Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder 25+ online videokurser videokonsultationer
Gravid.dk logo
Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder Berit 25+ online videokurser online videokonsultation

Forskellige forandringer i huden under graviditet

Strækmærker og andre forandringer i huden under graviditet

Der kan opstå forskellige forandringer i huden under graviditet. Herunder kan du læse om åreknuder, vorter, bygkorn, Linea Fusca, modermærkeforandringer, pigmentforandringer, uren hud og strækmærker. Du finder også gode råd til at undgå de forskellige forandringer i huden under graviditet, hvis der altså er nogen mulighed for at undgå forandringerne.

Åreknuder, vorter og bygkorn

Der kan opstå mange forskellige småskavanker i forbindelse med graviditeten. Det meste handler om kroppens øgede hormonpåvirkning fra graviditeten, og de fleste småting forsvinder efter graviditeten igen.

En åreknude er en udposning på blodåren. Den ses som en lilla eller blålig bule under huden. Åreknuder kan være placerede på benene, men også i kønslæberne og i skeden. Størrelsen på en åreknude kan variere meget. For nogle er det små ubetydelige buler, for andre er det store smerte fulde buler.

Åreknuden opstår dels fordi graviditetshormonerne påvirker blodkarrene, så de bliver blødere, men også fordi livmoderen trykker på blodkarrene og forværrer blodcirkulationen i blandt andet benene.

For de fleste forsvinder åreknuder som regel i løbet af et par uger efter fødslen. Hvis ikke de forsvinder helt, vil de formentlig mindskes betydeligt i takt med, at livmoderen ikke længere trykker på tilbageløbet af blodet fra underekstremiteterne.

For at forebygge åreknuder, kan du lave venepumpeøvelser, som beskrevet under krampe. Venepumpeøvelser øger blodcirkulationen og virker derfor forebyggende mod åreknuder. Mange gravide kvinder, som lider af åreknuder, finder stor gavn i at bruge støttestrømper på benene. Hvis dine åreknuder er smertefulde, er det en god idé at konsultere din læge eller jordemoder.

Strækmærker

De fleste gravide oplever at få strækmærker under graviditeten. Man regner med, at mellem 75 – 90% af gravide får strækmærker i større eller mindre grad.

Strækmærker er bristninger i underhuden, hvor der efterfølgende dannes arvæv. Strækmærker kan derfor siges at have noget med hudens elasticitet at gøre, men er derudover ikke noget, som den enkelte gravide kan kontrollere vha. cremer eller lignende, da de er hormonelt betingede.

Det eneste man har kunnet konkludere indtil videre, er, at overvægtige gravide får strækmærker hyppigere og i sværere grad end normalvægtige gravide. Det betyder ikke, at hvis du er slank og motionerer, at du så ikke kan udvikle strækmærker. Men overvægtige gravide får i større grad strækmærker andre steder end på maven – fx på hofterne eller brysterne.

Linea Fusca, den brune linje

Linea fusca er hvad man kalder den mørke lodrette streg, som opstår på maven af nogle gravide. På latin betyder det “brun linje”. Den er typisk omkring en centimeter bred og den løber fra skambenet op til omkring navlen. Den opstår, idet graviditetshormoner øger produktionen af pigmentet melanin i kroppen. Men hvorfor det samles i en streg på den gravide mave, er der ingen, der har fundet frem til.

I følge en gammel tro er stregen tydeligere, hvis du venter en pige, end hvis du venter en dreng. Men det er ikke noget, der er blevet bekræftet igennem videnskaben.

Modermærke- og pigmentforandringer

Mange gravide oplever under graviditeten, at deres modermærker kan ændre farve og form. Modermærkerne kan blive mørkere, helt sorte næsten, og de holder oftest farven efter graviditetens ophør.

Pigmentforandringer er mørke plamager eller pletter på huden, ofte i ansigtet, som sker pga. hormonpåvirkningen fra graviditeten. De fleste pigmentforandringer forsvinder igen efter graviditeten, men nogle kvinder oplever også, at de er vedvarende.

Pigmentforandringer kan fremprovokeres, hvis du tager solbad, når du er gravid. Sørg derfor altid for at bruge solcreme med høj solfaktor hvis du ikke kan undgå solen helt. Du kan læse mere om solbadning og ting du bør undgå i artiklen Ting, du skal undgå, når du er gravid.

Uren hud

Uren hud opstår på grund af de hormonelle forandringer og ses typisk mest i starten af graviditeten. For nogle kvinder fortsætter det dog igennem hele graviditeten. Hvis du lider af uren hud, er det vigtigt at spise sundt og undgå at spise for fed mad. Sørg for at rense din hud med produkter, der ikke indeholder parabener og parfume. Medicinsk behandling frarådes i langt de fleste tilfælde til gravide kvinder.

Del artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Jordemoder Berit
Jordemoder Berit
Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun medlemsklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.
Andre læste også:
Tigerspring
Baby
De 10 Tigerspring

Tigerspring er en måde at dele babys udvikling op i nogle trin. Forskning på området har vist, at børns udvikling

Babysvøb
Baby
3 ting du skal vide om babysvøb

Babysvøb betyder, at du svøber din baby stramt ind i et klæde. Det er en teknik, som har været brugt