Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder Berit 25+ online videokurser online videokonsultation
Gravid.dk på Trustpilot

Når barnet ligger i underkropsstilling (UK)

Underkropsstilling til fødsel
Her kan du læse alt om, hvad der sker hvis baby har numsen ned af.

Når barnet ligger med numsen ned af inde i maven, kaldes det også underkropsstilling eller UK. Hvis dit barn har lagt sig med numsen ned, vil du blive tilbudt et vendingsforsøg. I artiklen kan du læse om UK og vendingsforsøg, samt få gode råd til, hvad du selv kan gøre, for at få baby til at ligge med numsen op af.

Ligger dit barn i underkropsstilling?

Barn i underkropsstilling betegnes af fagfolk som UK. Det beskriver, hvilken del af baby som er ledende, altså kommer først ud ved fødslen. Eller hvilken del som vender ned af i din mave. Det er helt i orden, at din lille baby har lagt sig med numsen ned af, helt indtil du er i omkring uge 37 af din graviditet. Du bliver typisk tilbudt et besøg hos din jordemoder i uge 36 eller 37. Her vil din jordemoder være ekstra opmærksom på, hvordan din lille baby ligger i maven.

Hvis den lille har vendt sig med numsen ned mod fødselskanalen, vil din jordemoder sende dig til en scanning, som skal af- eller bekræfte, om barnet ligger med numsen først. Det er kun 3-4% af alle gravide, som oplever, at barnet ligger i underkropsstilling til termin. Hvis der er tale om en underkropsstilling, vil du blive tilbudt et vendingsforsøg. Det vil sige, at en læge ude fra vil forsøge at hjælpe dit barn til at slå en kolbøtte, så hovedet vender ned af. Der er omkring 50% chance for, at et eventuelt vendingsforsøg vil lykkes.

Vendingsforsøg

Et vendingsforsøg foregår altid på en hospitalsafdeling. Det er en procedure, som godt kan tage nogle timer. Så sæt hele dagen af, hvis du skal af sted til et vendingsforsøg.

Inden lægen forsøger med vendingen, skal den lille baby overvåges. Dette foregår ved hjælp af en såkaldt CTG, også kaldet strimmel. En CTG er et apparat, som er i stand til at lytte til din babys hjerteslag over tid samt registrerer eventuelle plukkeveer/veer. Disse to ting, samt registreringen af bevægelserne i maven, vil blive sammenholdt og vist på et stykke papir (strimmel), som nogle kurver.

I nogle tilfælde vil du få noget medicin, som vil hjælpe din livmoder til at være helt afslappet, så lægen bedre kan udføre sit arbejde. Du vil også typisk blive lagt med hovedet under højden af din numse under hele proceduren. Dette kaldes Trendelenburg leje.

Hvis du ønsker at undgå vendingsforsøg, eller selv hjælpe det godt på vej, findes der nogle alternative måder, hvorpå du måske kan få din baby til at vende sig.

Rebozo

Rebozo er spansk og betyder sjal. Teknikken kan blandt andet bruges i forsøget på at få baby til at vende sig rundt i maven og indstille sig rigtigt i bækkenet. Det er en metode, hvor din partner via et sjal “ryster” dit bækken. I Danmark er et studie netop nu i gang med at undersøges effekten af rebozo i forhold til vendning af børn i underkropsstilling. Hvis du gerne vil forsøge dig med rebozo, eller bare generelt vide mere, kan du læse om rebozo her.

Moxa

Moxa er en alternativ måde at få sit barn i maven til at vende sig. Metoden tilhører den kinesiske medicin og kan kombineres med akupunktur. Moxa er en form for kulcigar, som typisk er lavet af tørret gråbynke.
Behandlingen foregår ved at kullet tændes og holdes foran din lilletå. Det virker måske lidt hokus pokus agtigt, men der er faktisk studier, som viser, at moxa har effekt, når det kommer til vending af børn i underkropsstilling.

Numsen højt

Der er også kvinder, som har held med at få barnet til at vende sig i maven, ved blot at holde numsen højt. Det vil altså sige, at du skal lægge dig i stillinger, hvor numsen er højere end dit hjerte. Så helt simpelt kan du lægge dig ned på alle fire. Sørg for at have en pude du kan lægge hovedet på. Lad knæ og numse blive i samme position (som på alle 4), men læg hovedet helt ned på puden. Der er mange andre måder at lægge med numsen højt, kun din fantasi sætter grænsen.

På filmen her kan du følge både alternative metoder og et vendingsforsøg:

Del artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
Jordemoder Berit
Jordemoder Berit
Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun medlemsklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.
Andre læste også:
Bambustøj
Blog
Her finder du det mest behagelige tøj

Har du termin inden for den nærmeste fremtid og er ved at vokse ud af alt tøj, du har i dit klædeskab? Eller har du født for nylig og er først ved at lære din nye krop at kende? Hvis du står i en af de to situationer,

Regler om barselsorlov og barselsdagpenge
Gravid
Regler om barselsdagpenge og barselsorlov

Reglerne for barselsdagpenge og barselsorlov i Danmark tager højde for at orloven deles ligeligt imellem forældrene, efter barnet er født. Inden fødslen har moderen ret til graviditetsorlov. Læs mere om barselsregler i artiklen.