Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder Berit 25+ online videokurser online videokonsultation
Gravid.dk på Trustpilot

Gode råd mod forstoppelse og hård mave som gravid

Gode råd mod forstoppelse og hård mave under graviditet
Har du brug for gode råd mod forstoppelse?

Forstoppelse gravid – Vi har samlet nogle gode råd mod hård mave under graviditet. Der sker nemlig store hormonelle forandringer i kroppen, når man bliver gravid. Specielt med de kvindelige kønshormoner (østrogen og progesteron) sker der forandringer.

Progesteron er hormonet, som er med til at bevare graviditeten. Progesteron virker også afslappende på muskulaturen i tarmene og det er derfor, at mange gravide kvinder oplever hård mave allerede kort inde i graviditeten. Det smarte ved at progesteron virker afslappende på tarmene er, at kroppen får bedre mulighed for at optage næringsstofferne fra tarmene, som sikrer god næring til den lille voksende baby. Men desværre betyder det så, at affaldsstofferne er længere om at komme igennem, hvilket bevirker, at du får hård mave.

Ud over den øgede mængde progesteron i din krop, er du sikkert, som de fleste gravide kvinder, ramt af træthed, som medfører, at du bevæger dig mindre end du plejer. Altså får din krop ikke den motion, som den har brug for i forhold til at arbejde optimalt. Samtidig har din gravide krop måske forandret spisevaner på grund af kvalme og ændret spiselyst – forstoppelse gravid.

Som følge af forstoppelse og hård mave kan der opstå hæmorider. Derfor finder du nederst i artiklen gode råd mod hæmorider. Men først får du herunder nogle gode råd mod forstoppelse og hård mave.

Væske – forstoppelse gravid

Det første sted at starte, er at sikre, at du i løbet af dagen får rigeligt med væske. Du skal drikke mindst 2 liter væske i døgnet og mere, hvis det er varmt. Brug en flaske eller dunk til at drikke af – på den måde kan du holde styr på, hvor meget du får indtaget. For eksempel kan man sørge for, at man i løbet af en arbejdsdag har tømt flasken 2 gange. Sørg derfor altid for at have en flaske vand i tasken. Tænk over, hvilken væske du drikker! Kroppen består af 50-60% vand, så det er en god idé, at størstedelen af væsken du indtager er vand, da kroppen så ikke skal arbejde så hårdt for at fordøje den.

Motion

Et af de rigtige gode råd mod hård mave er mere motion. Måske er du meget træt og orker ikke rigtig at motionere, men start i det små. Gå nogle ture, tag trappen i stedet for elevatoren, tag cyklen på arbejde i stedet for bilen eller tag en cykeltur efter arbejde. Når du så får mere overskud, kan du måske gå i svømmehallen – bevægelsen her er skøn for den tyngede gravide krop.

Kostfibre

Forstoppepse gravid – En fiberrigkost er et rigtig godt sted at sætte ind mod hård mave. Sørg for at spise masser af grøntsager, frø og kerner og byt det hvide brød ud med mere groft brød. Havregrød er en god fiberrig stabilisator for maven, så måske kan du spise det.  I mange supermarkeder og på apoteket kan du købe HUSK, som er loppefrøskaller, der fremmer peristaltikken i tarmene og hjælper dig af med den hårde mave. Hvis du spiser HUSK er det meget vigtigt at drikke rigeligt med væske, da det ellers har den modsatte effekt.

Magnesium

Magnesium er et uskadeligt mineral, som mange i den vestlige verden ikke har nok af. Hvis du har for meget magnesium i kroppen, udskilles det med afføringen, og vil i det tilfælde være med til at gøre afføringen mere lind. Derfor er det en rigtigt god idé at sørge for, at man ikke har magnesiummangel i kroppen. Manglen opstår, fordi vi i dag ikke spiser så mange grønne grøntsager samt nødder og kerner, som man gjorde før i tiden. Så ved at øge indtaget af dette, kan man altså afhjælpe hård mave. Man kan også tage magnesium som kosttilskud. Snak med din læge eller jordemoder om dette.  

Jern

Forstoppelse gravid – Sundhedsstyrelsen anbefaler alle gravide at indtage 40-50 mg jern som tilskud, idet du ellers vil være i stor risiko for at få en lav blodprocent. Desværre har jern den uheldige bivirkning, at det giver hård mave. Det er aldrig en god idé at stoppe med at tage sin jern, men det kan være en godt at prøve nogle andre jernprodukter. Der findes et naturekstrakt af jernetilskud, som er mindre hård ved maven end de tabelletter der findes på markedet, dette produkt kaldes Kraüterblut og kan købes i Matas og på Apoteket.

Afføringsmidler

Der findes en masse forskellige medicinske afføringsmidler, men da mange af dem kan være vanedannende på lang sigt, bør disse kun bruges i yderste nødstilfælde.

Pas også på med indtagelse af syreneutraliserende midler, da de også kan have en negativ effekt på den hårde mave.

Hæmorider

Det er meget normalt at man får hæmorider i forbindelse med forstoppelse gravid. En hæmoride er en åreknude eller en udposning på blodårene i området omkring din endetarmsåbning. De opstår oftest på grund af trykket fra livmoderen på venerne. Forstoppelse kan dog også være årsag til at du har fået hæmorider. De gør, at det kan være meget smertefuldt at have afføring. Ofte er der også blod, når man har afføring. Det stammer fra hæmoriden, der kan få ridser og er ikke farligt.

For at afhjælpe hæmoriderne under graviditeten, kan du udføre venepumpeøvelser og følge de ovenstående råd mod forstoppelse. Hos nogle kvinder forsvinder hæmoriderne, når de har født – hos andre gør de ikke. Det kan blive nødvendigt at få hæmorider fjernet af en læge, hvis de er til stor gene for dig. Det er dog yderst sjældent, at det bliver nødvendigt. Ønsker du har læse andre nyheder om graviditet mm. så tryk her og besøg vores facebook-side.

Del artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
Jordemoder Berit
Jordemoder Berit
Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun medlemsklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.
Andre læste også:
Underkropsstilling til fødsel
Gravid
Når barnet ligger i underkropsstilling (UK)

Når barnet ligger med numsen ned af inde i maven, kaldes det også underkropsstilling eller UK. Hvis dit barn har lagt sig med numsen ned, vil du blive tilbudt et vendingsforsøg. I artiklen kan du læse om UK og vendingsforsøg, samt få gode råd til, hvad du selv

Sådan tackler du bekymringerne efter din fertilitetsbehandling
Blog
Sådan tackler du bekymringerne efter din fertilitetsbehandling

Måske kender du det som kvinde at have fået tudet ørene fulde af beretninger, råd og fortællinger af kvinder om den lykkelig ventetid, når man venter sig. At man skal have den såkaldte graviditetsglød, ville bygge rede og uploade scanningsbilleder på diverse platforme for sociale medier, så du