyfødt.

Autostol

Autostol – er selvfølgelig en “must have”, hvis du er i besiddelse af en bil.

Sengetøj

Sengetøj – 2 sæt er gode at have, og 2 lagener.

Puslepude

Puslepude (og puslebord, hvis du har plads) – man kan strengt taget godt pusle baby uden et puslebord, men man skal tænke på, hvor meget tid der kommer til at forløbe med denne aktivitet. Så det er vigtigt at stå i den rigtige højde, så man ikke belaster ryggen for meget.

Babytøj

Babytøj – er jo smag og behag. Men en 5-6 gode bomuldsheldragter i starten er en god ide at have på lager. Baby skelner jo ikke mellem dag og nat og sover det meste af tiden i starten, så det er vigtigt, at tøjet er behageligt at ligge i og ikke fuld af knapper og lynlåse. Samtidig er der mange, der godt kan lide at give tøjgaver til babyen, og gerne i de små søde størrelser.

Læs også...
Baby shower

Natdragter

Natdragter – et par stykker. Baby vokser hurtigt ud af de små numre.

Ammeindlæg

Ammeindlæg – det er svært at vide, om de bliver nødvendige eller ej, men det er en god ide at have købt nogen for en sikkerhedsskyld.

Amme-bh

Amme-bh – det er uundværligt med et par gode amme-bh’er for baby bliver ustandseligt sulten, og så skal det bare være nemt at lukke op for jungerne. På nogle hospitaler kan man købe en rigtig blød amme-bh. Den er god at bruge lige efter fødslen, hvor brysterne godt kan være rigtigt ømme. Amme-bh’ens størrelse er svær at vide sig sikker på, inden man har født, så vent til du har født.

Strømper

Strømper – det er næsten umuligt for babyer at beholde strømperne på, så køb i stedet heldragter med fødder eller strømpebukser.

Overtøj

Overtøj til årstiden – tænk på at baby som regel er pakket ned i liften eller autostolen under en dyne. Så baby behøver ikke det helt store overtøj. Hvis det er en kold årstid, er det dog en god ide at have en varm heldragt.

Hue

Hue – en hue er et must, selvom det er sommer. En tynd bomuldshue beskytter også babyens sarte hoved mod solstråler.

Ammepude

Ammepude – for nogle er en ammepude en stor hjælp i begyndelsen, men sofaens puder kan også sagtens bruges.

Babybadekar

Babybadekar – er en god ting. Baby behøver ikke bad mere end en til to gange om ugen. Babyens sarte hud kan ikke klare mere.

Sikkerhedsvatpinde – god ide til rensning efter badet. Der kan let sætte sig nuller og mælkerester i de små ører.

Pusletaske

Pusletaske – det er en god ting at have. Når man er på farten, er der en del ting, man er nødt til at have med sig. Og en velpakket pusletaske er guld værd.

Babyalarm

Babyalarm – er ikke nødvendigt det første stykke tid, hvor man sjældent lader sin baby ude af syne. Den kan være en god hjælp senere hen, når baby får et fast sovemønster og måske sover udenfor i barnevognen.

Eventuelt:

Sutteflaske

Sutteflaske – kan blive nødvendigt, hvis amningen ikke fungerer. Så kan den købes i supermarkeder og babyforretninger. En sutteflaske er selvfølgelig nødvendig, hvis det på forhånd er bestemt, at barnet ikke skal ammes.

Brystpumpe

Brystpumpe – er rar til at regulere brysternes indhold af mælk i starten, hvor de kan være meget ømme. Det er rart at kunne tage lidt af presset, inden baby lægges til, så er det lettere for baby at få fat om brystet. Du finder ud af, om du får brug for en et par dage efter fødslen, og så kan din partner hurtigt smutte ned og købe en i babyforretningen.

Sutter

Sutter –Det er to forskellige sutteteknikker, barnet benytter til sut og bryst, og sutten kan forvirre barnets start på amningen. Sundhedsstyrelsen fraråder brugen af sutter før amningen er fuldt etableret, hvilket den oftes først er et par uger efter fødslen. Det er derfor ikke nødvendigt at du på forhånd køber sutter.

Seng/vugge

Seng eller vugge – baby kan sagtens sove i sin lift i lang tid, men en lille seng eller vugge kan være rar at have ved siden af sin egen seng, så baby ligger i samme højde som mor. Det gør det nemmere at kigge til den lille uden at skulle ud af sengen om natten.