Gravid og vegetar

Gravid og vegetar

Det er svært at finde neutral information om graviditet og det at være vegetar eller veganer. Det meste er skrevet med den ene eller anden holdning til emnet. Enten er forfatterne påvirkede af en brændende overbevisning for vegetarisme og er derfor, kan man frygte, subjektive i forhold til det negative, der kan være forbundet med vegetarisme. Og omvendt er der forfattere, der slet og ret dømmer vegetarismen ude i forbindelse med graviditet, og derfor ikke erkender de positive sider, der er forbundet med vegetarisme.

Engang mente man, at barnet fik alle de næringsstoffer, det havde brug for gennem moderens mælk – og derfor var det ikke så vigtigt, hvad moderen spiste under graviditeten. I dag ved man, at mælkens sammensætning af næringsstoffer stammer fra moderens kost. Og derfor er det meget vigtig, at kvinden spiser en varieret og sund kost under graviditet og amning.

I dag er der tilsyneladende ikke meget til overs for vegetarernes overbevisning inden for det danske sundhedssystem. Sundhedssystemet anbefaler den nemmeste, sunde tilgang – og en veldokumenteret viden om vegetarer og graviditet er svær at finde.

Næsten 2,5% af danskerne er vegetarer

En nyere analyse anslår, at ca. 2,4% af den danske befolkning er vegetarer, herunder også de som lever vegansk, og noget tyder på at tallet er støt stigende.

Hvis du er gravid og vegetar eller veganer, kræver det, at du bliver ekstra opmærksom på, hvilken mad, du indtager. Det er vigtigt med den rette sammensætning af fødevarer i kosten under graviditeten, sådan at babyen kan få alt, hvad den behøver.

Protein er vigtigt for fostrets vækst samt dannelsen af moderkagen, og behovet stiger markant i graviditeten. Den primære kilde til protein er kød, så for vegetarer og veganer er det særlig vigtigt, at de sørger for at få nok protein.

I hvilke fødevarer findes de forskellige mineraler og vitaminer:

Protein opnås gennem kød, men for vegetarer er gode proteinkilder mælk, ost, æg, soja mælk, tofu, havregryn, nødder og bønner.


Andre vitaminer og mineraler af vigtighed for alle gravide, og som gravide vegetarer også skal sørge for at få nok af er: jern, kalcium, D-vitamin, folinsyre og B12 vitamin.

Jern findes for vegetarer primært i fuldkornsprodukter, bønner, grønne grøntsager og tørret frugt. Optagelsen af jern i kroppen sikres bedre, hvis det spises sammen med vitamin C. Vitamin C kan for eksempel være frisk frugt og grøntsager.

Alle gravide anbefales et tilskud af jern, og tabletten kan med fordel indtages med en glas friskpresset juice for at sikre optagelsen af jernet bedst muligt.

Kalcium får vegetarer gennem grønne grøntsager, mandler, sesamfrø, tahini, komælk, tofu, ost, yoghurt, fuldkornsprodukter og bønner.

Vitamin D fås gennem sollys og mælkeprodukter. Alle gravide anbefales at tage et dagligt tilskud af vitamin D.

Folinsyre eller folsyre. Alle gravide og kvinder, der planlægger at blive gravide, anbefales at tage et tilskud af folinsyre. Udover tilskuddet kan syren findes i grønne bladgrøntsager som for eksempel spinat og grønkål, frugt, peanuts, fuldkornsprodukter.

Vitamin B12 er særdeles vigtigt for barnets trivsel og vækst, og vitaminet findes i mælkeprodukter og æg. Hvis du er veganer og ikke indtager tilstrækkeligt med mælkeprodukt, er det nødvendigt at tage et tilskud af B12. Nogle gange er sojamælk og andre sojaprodukter beriget med B12, men det gælder for alle, at hvis man er i tvivl om man får nok af denne fødevaregruppe, så tag et tilskud af B12.

BabySam