Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder Berit 25+ online videokurser online videokonsultation
Gravid.dk på Trustpilot

Født for tidligt

Født for tidligt
Hvis du går rundt og frygter at føde før tid, kan artiklen her måske give dig ro.

Hvad sker der hvis dit barn er født for tidligt og hvilke konsekvenser har det? Her giver vi dig svarene på dette, som heldigvis er meget mere positive end du sikkert går rund og tror.

Langt de fleste børn bliver født til tiden – helt præcist fødes omkring 90% af alle børn imellem 37. og 42. uge. Udover det fødes ca. 5% af børnene i en årgang ‘over tid’ – det vil sige efter 42. uge. Førstegangsfødende er normalt gravide lidt længere end flergangsfødende.

Hvor mange for tidligt fødte børn fødes der om året?

Der fødes ca. 62.000 børn om året herhjemme og de 4000 af dem fødes før tiden – altså før 37. uge. Det betyder, at der hvert år fødes 6-7%  børn for tidligt.

Det er dog kun ca. 200 børn, der fødes ekstremt for tidligt, det vil sige mellem 23.-27. uge.

Hvorfor fødes børn for tidligt?

Andelen af børn der fødes for tidligt er steget fra 4% til 6-7% fra begyndelsen af 80‘erne til i dag. Det er svært at sige, hvorfor dette tal er steget, men stress og øget omgang med kemikalier kan være en faktor.

Ca. hver 3. fødsel, der går i gang for tidligt, gør det af ukendte årsager. De resterende fødsler, der sker for tidligt, er afledt af følgende årsager:

Hver 3. fødsel, der går i gang for tidligt skyldes svangerskabsforgiftning. Her kan du læs mere om svangerskabsforgiftning.

Børnene er tvillinger eller flerlinger. Disse børn fødes oftere for tidligt end et enkelt barn.

Stress kan sætte fødslen i gang. Her er dog tale om en stressfuld begivenhed og ikke en almindelig daglig hverdagsstress.

Moderkagen kan nogle gange holde op med at fungere optimalt. Dette kan bl.a. betyde, at barnet ikke vokser, som det skal og så kan det være i barnets bedste interesse at komme til verden.

Vandet går. Det er begrænset, hvor længe man kan forsinke en fødsel, når vandet først er gået.

Hvilken betydning har det at være født for tidligt?

Et for tidlig født barns organer og nervesystem er ikke modnet til livet uden for livmoderen og derfor udsættes det for en belastning, der kan stresse barnet.

De fleste for tidligt fødte børn indlægges på en neonatalafdeling, hvor de ligger i kuvøse og får hjælp til vejrtrækning og spisning, indtil de er store nok til at klare disse opgaver selv.

De fleste for tidligt fødte børn kommer til at være indlagt indtil omkring deres terminstidspunkt.

Nye undersøgelser tyder på, at det kan have stor betydning for et barn at være født bare en lille smule for tidligt. Mange kommer til at opleve følgevirkninger;  det er som oftest indlæringsvanskeligheder, ADHD, dårlig motorik, nedsat hørelse og syn. For tidlig fødsel kan også betyde spasticitet i højere eller mindre grad, autisme og mental retardering.

Børn født mellem 24.-28. uge:

Når et barn fødes så meget for tidligt, observeres det umiddelbart efter fødslen af en børnelæge, der vurderer, hvad det næste forløb skal være.

Der kan være mange problemer med for tidligt fødte børn: Vejrtrækningen, hjernen og tarmene kan volde problemer, da disse organer ikke er færdigudviklede og klar til verden uden for livmoderen.

Ca. 10% af børn født i dette tidsrum udvikler spasticitet. Graden af spasticitet kan variere meget. Ca. 20% af børn født i dette tidsrum udvikler sig ikke tilsvarende med deres jævnaldrende og behøver hjælp i skolen.

Børn født mellem 29.-32. uge:

Børn født i dette tidsrum kan have problemer med hjernen, tarmene og vejrtrækningen. Derfor er det ofte nødvendig med en indlæggelse, indtil barnet er i stand til at klare at trække vejret selv og spise selv.

3-5% udvikler spasticitet i mindre eller sværere grad. 10% af børnene født i dette tidsrum kommer til at udvikle sig langsommere end deres jævnaldrende og skal have hjælp i skolen.

Børn født mellem 33.-37. uge:

Børn født i dette tidsrum vil ofte få brug for at få et lungemodnende stof. De fleste børn født i dette tidsrum klarer sig fint og bliver ofte udskrevet omkring terminstidspunktet. Barnet skal ikke gå til kontrol på børneafdelingen med mindre der har været særlige problemer.

Her kan du finde oplysninger om for tidlig fødsel:

Rafael Centeret er en samling af tilbud til børn med vanskeligheder, der kan være affødt af for tidlig fødsel:
Rafael Centeret – for tidlig født, præmatur, født for tidligt

Del artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
Jordemoder Berit
Jordemoder Berit
Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun medlemsklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.
Andre læste også:
Duolac mælkesyrebakterier
Baby
Mælkesyrebakterier til den nyfødte

Hvis du overvejer at give dit barn mælkesyrebakterier efter fødslen, kan du her læse om, hvornår og hvorfor det giver mening at benytte mælkesyrebakterier til dit barn.

Få råd til det hele
Blog
Få råd til det hele inden din baby kommer til verden

Brug ventetiden på forberedelse Når man er gravid, er der mange ting der skal være styr på før baby kommer ud til verden. Det er godt, at der er hele ni måneder til at forberede sig. Pludselig flyver tiden afsted, med alt hvad du skal nå. Helst inden