Efterfødselsreaktioner
Efterfødselsreaktioner er vigtige at opdage.

Efterfødselsreaktioner

Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Alle nye mødre og fædre reagerer psykisk på at være blevet forældre. Det er meget forskelligt, hvordan det enkelte individ reagerer og hvordan ens efterfødselsreaktioner vises.

Der er imidlertid en grænse for, hvor meget de negative tanker, følelser og det fysiske velbefindende må fylde. Det er meget svært definere, hvor denne grænse går og hvornår man taler om træthed og usikkerhed og hvornår man decideret taler om en fødselsreaktion. Læs artiklen og bliv klogere på dette, samt hvad du skal holde øje med hos dig selv og din partner.

Der findes forskellige grader af reaktioner på en fødsel. Termen efterfødselsreaktion betegner reaktioner inden for tre områder, nemlig fysiske, følelsesmæssige og tankemæssige forstyrrelser. En decideret fødselspsykose er en meget alvorlig tilstand,  som almindeligvis kræver behandling omgående.

Symptomer

En efterfødselsreaktion kan være mange ting og komme lidt hen ad vejen. 80% af alle kvinder oplever f.eks. en tudetur i forbindelse med fødslen. Den ’berømte’ tudetur behøver ikke være et tegn på en begyndende fødselsdepression eller psykose, men er som regel en ganske naturlig reaktion på de mange omvæltninger. Men en efterfødselsreaktion kan starte i det små og udvikle sig lidt efter lidt, så derfor er det vigtigt, at kvinden selv mærker efter, om det negative bliver belastende og vedvarende. En efterfødselsreaktion kan starte fra fødslen, men bliver ofte først behandlingskrævende efter et halvt års tid. Nogle søger først hjælp 2 år efter, de har født.

Der er tre forskellige måder, en efterfødselsreaktion kan vise sig:

  • Angst
  • Depression
  • Fysiske forstyrrelser

En fødselsdepression er en belastende tilstand præget af mangel på energi og lavt selvværd. Disse symptomer kan de fleste nye mødre måske nikke genkendende til i perioder, men andre tegn på fødselsdepression er også:

  • Svær nedtrykthed og tristhed
  • Frygt for ikke at være en god nok mor
  • Søvnløshed
  • Appetitløshed
  • Uforklarlig angst og uro
  • Ingen energi
  • Tanker om at skade barnet
  • Tanker om selvmord

Hvis der optræder mindst fire af disse symptomer i mere end 14 dage, er det en god idé at opsøge en fagperson for at få en dennes mening om sagen.
En fødselspsykose betegner en tilstand, hvor kvinden kan være i fare for sig selv eller for sit barns sikkerhed. Symptomerne er svær depression, maniske tankestrømme, forvirring, tankeforstyrrelse og store humørsvingninger. Til forskel fra efterfødselsreaktion og fødselsdepression, kan en kvinde (eller en mand, for nybagte fædre kan også blive psykostiske) med fødselspsykose ikke drage konsekvenser af sine handlinger og kan derfor ikke udføre sine normale pligter. En fødselspsykose kræver som regel indlæggelse på en psykiatrisk afdeling.

Hvor mange får efterfødselsreaktioner

Efterfødselsreaktionerne er en såkaldt skjult lidelse. Grunden til dette er, at mange af de kvinder, der rammes af lidelsen, normalt er velfungerende kvinder og derfor har svært ved at indrømme over for omverdenen, at noget er galt. En anden grund er, at ældre generationer af kvinder ofte slår tanker som ovennævnte hen med et ”sådan er det at blive mor” og ”du skal se, det bliver nok bedre.” Det er som om, at alle forventer, at det skal være fantastisk hele tiden at være blevet mor, eller også forventer du det selv. Og derfor vil mange kvinder ikke tillade sig selv at tænke de negative tanker. Dette gør imidlertid ikke tingene bedre, for hvis der er tale om en fødselsdepression, kan det i værste fald få konsekvenser for båndet mellem dig og dit barn.

Det er svært at sige præcist hvor mange kvinder, der hvert år rammes af efterfødselsreaktioner, men det anslås, at mellem hver 3.-4. kvinde oplever en fødselsdepression. Omkring hver 8. mand oplever det. Det er kun 1 ud af 500-1000 kvinder, der udvikler en fødselspsykose.

Årsager til efterfødselsreaktioner

Der kan være mange årsager til efterfødselsreaktioner. Men fødselsdepressionen dækker ofte over et problem på et lidt dybere plan. Det kan være et gammelt sår fra kvindens egen barndom eller et traumatisk fødselsforløb. Det indre problem kommer frem til overfladen som et resultat af, at der i forbindelse med en fødsel er et ekstra ydre pres på kvinden. De ydre belastninger kan være søvnmangel, et uroligt barn, følelsesmæssig belastning fra fødslen, ensomhed under barslen osv. Når de ydre belastninger bliver for mange, så begynder ’underlaget’ at give udtryk for presset på sin egen måde. Og det er de symptomer, som er beskrevet ovenfor.

Fagpersoner og behandlingsform

Hvis du mistænker, at du lider af en fødselsdepression, så kan du kontakte:

  • Egen sundhedsplejerske
  • Egen læge
  • Psykolog eller psykiater
  • Gaia instituttet

Behandlingen for efterfødselsreaktioner er terapi. Enten en terapigruppe med andre kvinder, der lider af fødselsdepression eller individuel terapi. GAIA-instituttet, der er specialiseret i efterfødselsreaktioner kan henvise til terapeuter, der er specielt egnede til at tage sig af netop dette.

Varigheden af efterfødselsreaktioner

De fleste kvinder, der lider af en fødselsdepression, kommer ud af den igen, når barnet bliver lidt større. Presset letter og jo større barnet bliver, des mindre behøver kvinden måske at beskæftige sig med sin egen barndom i tankerne.

Links:

Information vedrørende fødselsdepressioner kan findes på GAIA Instituttets hjemmeside: