Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder Berit 25+ online videokurser online videokonsultation
Gravid.dk på Trustpilot

Gravid og hvad sker der så?

Gravid hvad så?
Her får du et overbliv over de forskellige ting, du bør vide som gravid.

– en vejledende infoside

Er du gravid? Så er du måske i tvivl om hvad der så skal ske?

Her får du et overblik over hvad der nu skal ske. Alt fra læge til jordemoderkonsultationer. Hvis du har brug for mere information, kan vi anbefale kurset Gravid? Hvad så nu?
Du kan selvfølgelig også tage fat i en af vores jordemødre, som altid står klar til at hjælpe dig igennem din graviditet og fødsel.

Jordemodersamtaler og lægeundersøgelser
Gravid og arbejde
Gravid og arbejdsløs
Gravid og studerende
Kosttilskud
Faderskabsregistrering
Børnepenge / børnechecken

Når du finder ud af, at du er gravid, er der en masse ting, som du skal overveje og tage stilling til. Her har vi samlet en række svar på spørgsmål, du kunne have, når du netop finder ud af, at du er gravid.

Jordemodersamtaler og lægeundersøgelser

Første lægeundersøgelse ligger typisk 6.- 10. uge.

Når du finder ud af, at du er gravid, og står med tanken “Gravid hvad så?” så skal du ringe til din læge og aftale en tid til den første undersøgelse. Herefter sørger lægen for at, give besked til det fødested du ønsker at være tilknyttet. Nogle fødesteder indkalder automatisk til scanning og jordemoder, andre skal man selv kontakte og booke den første scanning.

Spørg din læge til råds første gang, du er til undersøgelse hos ham, eller gå selv ind på din regions hjemmeside. Under ‘Sundhed’ finder du ‘Graviditet og fødsel’, og her står der, hvordan reglerne er, der hvor du bor.

Den første jordemodersamtale ligger typisk mellem 13. uge og 18. uge.

Her kan du læse mere om, hvornår de forskellige samtaler og undersøgelser i graviditeten ligger placeret.

Bliv fulgt i din graviditet af jordemoder Berit. Tilmeld dig babymails og modtag hver uge en informationsrig mail som beskriver hvad der sker for dig og baby i den kommende uge. Du kan altid afmelde dig.

"*" indikerer påkrævede felter

DD dot MM dot YYYY

Gravid og arbejde – hvornår skal du fortælle det?

Ofte når du lige har opdaget nyheden og tænker “gravid hvad så?” behøver du ikke at fortælle det til din arbejdsplads lige med det samme. Reglen er, at du senest 3 måneder før forventet fødsel skal fortælle din arbejdsplads, at du er gravid.

Læs mere om dine rettigheder i forhold til graviditet og arbejde –

Læs mere om graviditet og arbejde her.

Gravid og arbejdsløs

Hvis du er arbejdsløs, når du bliver gravid, og du er berettiget til dagpenge, så kan du modtage såkaldt barselsdagpenge.

Her kan du læse mere om barselsdagpenge.

Hvis du er på kontanthjælp, har du som regel ret til en ydelse tilsvarende til kontanthjælp i en periode svarende til den, lønmodtagere modtager barselsdagpenge.

Men er du på kontanthjælp eller andre sociale ydelser, skal du kontakte kommunen, der kan fortælle dig mere om dine rettigheder.

Gravid og studerende

Hvis du er under uddannelse og modtager SU, når du bliver gravid, så modtager du 12 ekstra SU-klip. Hvis den kommende far er under uddannelse og berettiget til SU, får han 6 ekstra klip.

Reglerne for, hvor meget studielån, du må tage, og hvor meget du må tjene ved siden af din SU ændrer sig, når du har et barn.

Her kan du læse mere om reglerne for SU, når du er gravid og har fået et barn

Får du et barn, mens du er på SU, sker der en række ændringer vedrørende:

Boligsikring – det er muligt, du kan få større tilskud, når du har et barn

Her kan du læse mere om reglerne for boligstøtte

Børnetilskud – det er muligt at modtage børnetilskud, hvis begge forældre er under uddannelse og I har barn/børn. Børnetilskud er afhængig af indkomst.

Læs meget mere om børnetilskud her.

Faderskabsregistrering

Når du bliver gravid skal der registreres en far for dit barn.

Hvis du er gift, så bliver din mand automatisk registreret som barnets far, uden at du behøver at gøre noget.

Hvis du ikke er gift, så skal du senest 6 måneder efter barnets fødsel oplyse, hvem der er far til barnet.

Allerede under graviditeten kan faderen til barnet udfylde og indsende en ‘Omsorgs- og faderskabserklæring’ – som giver faren ret til barsel og til fælles forældremyndighed over barnet. Dette kan sikre faderens rettigheder, i det tilfælde at der skulle ske moderen noget.

Omsorgs- og ansvarserklæringen kan hentes elektronisk her

Kosttilskud

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at kvinder tager et tilskud af folinsyre eller folsyre i 3 måneder op til graviditeten og 3 måneder ind i graviditeten. Ligeledes anbefales det, at gravide kvinder tager D-vitamin tilskud dagligt. Samt et dagligt tilskud af Jern fra graviditetsuge 10.

Hvis du ikke var klar over dette, og ikke har taget kosttilskud er det ikke for sent at starte, når du finder ud af, at du er gravid.

Derudover kan du med fordel begynde at tage en daglig vitaminpille. Hvis den er beregnet på gravide – så får du måske dækket dine behov ind.

Sundhedsstyrelsen har lavet en brochure om sunde vaner før, under og efter graviditet. Her kan du finde mere information.

Du kan se brochuren online her

Børnepenge / Børnecheck / Børne- og ungeydelse

Når du får et barn, og barnet bor hos dig, bliver du berettiget til at modtage børnefamilieydelse. Det kaldes også børnepenge eller børne- og ungeydelse.

Børnepenge udbetales hver 3. måned og hvor meget du får udbetalt afhænger af, hvor mange børn du har.

Fra 2014 er børne- og ungeydelsen gjort indkomstafhængig, således at den aftrappes med 2 pct. af den del af indkomsten, der i 2019 overstiger 782.600 kr. (Grundbeløb i 2010-niveau på 700.000 kr.). Aftrapningsindkomsten svarer til beskatningsgrundlaget for topskat.

Her er børnefamilieydelsens størrelse i 2019:

  • 0-2-årige: pr. kvartal    4.5571 kr. (2019)
  • 3-6-årige: pr. kvartal    3.609 kr. (2019)
  • 7-14-årige: pr. kvartal  2.838 kr. (2019)
  • 15-17 årige: pr. måned   946 kr. (2019)

Læs meget mere om børnefamilieydelsen på Borger.dk

Og så begynder ellers den lange indkøbsliste at forme sig. Få en idé om hvad du skal huske her: Huskeliste over babyudstyr.

Del artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
Jordemoder Berit
Jordemoder Berit
Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun medlemsklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.
Andre læste også:
Hvad er Mola graviditet
Gravid
Hvad er en molar graviditet?

Ved en molar graviditet er der tale om, at der opstår en fejl i arveanlægget. På trods af denne fejl vil det give anledning til en positiv graviditetstest, med den lykke dette medbringer. Men desværre vil der aldrig blive tale om  en sund graviditet.

Over termin
Bliv gravid
Hvor hurtigt bliver man gravid efter samleje?

Hvor hurtigt bliver man gravid efter samleje? – For normalt frugtbare par, der regelmæssigt har samleje, er der kun 10 %, som ikke oplever at blive gravide forholdsvis hurtig, altså inden der er gået et år. Når der er gået 2 år, er der kun 5% af de