Terminsberegner
Har du set to streger på en test? Så kan du beregne din termin her.

Sådan beregner du din termin

Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Hvordan beregner man sin termin? Her får du svaret samt en terminsberegner som kan gøre det besværlige arbejde for dig. Følg samtidig din graviditet.

Den nemmeste måde at beregne din termin på, er at benytte vores terminsberegner. Her kan du taste 1. dagen for din sidste menstruation og derefter få udregnet hvornår din termin er, samt få mulighed for at modtage jordemoder Berits mails om din graviditet.

9 måneder, 280 dage, 3 trimestre

Der er mange forskellige måder at udregne graviditetens længde på. Den mest traditionelle er at sige, at graviditeten varer 9 måneder. Det drejer sig om 9 kalendermåneder.

Man kan også tale om graviditetens varighed som 280 dage.

En anden måde er at regne graviditeten i 3 trimestre. 1. trimester strækker sig over graviditetens 12 første uger. 2. trimester er fra uge 13 til og med uge 28. Sidste og 3. trimester strækker sig fra uge 29 til fødslen.

Lægen og jordemoderen anvender de 40 uger til beregning af din graviditet

En anden måde at beregne graviditet, og den metode, som læger og jordemødre benytter, er uger. En graviditet strækker sig normalt over 40 uger, nogle går dog et par uger over tiden.

Glad gravid par

Hvis man tæller via de 40 graviditetsuger, så starter man fra kvindens sidste menstruation – det vil sige, at uge 1 og 2 ikke rigtigt tæller med, idet kvinden ikke er blevet befrugtet på dette tidspunkt.

Uger betegnes enten som uge 4 eller som 4. uge. Og det er ikke det samme. Uge 4 er fulde fire uger henne + 1-6 dage, mens 4. uge er fulde 3 uger henne + 1-6 dage. Uge og dage du er henne, skrives ofte sådan i f.eks vandrejournalen: 4+5, hvis du nu er 4 uger og 5 dage henne. Eller 20+1, hvis du nu er i 21. uge altså 20 uger og 1 dag.

For et større overblik over denne tællemetode, så tag et kig på vores terminsberegner , hvor du netop kan følge din graviditet uge for uge.

Ægløsningen sker i uge 2 til 3

De fleste kvinder har ægløsning mellem 12-17 dage efter sidste menstruation. Så ægløsningen foregår sådan set i graviditetens uge 2 eller 3. Det er også her befrugtningen sker.

Beregn termin med Naegels regel

Hvis man vil regne på sin termin, kan man benytte sig af Naegels regel, der er opkaldt efter Franz Karl Naegele (1778-1851), der opfandt reglen.

  • 1. dag for din sidste mens
  • plus et år
  • minus tre måneder
  • plus 7 dage
  • lig med terminsdato

Du skal tage dagen for din sidste menstruations første dag – hvis vi nu siger, det er 28. juli. Så skal du lægge et år til denne dag, trække tre måneder fra og til sidst lægge 7 dage til. Det må give den 5. maj.

I Danmark benyttes beregningen fra nakkefoldsscanningen som endelig terminsdag.

Termin er et pejlemærke for din graviditet, ikke et facit

Terminsdatoen angiver en dato, der ligger netop 40 uger fra sidste menstruation: Det betragtes imidlertid som normalt at føde mellem uge 37 og uge 42. Altså indenfor en margin af 5 uger.

Derfor er terminsdatoen bare et pejlemærke og ikke nødvendigvis fødselsdagen. Hvis man føder inden uge 37, så har man født for tidligt, og hvis man har født efter uge 42, så har man ikke født for sent, men senere end det, der anses for at være normalt.

Langt de fleste føder til normal tid. 90% af de gravide føder indenfor den normale ramme.