Hvad sker der efter din terminsdato?

Gravid over terminsdato

Alle gravide kvinder i Danmark har, ved nakkefoldsscanningen, fået fastsat en terminsdato, men hvad sker der egentlig efter din terminsdato?

Når du er omkring din terminsdato, har man en forventning om, at fødslen finder sted. I artiklen her kan du blive klogere på hvad der sker når du passerer din terminsdato.

Når barnet fødes til termin

I Danmark har man fastsat, at den normale fødsel finder sted mellem graviditetsuge 37+0 og 42+0. Det betyder altså, at alle børn som fødes inden for de 5 uger, er født til termin.

Dermed er det helt normalt at du går over din terminsdato, forudsat du stadig er gravid, når du passerer datoen for din termin.

Selvom det stadig er normalt og til termin at føde 42+0, har man vedtaget at alle gravide kvinder i Danmark, som endnu ikke har født i uge 41+2, skal tilbydes en igangsættelse.

Igangsættelsen bør, ifølge de danske retningslinier, finde sted imellem graviditetsuge 41+2 – 41+5. Målet er, at alle graviditeter er afsluttet inden kvinden når uge 42+0.

Hvorfor igangsættelse efter terminsdato?

Baggrunden for, at man i Danmark er begyndt at tilbyde igangsættelse inden uge 42+0, er en undersøgelse, som viser en meget lille stigning i dødelighed hos ufødte børn efter uge 41.
Mange fagfolk, specielt jordemødre, finder dog denne procedure omkring igangsættelse før uge 42+0 tvivlsom. Årsagen til dette er, at tallene i undersøgelsen er så små, vejet op imod at en igangsættelse også kan være en langstrakt proces med mange indgreb. Indgreb som måske ikke gavner hverken kvinden, den naturlige fødsel eller barnet.

Ikke desto mindre har samtlige fødesteder i Danmark en fast procedure for, hvad der skal ske efter din terminsdato.

Når du går over din terminsdato

De enkelte fødesteder i Danmark har udarbejdet deres egen procedure for hvad der skal ske hvis du passerer din terminsdato. Men fælles for dem alle er, at du efter uge 41 tilbydes flere kontroller og igangsættelse.

Det typiske tilbud vil være, at du inviteres ind til dit fødested den dag du er 41+0 eller 41+3. Her vil du blive undersøgt af en jordemoder. Denne undersøgelse skiller sig ud fra de jordemoderundersøgelser du har modtaget tidligere i din graviditet.

Jordemoderundersøgelse når du er over tid

Når du inviteres ind til dit fødested, til jordemoderundersøgelse over tid, vil jordemoderen lave en udvidet undersøgelse af barnets hjerterytme, en såkaldt CTG (Cardio Toco Graphy) eller strimmel. Det er en undersøgelse, hvor jordemoderen over en længere periode får barnets hjerterytme vist på en graf. Sammenholdt med barnets hjerterytme måles eventuelle veer samt antal af fosterbevægelser og barnets reaktion på veer og bevægelser.

Herudover vil jordemoderen lave en indvendig undersøgelse. Det vil sige, at jordemoderen mærker på din livmodermund for at vurdere hvorledes en eventuel igangsættelse kan foregå. Hvis det er muligt vil jordemoderen tilbyde dig en hindeløsning. Læs mere om hvad en hindeløsning er her.

Når du går hjem fra denne kontrol vil du typisk have fået en tid til igangsættelse. Når du tilbydes igangsættelse er det vigtigt at du husker på at det blot er et tilbud som følger anbefalingerne. Der er ingen som er tvunget til at tage imod denne igangsættelse.

Hvis du ønsker at afvente den naturlige fødsel frem for at tage imod tilbuddet om igangsættelse, vil dit fødested tilbyde dig yderligere kontroller hvor man vil tjekke, at udskydelse af igangsættelse fortsat er forsvarligt. Hvis du er sund og rask og din graviditet har forløbet ukompliceret er risikoen for dødelighed hos dit barn i maven nemlig meget lille. Du kan læse mere om igangsættelse af fødslen her.

Hvis du ikke er sund og rask

Der findes grupper af kvinder som betragtes for at være i højrisiko for fosterdødelighed. Hvis du er blandt denne gruppe vil du tilbydes igangsættelse tidligere end de kvinder som er sunde og raske og har en ukompliceret graviditet.

Du befinder dig i en højrisikogruppe hvis du har:

  • Høj alder
  • Højt BMI
  • GDM (Graviditetsbetinget sukkersyge)
  • IVF gravid

Er du i en af disse grupper, vil du typisk tilbydes igangsættelse allerede når du er 41+0. Udover ovennævnte grupper kan du risikere, at en igangsættelse vil blive aktuel tidligere, hvis der er andre komplikationer i forbindelse med din graviditet.

Om forfatteren

Jordemoder Berit

Jordemoder Berit

Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun Gravidklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.

Prøv Gravidklubben gratis

Få jordemoderhjælp, kurser, e-bøger, lynguides, ugentlige live sessioner – ALT SAMMEN FOR GRAVIDE OG NYBAGTE FORÆLDRE

Læs mere om Gravidklubben her eller prøv den gratis i 7 dage

Halvårligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 99,- / MÅNED Betal kr. 595,- nu og spar 50% ift. et månedsmedlemskab
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser
Anbefalet

Månedligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 199,- / MÅNED Betal kr. 199,- pr. måned du er medlem
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser

Seneste artikler