Opdateret d. 19. marts 2020
Hvordan skal du forholde dig til din graviditet og fødsel når det kommer til coronavirus?
Som gravid kvinde anbefales du af sundhedsstyrelsen at få en influenzavaksine. Det gør du, fordi gravide er i øget risiko for at blive alvorlig syge af influenza, men hvad så med graviditet og coronavirus (COVID-19)?
I denne artikel ser jeg nærmere på, hvordan du som gravid skal forholde dig, når det kommer til den trussel med smitte af coronavirus, som i disse dage rammer os alle.
Du får også indblik i Sundhedsstyrelsens anbefalinger i forhold til fødsel og rutinekontroller for smittede gravide.
Hvor stor er risikoen for smitte?
I Danmark er der aktuelt en høj risiko for udbredt samfundssmitte med COVID-19. Derfor er gravides risko for smitte desværre også høj.
Men så længe du ikke er konstateret smittet eller har symptomer på COVID-19, så foregår alt omkring din graviditet og fødsel stort set som før Corona-tiden. Dette er vigtigt at huske på, specielt hvis du går og er bekymret i forhold til din fødsel. Herunder ser du et citat for anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen.
"For fødsler, hvor hverken den gravide eller partner viser mistanke om eller har påvist COVID-19 smitte, er det Sundhedsstyrelsens anbefaling at svangre- og fødselsforløb forløber som vanligt."
Kilde SST
I forhold til hjemmefødsel betyder det at hvis du er rask og havde planlagt en hjemmefødsel, frarådes dette ikke fra Sundhedsstyrelsens side.
De største forskelle til fødslen i denne tid
De største forskelle der vil være for dig, som er rask, er at alle fødende eller gravide med symptomer, som indlægges på hospitalet, skal podes for COVID-19. Dette gøres for at kende de tilfælde, hvor børn fødes af en mor, som er ukendt COVID-19 positiv, samt for at forhindre/begrænse spredning til personalet.
Herudover må du kun have en person med til din fødsel, som ikke må være smittet eller udvise symptomer.
Så skal du altid have telefonisk kontakt med fødestedet før fremmøde. Sådan har det i virkeligheden altid været, men i disse dage er det ekstra vigtigt at overholde.
Undgå smitte med god hygiejne
Du har sikkert hørt det før, men det kan ikke siges højt nok. En god hygiejne, specielt håndhygiejne, er meget vigtig i kampen for at undgå smitte med en hvilken som helst sygdom.
Dermed vil du med fokus på hygiejne, kunne reducere din risiko for at blive smittet med COVID-19.
Hvis du er gravid eller ammende
Først og fremmes skal det siges, at der på nuværende tidspunkt ikke er noget som tyder på, at man som gravid eller ammende har særlig risiko for at blive smitte, eller for at blive alvorlig syg af COVID-19.
Alligevel er gravide og ammende kvinder ifølge Sundhedsstyrelsen, ud fra et forsigtighedsprincip, i særlig risikogruppe og det anbefales derfor, at du som er gravid eller ammer skal tage følgende forholdsregler:
- Overvej hvordan du beskytter dig selv bedst muligt
- Undgå så vidt muligt steder med mange mennesker tæt samlet (så som større arrangementer og offentlig transport i myldertiden)
- Hold så vidt muligt afstand til andre mennesker 1-2 meter
- Undgå håndtryk, kram og kys
- Vær særlig opmærksom på at holde en god hygiejne
- Undlad at passe andres børn
Hvis du som gravid bliver smittet
Oplysninger omkring graviditet og coronavirus er på nuværende tidspunkt meget begrænset. Derfor kan det også være svært at sige, hvilken betydning det vil have for dig som gravid, hvis du skulle bliver smittet med coronavirus.
Man ved fra andre virusinfektioner, at risikoen for at blive alvorligt syg som gravid, er højere end hvis du ikke var gravid, men foreløbig tyder alt på, at dette ikke er tilfældet for COVID-19.
Man ved også, at andre respiratoriske virusser (COVID-19 er et respiratorisk virus) kan forårsage for tidlig fødsel eller lavere fødselsvægt hos barnet. Ligesom høj feber i graviditetens første trimester kan øge risikoen for visse fødselsdefekter. Dog er det ikke ensbetydende med, at dette skulle være tilfældet for COVID-19. Tværtimod peger de få tilfælde som på nuværende tidspunkt er observeret, at der ikke opstår helt så slemme komplikationer med COVID-19 hos gravide.
Hvad med rutine kontroller hvis du er smittet
Hvis du er smittet, eller hvis du har symptomer på, eller er under mistanke for COVID-19, vil man forsøge at ændre dine rutine kontroller. Er der tale om kontroller, som kan udføres telefonisk, vil man vælge dette. Er der tale om kontroller så som scanning, glukosebelastning eller andet, som ikke kan udføres telefonisk, vil man flytte din kontroltid, til 48 timer efter symptomer på COVID-19 er forsvundet.
Hvad med fødslen hvis mor er smittet?
Hent vores app og få fri adgang til alle artikler
Pt. kun for iPhone
eller opret dig her nu og få adgang i 7 dage
Samtidig får du Live Sessioner, en personlig side der følger din graviditet og ugentlig GravidGuide fra jordemoder Berit. Både på web og i app.
Allerede medlem? Log ind her
Resten af artiklen er tilgængelig for betalende medlemmer.
Du kan se mere på vores hjemmeside.