Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder Berit 25+ online videokurser online videokonsultation
Gravid.dk på Trustpilot

Derfor skal du huske solcreme under din graviditet

Bedste solcreme til gravide
Læs om hvordan du kan undgå mørke pletter på huden.

Solcreme er noget, vi alle skal huske at bruge i den søde sommertid. Men grundet de mange hormonelle forandringer som sker i din gravide krop under, er det ekstra vigtigt, at du husker at bruge solcreme til at beskytte din hud, hvis du opholder dig i solen, ellers risikere du at få mørke pletter på huden. Læs mere om hvordan du undgår dette.

Hormonelle pigmentforandringer

Under en graviditet sker der mange forandringer i kroppen, blandt andet sker der en øgning af hormoner i din krop. Denne øgning af hormoner kan betyde, at du kan få mørke plamager/forandringer i ansigtet eller andre steder på kroppen. Dette kaldes for pigmentforandringer. De opstår, fordi ændringen i hormonerne får pigmentcellerne i huden til at være mere følsomme over for solens ultraviolette sollys. Når huden udsættes for sollys, vil pigmentcellerne producere mere farvestof i huden med mørke pletter til følge.

Dermed kan de hormonelle pigmentforandringer altså fremprovokeres, hvis du tager solbad. Du bør derfor undgå at udsætte dig selv for direkte solbadning.

De mørke pletter eller pigmentforandringerne er ganske ufarlige, men kan have stor kosmetisk betydning for den enkelte. For nogle gravide kvinder forsvinder disse pigmentforandringer mere eller mindre, når de har født, men for andre ses forandringerne i huden resten af livet og blusser tydeligere op, når huden igen udsættes for solens stråler.

Beskyt dig mod solen

Selvom du undgår at dyrke solen i form af direkte solbadning, kan du ikke undgå solens stråler fuldstændig. Derfor er det vigtigt, at du altid sørger for, at du beskytter din hud så godt som muligt. Det kan du gøre ved at benytte en solcreme med en høj solfaktor. På denne måde kan du helt undgå, eller i hvert fald mindske, de mørke pigmentforandringer, som du måske ellers vil få i dit ansigt eller andre steder på kroppen under din graviditet.

Hvis der skal være tale om en høj solfaktor, skal din solcreme minimum være faktor 15, hvis du er i Danmark. Hvis du er meget lys i huden, eller hvis du rejser sydpå, skal din solcreme helt op og være minimum faktor 30.

Du kan også med stor fordel vælge at benytte en solhat og bluser/skjorter med lange ærmer samt undgå bukser med korte bukseben. På den måde sikrer du at undgå, at solens stråler vil giver dig pigmentforandringer.

Men da det kan være svært at undgå solen helt, når du er gravid, bør du bruge solcreme på din krop. Men hvilken solcreme er et rigtigt og fornuftigt valg til at beskytte huden bedst muligt mod solens stråler, og samtidig undgå at du udsætter kroppen og din lille baby i maven for unødig kemi?

Vælg den rigtige solcreme

Når du som gravid skal vælge en solcreme, er det vigtigt, at du tænker over indholdsstofferne i solcremen. Det er nemlig ikke helt uden betydning for dig selv og din baby, hvad du vælger at smøre din krop ind i.

Mange tror fejlagtigt, at en økologisk solcreme er det rigtige valg, når det kommer til at undgå allergifremkaldende stoffer. Men faktum er, at økologiske cremer ikke er lig med, at du undgår allergifremkaldende stoffer.

Hvis du vil undgå at smøre din gravide krop ind i solcremer med overflødige indholdsstoffer, kan du her finde et bud på en rigtig god solserie fra Nilens Jord, en solserie jeg som jordemoder gerne vil anbefale. Med denne serie, kan du som gravid være sikker på, at både du selv og din baby undgår kontakt med allergifremkaldende og hormonforstyrrende stoffer.

Hvis vi ser nærmere på denne her specifikke solserie, har Nilens Jord valgt at benytte et såkaldt kemisk solfilter. Det betyder, at cremen består af et solfilter, som virker ved at absorbere UV-strålerne og omdanne dem til varme. Det betyder, at du undgår en creme som er svær at smøre ud og efterlader et hvidligt skær på din hud. Ydermere er filtrene i disse solcremer blevet valgt ud fra deres minimale risiko for at give allergi og fordi de er blandt de mest miljøvenlige solfiltre.

Og så er alle solcremer fra Nilens Jord vandfaste, hvilket også gør dem yderst velegnede til brug på dine børn. Selvom det selvfølgelig skal understreges, at du bør undgå at udsætte dit barn for solstråler, så vidt det er muligt.

International certificering fra AllergyCertified.

AllergyCertified er en international certificeringsorganisation, faktisk er det verdens første og eneste som certificerer hudpleje- og makeupprodukter. Hvis du bruger produkter, som har et stempel fra certificeringsorganisationen, sikrer du dig, at hver eneste ingrediens i produktet er nøje gennemgået og risikovurderet. På den måde ved du, at der er mindst mulig risiko for, at der opstår allergi.

En lang række produkter fra Nilens Jord, har fået en international certificering fra AllergyCertified, hvilket også gælder deres solserie.

Nilens Jord – hvis du vil undgå kemi og unødige stoffer

Hos Nilens Jord er fokus på ingredienserne rigtig vigtig. Der tilsættes ikke unødvendige indholdsstoffer og der bruges kun ingredienser, som bidrager til at højne kvaliteten på deres produkter. Det gør de, fordi du som forbruger er i højsæde, når Nilens Jord udvikler deres produkter.

For eksempel bruges der aldrig parfume, æteriske olier eller andre stoffer, der mistænkes for at være hormonforstyrende eller allergifremkaldende i deres produkter.

Faktisk er det sådan, at EU har lavet en liste på omkring 26 stoffer, som skal deklareres på et produkt, da stofferne kan give kontaktallergi. Men for Nilens Jord stopper deklarationen ikke ved de 26 stoffer.

De har valgt at lave deres helt egen liste, som ud over de førnævnte 26 stoffer, indeholder ca. 170 flere stoffer, som de slet ikke vil have i deres produkter, idet de finder stofferne kritiske i forhold til at være hormonforstyrrende og/eller allergifremkaldende.

Del artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
Jordemoder Berit
Jordemoder Berit
Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun medlemsklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.
Andre læste også:
fødselsforberedelse til mænd
Gravid
Mandens nye rolle som far

At blive far er en lige så stor omvæltning, som det er at blive mor, men omvæltningen kan opleves og takles forskelligt fra mand til kvinde, men også fra mand til mand. Hvordan den enkelte mand bliver som far, kan dermed være meget forskelligt. Læs mere om alt

Vælling fra 4 måneder
Baby
Vælling fra 4 måneder

Det tager ikke ret lang tid at lave hjemmelavet mad til sit barn. Og det giver den store fordel, at du ved præcist, hvad der er i maden. Her får du god inspiration, med opskrifter på vælling til den lille.