Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder Berit 25+ online videokurser online videokonsultation
Gravid.dk på Trustpilot

Hormonforstyrrende stoffer og mærkninger

Hormonforstyrrende stoffer og mærkninger
Hvad nytter det at regulere babylegetøj, hvis der allerede i fosterstadiet sker skader’, siger politiker Karen Ellemann.

Hvad nytter det at regulere babylegetøj, hvis der allerede i fosterstadiet sker skader’, siger politiker Karen Ellemann.

Viden om hormonforstyrrende stoffer er begrænset

Vores viden om hormonforstyrrende stoffers påvirkning på det lille barn i maven er fortsat begrænset. Af den årsag anbefaler Miljø- og Fødevareministeriet et forsigtighedsprincip, når det kommer til gravide og kemi.

Læs mere om hvordan du beskytter dit barn i maven bedst muligt for unødig kemi.

De hormonforstyrrende stoffer er blandt andet under mistanke for at kunne påvirke fertiliteten hos drengefostre og mistænkes også som grunden til sygdomsudvikling senere i livet. Man kan ikke helt undgå tungmetaller, allergener og mistænkte hormonforstyrrende stoffer i vores hverdag, men det anbefales at følge nedenstående 7 råd.

  • Undgå tobaksrøg
  • Drik ikke alkohol
  • Gør rent og luft ud
  • Køb miljømærket
  • Minimer kemikaliekontakt
  • Spis varieret
  • Minimer medicinindtaget

Du kan læse mere om de 7 råd her

Cocktail-effekten

Vi er dagligt i berøring med mange forskellige stoffer og vi ved ikke ret meget om, hvad der sker, når stofferne kombineres – den såkaldte cocktail-effekt.

Vores viden omkring hormonforstyrrende stoffer er præget af stor usikkerhed og selvom regeringen ihærdigt forsøger at blive klogere og for eksempel  prøver at finde ud af, om der er en sammenhæng mellem disse stoffer og udviklingen af kræft, fedme, diabetes samt fertilitet, er man endnu ikke nået til bunds i de enkelte stoffer.

Hvordan skal vi forældre og forbrugere så navigere, når der er så meget usikkerhed omkring disse stoffer og deres skadelighed? Hvilke mærkninger skal vi vælge, og hvad fortæller mærkerne os egentlig?

Er øko-mærkning lig med et fornuftigt valg til din baby?

Der er efterhånden en jungle derude af mærkninger af forskellig art. Men er mærkningerne automatisk lig med et fornuftigt valg af tøj, legetøj, mad, sæbe og bleer til din baby?

Hvordan gavner mærkerne dit barn og dig?

Man kan sige, at mærkningerne opererer inden for forskellige felter. Et produkt, der er øko-mærket, betyder ikke, at det ikke spiller en rolle for dig og dit barns sundhed. Pesticider kan påvirke det ufødte barn sådan, at de for eksempel kan skade kønsorganerne. Pesticider kan også påvirke væksten og udviklingen af børns hjerner.

Astma-Allergi Danmark koncentrerer sig om de ydre ting, vi smører på kroppen, mens øko-mærket handler om de ting, vi putter i munden. Og det er lige så vigtigt.

Oversigt over aktuelle mærker

Her har du en oversigt over nogle aktuelle mærkninger for dig og din baby, så du bedre kan finde ud af, hvilke krav du lægger vægt på, når du skal købe ind:

Astma-Allergi Danmark

Mærke: Blå krans

Astma-Allergi Danmark

Producenterne af varen skal betale et vis procentdel af omsætning på varer med mærket pr. år

Astma-Allergi Danmark arbejder for at forebygge og informere om astma, allergi og eksem

Astma-Allergi Danmark vurderer kun produkter, der er i kontakt med huden. Ikke biler, vaskemaskiner, kød, o.lign.

Hvis ikke, du har mulighed for at købe produkter med den blå krans, skal du fokusere på disse 4 punkter for at undgå astma, allergi og eksem:

1. Minus parfume: undgå ord som parfume, fragance, aroma

2. Minus farve: undgå CI+nogle tal (CI = Colour Index)

3. Minus Benzylalkohol: allergifremkaldende parfumestof (kan optræde i produkter, der hævdes at være parfumefri, så tjek ingredienslisten)

4. Liste over 26 stoffer, der er på EU’s liste over allergifremkaldende stoffer.

Økologi

Mærke: Det røde Ø

Statskontrolleret økologi i overensstemmelse med EU’s regler om økologi med enkelte danske særregler.

Det koster ikke noget at få det Det røde Ø-mærke, hvis dit produkt opfylder kravene.

Økologi handler om at undgå rester af (pesticider) sprøjtegifte, tilsætningsstoffer og farvestoffer i vores mad, medicin og mange andre produkter, der er udviklet af planter og dyr.

Det er bevist, at der findes rester af pesticider/sprøjtegifte i 50% af ikke-økologisk frugt.

Svanen og blomsten

Mærke: Svanen – den nordiske miljømærkning

Mærke: Blomsten – den europæiske miljømærkning

Miljømærkning Danmark

Ecolabel.dk

Det koster penge for producenten at få Svanen- eller Blomsten-mærket på et af sine produkter.

Arbejder for at beskytte miljøet, sikre god kvalitet af varen og minimere indholdet af sundshedsskadelige stoffer.

Du kan læse mere om hormonforstyrrende stoffer og graviditet her

Del artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
Jordemoder Berit
Jordemoder Berit
Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun medlemsklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.
Andre læste også:
Igangsættelse af fødslen
Fødsel
4 metoder til igangsættelse af fødslen

Igangsættelse af fødslen overvejes blandt andet ud fra terminsdatoen I Danmark er der retningslinjer for, hvornår man vil tilbyde en igangsættelse. Hvilken metode der bliver brugt til igangsættelse er en individuel vurdering. I artiklen kan du læse mere om igangsættelse af fødslen, samt mulige metoder.

Jordemoderkonsultation online, lige når du har brug for det
Gravid
Derfor bør din jordemoder give dig tryghed hver gang?

Måske kender du følelsen af at din jordemoder har travlt, når du er til jordemoderkonsultation i det offentlige? Hvis du gør, er det meget forståeligt. En jordemoder konsultation hos en jordemoder, som er tilknyttet det hospital, hvor du skal føde, har typisk kun mulighed for at bruge 20