Graviditetsbetinget leverkløe
1-3% gravide kvinder vil opleve graviditetsbetinget leverkløe.

Graviditetsbetinget leverkløe

Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Graviditetskløe

Under graviditeten er der mange gravide, der udvikler kløe. Det kan være almindelig kløe, men der kan også være tale om graviditetsbetinget leverkløe. Her får du en forklaring på hvad det er og hvordan man behandler det.

Helt almindelig kløe på fødder, hænder, ben og maven, kan være rigtig irriterende. De fleste oplever kløen, fordi der under graviditeten er en større risiko for, at huden udtørrer, ligesom kroppen under graviditeten kræver meget væske for at trives. Så et godt råd er at drikke rigeligt. Det kan også have en god og lindrende effekt at smøre det kløende område ind i en fed creme.

Vær dog altid opmærksom på, at kløen også kan have en anden årsag under graviditeten. Og den er langt værre. Det drejer sig om leverbetinget graviditetskløe.

Årsag og forekomst

Årsagen til leverbetinget graviditetskløe er ukendt. Man ved dog, at forekomsten af sygdommen er langt større, med en hyppighed fra 4-27%, i asiatiske og sydamerikanske lande end i Skandinavien, hvor hyppigheden er nede på 1-3% af de gravide. Der er altså ikke ret mange danske kvinder, der oplever leverbetinget graviditetskløe.

Oftest udvikles leverbetinget graviditetskløe i sidste trimester af graviditeten. Symptomerne er kløe, der først viser sig på fodsålerne og i håndfladerne, og siden breder sig til resten af kroppen. Dette kan minde om noget, som mange gravide oplever, men udover kløen er kendetegnet ved sygdommen, at den gravides levertal stiger til det 2-3 dobbelte af normalen. Nogen gange ses en stigning til det 10 dobbelte af normalen. Derfor er det vigtigt, hvis du oplever kløe, der breder sig fra håndflader og fodsåler til resten af kroppen, at du tager kontakt til din læge eller jordemoder, som kan undersøge, om du har graviditetskløe. Du vil blive undersøgt ved hjælp af en blodprøve, og hvis du er i slutningen af din graviditet, vil undersøgelsen blive suppleret med en hjertelydskurve af dit barn. Nogle gravide med leverbetinget graviditetskløe oplever også, at deres urin bliver mørk.

Behandling

Leverbetinget graviditetskløe kan behandles med Ursofalk. Sygdommen forsvinder dog ikke, før du har født. Hvis du har leverbetinget graviditetskløe, kan der hen mod slutningen af graviditeten blive tale om, at du får fødslen sat i gang.